Εισηγητής και της νέας ενισχυμένης πρότασης Von der Leyen για το rescEU ο Νίκος Ανδρουλάκης

Τον Ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη επέλεξαν χθες το απόγευμα οι Επικεφαλής των Πολιτικών Ομάδων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ως εισηγητή για τη νέα ενισχυμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και το rescEU.

Όπως είχε δηλώσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula Von der Leyen στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το rescEU ήταν από τα προγράμματα που λειτούργησαν σωστά κατά τη διάρκεια της Πανδημίας. Πάνω από 60.000 Ευρωπαίοι πολίτες επέστρεψαν στις χώρες τους χάρη στον συντονισμό και τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού και χιλιάδες μάσκες και άλλος προστατευτικός εξοπλισμός αγορασμένος κατά 100% από την Ένωση εστάλη σε Ιταλία, Ισπανία και Κροατία μετά από αίτημά τους.

Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες τη νέα της πρόταση, η οποία σχεδόν τριπλασιάζει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ και ενισχύει τις εξουσίες κα τις δυνατότητές του ώστε να μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα σε μία νέα κρίση.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, οι επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων αποφάσισαν ομοφώνως να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη στο ρόλο του εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για τη νέα πρόταση, όπως είχε γίνει και με την αμέσως προηγούμενη.

Ο κ. Ανδρουλάκης με αφορμή τη νέα πρόταση για την οποία ανέλαβε εισηγητής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υγειονομική κρίση έφερε την Ευρώπη στα όρια της. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, ένα εργαλείο αλληλεγγύης απέδειξε ότι εκτός από την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά και για την αντιμετώπιση πανδημίας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της κρίσης είδαμε και τι πρέπει να διορθωθεί, ώστε την επόμενη φορά να είμαστε ακόμα καλύτερα προετοιμασμένοι και αποτελεσματικοί. Στόχος μου θα είναι να έχουμε τελειώσει με τις διαπραγματεύσεις μέχρι τον επόμενο χειμώνα ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να αντιδράσει σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υποτιμηθούν άλλοι κίνδυνοι όπως οι δασικές πυρκαγιές που κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο έντονες».

Σχετικές δημοσιεύσεις