Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μουζακίου

1Ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο μαθητικό δημοτικό συμβούλιο σχολικών μονάδων ευθύνης της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Καρδίτσας σε συνεδρίαση του Δήμου Μουζακίου.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Μουζακίου και να θέσουν ερωτήματα και προβληματισμούς στον Δήμαρχο Μουζακίου κ.Θεοφάνη Στάθη και στους Αντιδημάρχους, κ.Σκρέτα Κώστα, κ. Καραμπέκου Μαρία, κ.Αγγελάκη Λίνα, κ.Κουτρουμάνο Χρήστο και κ.Παπακώστα Γιώργο.

Τημαθητική δημοτική συνεδρίαση διοργάνωσαν ο Δήμος Μουζακίου, με τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μουζακίου, ενώ το παρών έδωσαν ο κ. Ζαχαρής Κωνσταντίνος – Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, ο κ. Ντάνης Αντώνιος – Προϊστάμενος του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μουζακίου, ο κ.Βάιος Φροξυλιάς – Επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Μουζακίου, οι Διευθυντές των σχολείων που συμμετείχαν και οι εκπαιδευτικοί των μαθητών/τριών. Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν το Γενικό Λύκειο Μουζακίου, το Γυμνάσιο Μουζακίου, το ΕΠΑ.Λ. Μουζακίου και το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Μαγούλας.

Υπήρξαν αρχικοί χαιρετισμοί με τον Δήμαρχο να ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες και εκφράζοντας την επιθυμία του να γίνει θεσμός το μαθητικό δημοτικό συμβούλιο. Ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ζαχαρής τόνισε ότι χρειάζεται άσκηση της δημοκρατίας, ώστε να λειτουργεί αυτή καλύτερα, βλέποντας σ΄ αυτή τη διαδικασία κάτι σημαντικό, και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας να επεκταθούν παρόμοιοι θεσμοί και στους άλλους δήμους της Π.Ε. Καρδίτσας, εκτός από τον Δήμο Καρδίτσας και τον Δήμο Μουζακίου. Επίσης, ο Προϊστάμενος του Κ.Ε.ΠΕ.Α.κ. Ντάνης μίλησε για τους ενεργούς πολίτες που χρειάζονται για να λειτουργούν αρμονικά οι άξονες της αειφορίας, δηλαδή η κοινωνία, η οικονομία και το περιβάλλον. Χαιρέτισαν τη συνεδρίαση και οι αντιδήμαρχοι, καθώς και ο κ. Φροξυλιάς που μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης της αντιπολίτευσης με κριτική και έλεγχο, ενώ μίλησε και για συνέχιση της προσπάθειας.

Οι μαθητές αναφέρθηκαν σε όλα σχεδόν τα ζητήματα που απασχολούν τις περιοχές που διαμένουν και έκαναν σε πολλά ζητήματα σχετικές προτάσεις, ενώ αναφέρθηκαν και σε προβληματισμούς σε γενικότερα κοινωνικά ζητήματα που τους απασχολούν. Ιδιαίτερη μνεία έκαναν στις καταστροφές από τις πλημμύρες, στα αδέσποτα ζώα, στον δρόμο σύνδεσης με τη λίμνη Πλαστήρα, σε θέματα καθαριότητας και σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

Αμέσως μετά τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των μαθητών, οι Αντιδήμαρχοι απάντησαν στα ερωτήματά τους, ενώ ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Στάθης συγχάρηκε τα παιδιά για τις σκέψεις και τις προτάσεις που παρέθεσαν, απάντησε σε απορίες και εξήγησε μερικές από τις αρμοδιότητες ενός Δήμου.

Ο κ. Στάθης χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο Δήμος Μουζακίου συγκαταλέγεται στους καλύτερους Δήμους στην Ελλάδα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια κλήθηκε να αντιμετωπίσει τρομερές καταστροφές, κρίσεις, πανδημία και πλημμύρες. Όπως καταλαβαίνετε τέτοια σημαντικά γεγονότα πάνε τα σχέδια και τον προγραμματισμό του Δήμου μας πίσω. Όλες τις ιδέες που μας προτείνατε τις καταγράφουμε, καθώς οι προτάσεις σας έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη δημοτική μας αρχή. θα ζήσετε σε αυτόν τον τόπο και είναι πολύ όμορφο να σχεδιάζετε το μέλλον σας, για αυτό και εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε δίπλα σας και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα το μαθητικό συμβούλιο να γίνει θεσμός και να συνεδριάζει ανά δύο μήνες τουλάχιστον. Επιπλέον μία ακόμη σκέψη μου είναι μετά τις δημοτικές συνεδριάσεις όλα τα θέματα να μοιράζονται στα σχολεία, ώστε να γνωρίζουν τα παιδιά τις αποφάσεις που παίρνει ο Δήμος. Θα ήθελα να δώσω ξανά θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για τις προτάσεις και τις εισηγήσεις που παρέθεσαν, αλλά και στους αρμόδιους καθηγητές για την εκπαίδευσή τους».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των διευθυντών σχολείων που έκαναν εγκωμιαστικά σχόλια για το επίπεδο των εισηγήσεων των μαθητώνκαι την οργανωτική προσπάθεια των υπεύθυνων εκπαιδευτικών των σχολείων, όπως και για την προσπάθεια όλης της διαδικασίας.

Στο τέλος της συνεδρίασης δόθηκαν αναμνηστικά συμμετοχής σε όλους τους μαθητές και στους Διευθυντές των σχολείων.

Ένα προβληματικό σημείο στη συνεδρίαση ήταν η έλλειψη δευτερολογιών λόγω έλλειψης χρόνου, αφού είχε οριστεί δημαρχιακή επιτροπή και δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να παρευρίσκονται τα στελέχη του Δήμου. Ελπίζουμε ότι με τη συνεργασία και τον διάλογο όλων των φορέων και εμπλεκομένων να βελτιωθεί η διαδικασία, ενώ μετά από πρόταση που κατατέθηκε, θα δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό φόρουμ που θα διευκολύνει την επικοινωνία και τη λειτουργία αυτού του θεσμού με όλα τα απαραίτητα μέτρα που συνεπάγονται.

 

Βίντεο συνεδρίασης:

https://www.youtube.com/watch?v=Tos9wD_hVGA

Σχετικές δημοσιεύσεις