Ψηφιακή πλατφόρμα διάθεσης αγροτικών προϊόντων παρουσίασε ο Κ. Σκρέκας στον Πρωθυπουργό

Την εξελιγμένη ψηφιακή πλατφόρμα διάθεσης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, Greek Farms, παρουσίασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας σε ειδική εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή και στην οποία συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Μάκης Βορίδης.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Αυλώνα Αττικής, σε φάρμα που ανήκει στους αδελφούς Ζαγάρη. Ο παραγωγός Χρήστος Ζαγάρης ήταν ο εφετινός νικητής του Βραβείου «Αγρότης της Χρονιάς».

 

Η λειτουργία της ψηφιακής υπηρεσίας Greek Farms θα δώσει τη δυνατότητα διασύνδεσης μεταξύ παραγωγών, εμπόρων, καταναλωτών και εργαζομένων του πρωτογενούς τομέα, περιορίζοντας τα προβλήματα που δημιούργησε στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων και στις αγροτικές εργασίες η κρίση του κορωνοϊού.

Η υπηρεσία θα φιλοξενείται στον ιστότοπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και θα είναι επίσης προσβάσιμη μέσω  της ψηφιακής πύλης του Δημοσίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση greekfarms.gov.gr.

 

Η ψηφιακή υπηρεσία προσφέρει τις εξής δυνατότητες:

 

  • Καταχώριση από παραγωγούς (γεωργούς, κτηνοτρόφους, συλλογικούς φορείς αγροτών, αλιείς) των διαθέσιμων προϊόντων τους, καθώς και των τυχόν ευκαιριών απασχόλησης που προσφέρουν σε εργάτες γης και επιστήμονες.
  • Αναζήτηση από εμπόρους και καταναλωτές των διαθέσιμων προϊόντων, με δυνατότητα χρήσης κριτηρίων αναζήτησης όπως είναι το είδος προϊόντος, η γεωγραφική περιοχή κ.ά.
  • Αναζήτηση από εργαζόμενους του αγροτοδιατροφικού τομέα των προσφερόμενων από τους παραγωγούς θέσεων εργασίας ή ευκαιριών απασχόλησης.

Με τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, η Κυβέρνηση επιδιώκει:

 

– Την εξασφάλιση της επάρκειας αγροδιατροφικών προϊόντων στην αγορά, με την ψηφιακή ενδυνάμωση της εφοδιαστικής αλυσίδας «από το χωράφι στο ράφι και το πιάτο του καταναλωτή».

– Την άμεση προώθηση των αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα των νωπών και ευαλλοίωτων.

– Την παροχή υπηρεσιών ψηφιακής προβολής και την ανάδειξη της ποικιλίας, της ποιότητας και των τοπικών χαρακτηριστικών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

– Την άμεση ενημέρωση για την παροχή νέων θέσεων εργασίας στην αγροτική παραγωγή.

 

«Το Greek Farms είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα που σηματοδοτεί το ψηφιακό άλμα του πρωτογενούς τομέα στη νέα εποχή και έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των αγροτών-παραγωγών για την ολοκληρωμένη προβολή των προϊόντων τους με την αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

 

«Με ένα κλικ στην ηλεκτρονική διεύθυνση greekfarms.gov.gr μπορούν πλέον όλοι οι καταναλωτές, αλλά και οι έμποροι, τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό, να αναζητήσουν και να βρουν τα ξεχωριστά προϊόντα της Ελληνικής γης, επικοινωνώντας απευθείας με τους ίδιους τους παραγωγούς σε όποια περιοχή της Ελλάδας και αν βρίσκονται», προσέθεσε.

 

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητα την αναβάθμιση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία, τη μόνιμη μείωση του κόστους παραγωγής και την προστασία των φυσικών πόρων. Μαζί με τους αγρότες θα καταφέρουμε να κτίσουμε έναν ισχυρό και βιώσιμο αγροτικό τομέα, πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για την πατρίδα μας».

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις