«Κλειδώνει» η σταδιακή άρση των μέτρων – Στο Μαξίμου σήμερα Σάββατο η πρόταση των λοιμωξιολόγων

Όλα κρίνονται σήμερα, Σάββατο, για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα στο πεδίο της σταδιακής άρσης των μέτρων και το «restart» της κοινωνίας και της οικονομίας. Έχοντας στην σκέψη του ο πρωθυπουργός την μεγάλη πτώση των κρουσμάτων αλλά και την εμφάνισή τους σε δομές φιλοξενίας και νοσηλείας, είναι αυτός που θα δεχθεί όλες τις εισηγήσεις και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Οι κρίσιμες συσκέψεις ξεκινούν από το πρωί του Σαββάτου, στις δέκα το πρωί, όταν και ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ο κ. Κικίλιας θα του παραδώσει την εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Στις δώδεκα το μεσημέρι υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ξεκινήσει η κρίσιμη σύσκεψη της ομάδας άρσης των μέτρων. Σε αυτή θα μετέχουν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Νίκος Χαρδαλιάς, και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πρόκειται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα στάδια της άρσης των μέτρων.

Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ύστερα από όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι. Μάλιστα υπάρχουν πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, όσο και με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Πάντως από τα μέχρις στιγμής δεδομένα δεν ανατρέπεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, καθώς όλα όσα συνέβησαν στο Περιστέρι συμπίπτουν με την ημερομηνία εξόδου από τα μέτρα. Παράλληλα, εδώ και αρκετή ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, καθώς συζητούν για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Βασική επιδίωξη του Μαξίμου είναι από τις 11 Μαΐου μέχρι και τον Ιούνιο να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης. Θεωρείται, όμως, δεδομένο ότι στον εκπαιδεύτικο τομέα αλλά και στους υπόλοιπους που θα ανοίξουν αν χρειαστεί θα διακοπούν εκ νέου, αν ο κορονοϊός παρουσιάσει επιδημιολογική έξαρση.

Το χρονοδιάγραμμα του restart

 

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στις 4 Μαΐου πρόκειται να ανοίξουν

 • Μικρά εμπορικά καταστήματα
 • Κομμωτήρια
 • Κέντρα αισθητικής

Στα μέσα Μαΐου

 • Θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου και των φροντιστηρίων
 • Θα υπάρξει αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των Μέσων Μεταφοράς

Στο μεταξύ η βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μέχρι το τέλος Μαΐου εκτός από τα πανεπιστήμια.

Παράλληλα οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Ανοιγμα καφέ, μπαρ, εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους
 • Αποκατάσταση εσωτερικών πτήσεων

Από την άλλη πλευρά τον Ιούνιο αναμένεται

 • Πραγματοποίηση Πανελλαδικών εξετάσεων
 • Ανοιγμα πολυκαταστημάτων
 • Ανοιγμα πολιτιστικών χώρων, μουσείων
 • Ανοιγμα αθλητικών εγκαταστάσεων
 • Ανοιγμα τουριστικών καταλυμάτων
 • Επανέναρξη της Super League

Το ερώτημα του τουρισμού

Αυτό που παραμένει επί της ουσίας ακόμη ασαφές είναι το τι μέλει γενέσθαι με τον τουρισμό. Όσο και αν «πληγώνει» οικονομικά τη χώρα η απουσία των αλλοδαπών τουριστών, δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα για το «ελεγχόμενο ρίσκο» σε αυτόν τον τομέα. Για αυτό ακριβώς τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να σχεδιαστεί ένα συνεκτικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας. Αν υπάρξει, τότε θα αποτελέσει τη βάση για την επαναλειτουργία του εισαγόμενου τουρισμού, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις