Κοροναϊός: Επίθεση Ρομά σε αυτοκίνητο που μετέφερε τον Περιφερειάρχη στη Νέα Σμύρνη Λάρισας

Σφοδρή ένταση δημιουργήθηκε το πρωί της Παρασκευής στον οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας έπειτα από την άρνηση των ανθρώπων που είχαν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό να μεταφερθούν σε ειδική δομή φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τις τοπικές ιστοσελίδες της Λάρισας, μερίδα των Ρομά που είναι συγκεντρωμένοι στη Νέα Σμύρνη διαμαρτυρόμενοι για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στον οικισμό τους με τα νέα μέτρα που πάρθηκαν, επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης.

Ακόμα προκάλεσαν επεισόδια με φωτιές από λάστιχα και κάδους, με το λεωφορείο της Πυροσβεστικής που θα μετέφερε τα κρούσματα όπως και το όχημα του ΕΟΔΥ που θα λάμβανε τα δείγματα, να αποχωρούν από το σημείο εσπευσμένα.

Ακόμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι επιτέθηκαν και σε δημοσιογράφο, τον οποίο γρονθοκόπησαν.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, Astra, λέγοντας παράλληλα πως του μετέφεραν ότι υπήρξε και προσπάθεια να χτυπήσουν δημοσιογράφο με αυτοκίνητο.

«Δεν υπάρχουν θετικοί στον κοροναϊό» υποστηρίζουν οι Ρομά

 

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι Ρομά υποστηρίζουν πως δεν είναι θετικοί στον κοροναϊό. Μιλώντας στις κάμερες το μεσημέρι της Παρασκευής, έδειχναν τις βεβαιώσεις τους, τονίζοντας πως υποβλήθηκαν στα τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια στη Λάρισα και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Αντιθέτως σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι είναι μολυσμένοι από τον ιό.

Το γεγονός αυτό τους έκανε να ξεσηκωθούν όπως υποστηρίζουν.

35 νέα κρούσματα στον οικισμό

 

Σημειώνεται πως  καταγράφηκαν 35 νέα κρούσματα στη Νέα Σμύρνη Λάρισας χτύπησε χθες, μετά και τους σαρωτικούς ελέγχους στους οποίους προχώρησε ο ΕΟΔΥ.

Μετά από 637 δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στη   συνοικία Ρομά της Νέας Σμύρνης Λάρισας, προέκυψαν 35 θετικά κρούσματα.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και σε ανοικτή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό , τον Καθηγητή Επιδημιολογίας και εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ Χρήστο Χατζηχριστοδούλου και τον Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» και η συνέχεια των εκτεταμένων ιχνηλατήσεων των στενών επαφών των κρουσμάτων.

Σε κατάσταση ενισχυμένης επιτήρησης η περιοχή

 

Επίσης μετά από συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα αποφασίστηκαν περαιτέρω μέτρα, όπως :

Να τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης επιτήρησης και για λόγους Δημόσιας Υγείας η κάτωθι περιοχή της συνοικίας Νέας Σμύρνης του Δήμου Λάρισας, και συγκεκριμένα της περιοχής που βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Δοσιθέου (Δεξιά) –Ζάνου(ΔΕ)-Πεζόδρομος (Αριστερά)-Πεζόδρομος (ΔΕ)-Μεσοράχης(ΑΡ)-Βοιβηίδος(ΔΕ)-Κάδμου (ΑΡ)-Δάφνης (ΔΕ)-Πεζόδρομος (Αρ)-Πεζόδρομος (ΔΕ)-Πεζόδρομος(ΑΡ)(Εκάτης & Εκάβης)-Πεζόδρομος (ΔΕ)-Πεζόδρομος (ΔΕ)-Δρόμος όπισθεν Δημοτικού-Νηπιαγωγείου – Δημοσθένους(σύνορα με σχολείο)(ΑΡ)-Αντιγόνης(ΔΕ) ως τέρμα -Λεωφ Καραμανλή μέχρι Δανάης-Δανάης τέρμα Δοσιθέου

Στο πλαίσιο της ανωτέρω απόφασης και για την υλοποίηση της δρομολογούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου τα κάτωθι μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από ώρα 22.00 έως 06.00 η οποία θα ισχύει από σήμερα 15-5- 2020 και για 14 ημέρες.
  • Επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση συνάθροισης άνω των δέκα (10) ατόμων και αυστηρή επιτήρηση του μέτρου
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
  • Οι πλανόδιοι μικροπωλητές οι εργαζόμενοι σε λαϊκές θα μπορούν να βγαίνουν από την περιοχή της Νέας Σμύρνης για εργασία εφόσον έχουν δύο (2) διαδοχικά αρνητικά τέστ, τα οποία θα επαναλαμβάνονται κάθε πέντε (5) ημέρες.
  • Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διανεμηθούν μάσκες υφασμάτινες (1.500 τεμ) σε όλους και αντισηπτικά σε κάθε οικογένεια
  • Αύριο 15/05/2020 οι Κ.ΟΜ.Υ. (Κινητές Ομάδες Υγείας) από τον Ε.Ο.Δ.Υ θα πραγματοποιήσουν δειγματοληψίες στους μικροπωλητές και στους υπόλοιπους που απουσίαζαν από την οικία τους τις προηγούμενες ημέρες καθώς και ιχνηλατήσεις θετικών κρουσμάτων.

Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία.

 

Πηγή: in.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις