Το άτυπο debate Μητσοτάκη – Τσίπρα και η μεσαία τάξη

Η χθεσινή, άτυπη, αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα με τον Πρωθυπουργό να μιλά στο Star και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο στην παρουσίαση του «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» δεν είχε ειδήσεις, έδειξε όμως ότι το «γήπεδο» της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, όποτε και αν γίνει, είναι η ψήφος της μεσαίας τάξης.

Και αν αυτό είναι αναμενόμενο για τον Πρωθυπουργό, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημαίνει ότι έχει πάρει την πολιτική απόφαση να αλλάξει τη φυσιογνωμία και την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και να συγκρουστεί στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο κ. Μητσοτάκης, πέραν του ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για το 2020 και εμμέσως προανήγγειλε ανασχηματισμό, για τον οποίο άφησε να εννοηθεί ότι είναι αναγκαίος αλλά δεν είναι της παρούσης, για πρώτη φορά τόσο καθαρά μέσα στις ημέρες της πανδημικής κρίσης είπε ότι τον φοβίζουν οι επιπτώσεις της στη μεσαία τάξη, ενώ δεν επιχείρησε να εξωραΐσει την κατάσταση.

Παράλληλα, ανέδειξε σε προτεραιότητα το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, των φοροελαφρύνσεων και των μεταρρυθμίσεων και είπε ότι «όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Και το δύσκολο πάντα ξέρετε είναι πως μοιράζουμε τη ζημιά» σημειώνοντας πως τη ζημιά θα τη μοιραστεί κυρίως το κράτος, μετά οι επιχειρηματίες Και η ζημιά πρέπει να μοιραστεί «και ένα μικρό μερίδιο εκ των πραγμάτων ο εργαζόμενος αλλά με αυτή τη σειρά πάντα».

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η προτροπή του προς τον κ. Τσίπρα «δεν πρέπει να μπούμε σε μια πλειοδοσία παροχών ανέξοδων» αλλά και η διαβεβαίωση «εάν υπάρχουν προτάσεις οι οποίες είναι τεκμηριωμένες και οι οποίες αντιμετωπίζουν πτυχές του προγράμματος που ενδεχομένως δεν τις έχουμε καλύψει, είμαι ο πρώτος ο οποίος θα έρθει εδώ να τις συζητήσεις με την Αντιπολίτευση».

Όσοι άκουσαν χθες τον κ. Τσίπρα από το Ζάππειο, εύκολα κατάλαβαν τα νέα στοιχεία που προσπαθεί να περάσει στο λόγο του. Αν και δεν έλειψαν οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Πρωθυπουργού και οι πολιτικές καταγγελίες περί «νεοφιλελεύθερου σχεδίου» κλπ., ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα πιο ρεαλιστικό σχέδιο από το πρώτο, με λιγότερα χρήματα, χωρίς καμία αναφορά στη χρήση του «μαξιλαριού» και με συνεχείς αναφορές για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους που δεν πρέπει να γίνουν «μόνιμοι Σίσυφοι», όπως είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα στήριξης που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα «τρέξει» όχι μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά μέχρι την άνοιξη του 2021. Μέχρι τότε θα γίνει ανασχηματισμός, αλλά δεν θα γίνουν εκλογές. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η κρίση είναι έντονη, αλλά ρηχή και πως από το πρώτο τρίμηνο του 2021 και μετά, θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Δεν θέλουν να πάρουν δάνειο από τον ESM (σ.σ. ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας χθες είπε κατά την ομιλία του στη Βουλή ότι το εισηγείται), δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το «μαξιλάρι» και θέλουν να βρουν τα χρήματα του προγράμματος από τις επιχορηγήσεις της Ε.Ε. και τις αγορές. Το πρόγραμμα όμως που ετοιμάζουν, λένε ότι θα έχει ως επίκεντρο τη στήριξη της μεσαίας τάξης.

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Εκτιμούν ότι το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα είναι καταστροφικό για την κυβέρνηση με αλματώδη αύξηση της ανεργίας, λουκέτα στα μαγαζιά και έκρηξη της φτώχειας που θα πλήξει κυρίως τη μεσαία τάξη. Υποστηρίζουν πως σύντομα οι πολίτες θα καταλάβουν τις διαφορές ανάμεσα στη σημερινή εικόνα που είναι «virtual reality» και την πραγματικότητα. Τότε, λένε, θα αρχίζουν να αλλάζουν διαθέσεις έναντι της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ – που απέφυγε τον εκλογικό αιφνιδιασμό του Ιουλίου – θα πρέπει να είναι έτοιμος, να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία με νέα πρόσωπα που θα μπορούν να απευθυνθούν στην πολυπληθή μεσαία τάξη και νέες προτάσεις.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σχετικές δημοσιεύσεις