Επιδότηση έως 1.000 ευρώ για ηλεκτρικό ποδήλατο

Σε μικρή… Ολλανδία φιλοδοξεί η κυβέρνηση να μετατρέψει την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, αναμένονται ριζικές αλλαγές στις μετακινήσεις και, κυρίως, γερά κίνητρα για τη χρήση ποδηλάτων, με στόχο να πάρουν τα πετάλια… φωτιά. Μεταξύ των δέλεαρ, είναι να δοθεί επιδότηση έως και 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου και όφελος απόσυρσης μηχανοκίνητου δικύκλου έως τα 500 ευρώ ώστε να «αντικατασταθεί».

Delivery φαγητού με ηλεκτρικά ποδήλατα αντί για «παπάκια», εργαζόμενοι που θα κάνουν τη γυμναστική τους καθ’ οδόν για το γραφείο και πόλεις με περισσότερους από 20.000 κατοίκους, που θα παρέχουν υποχρεωτικά κοινόχρηστα ποδήλατα για τους δημότες τους, είναι μερικά από όσα επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το lockdown, λόγω πανδημίας, έφερε στο προσκήνιο τις εναλλακτικές μετακινήσεις φέρνοντας πιο κοντά την «πράσινη» κινητικότητα. Για να επιτευχθούν, φυσικά, όλα αυτά, θα δοθούν φοροαπαλλαγές – φοροελαφρύνσεις, ενώ θα υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι πρόσφυγες κ.λπ.

Συνδυαστικές μεταφορές

Παράλληλα, επί τάπητος έχει τεθεί και ο σχεδιασμός των συνδυαστικών μεταφορών. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται την Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, μέσω της οποίας θα υπάρξουν ριζικές παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς. Μία εξ αυτών είναι να γίνεται απρόσκοπτα η μεταφορά των ποδηλάτων. Μέχρι σήμερα, οι ποδηλάτες έκαναν, κυρίως, διαδρομές πέριξ της γειτονιάς τους, αφού είναι αρκετά προβληματική η μεταφορά τους με τα ΜΜΜ ή τα ΚΤΕΛ. Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει, δεδομένου ότι θα γίνει υποχρεωτική η δυνατότητα μεταφοράς τους και ταυτόχρονα θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση παροχής ενοικιαζόμενου/κοινόχρηστου ποδηλάτου σε κάθε σταθμό που λειτουργεί περιφερειακά ή και σε δυναμικές κεντρικότητες. Το κόστος δεν αναμένεται να είναι μεγάλο για τον χρήστη, καθώς δεν θα υπερβαίνει το 20% της τιμής του εισιτηρίου.

 Επιχειρήσεις

Ενα από τα σχέδια που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ είναι να δοθούν κίνητρα, όπως όφελος απόσυρσης, σε επιχειρήσεις, ώστε να αντικαταστήσουν τα μηχανάκια με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν με επιδότηση ποδήλατα ή ηλεκτρικά ποδήλατα ή ποδήλατα διανομής (μέχρι το ύψος του 20% της τιμής τους, με ανώτατο όριο τις 5.000 ευρώ ανά επιχείρηση ή οργανισμό), ώστε να παρέχουν με αυτόν τον τρόπο υπηρεσίες delivery. Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να γίνει έως το 2025.

Ταυτόχρονα, θα προωθηθεί η χρήση των εταιρικών ποδηλάτων έναντι στα Ι.Χ. Ειδικότερα, θα υπάρξει υποχρέωση εταιριών, επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών (δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου) που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζομένους να εκπονούν και να εφαρμόζουν Σχέδια Κινητικότητας Εργαζομένων για τη μείωση των προσελεύσεων των εργαζομένων στη δουλειά με το αυτοκίνητο. Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει επανεξέταση των περιπτώσεων παραχώρησης εταιρικών οχημάτων σε εργαζομένους και αντικατάσταση με παραχώρηση εταιρικών ηλεκτρικών ποδηλάτων ή ποδηλάτων.

Για πολλούς η αγορά ενός ποδηλάτου, πόσω δε μάλλον ενός ηλεκτρικού, είναι ακριβό σπορ. Εκτός από τις διευκολύνσεις που θα υπάρξουν για ανέργους, χαμηλόμισθους, πρόσφυγες κ.λπ., ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστα ποδήλατα, θα έρθουν και κίνητρα και για ιδιώτες. Το μέτρο αφορά σε επιδότηση έως 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, ενώ θα υπάρξει και όφελος απόσυρσης μηχανοκίνητου δικύκλου για αγορά ηλεκτρικού. «Η παροχή οικονομικών κινήτρων για την απόσυρση συμβατικού οχήματος ιδιωτών και αντικατάστασή του με ποδήλατο ή ηλεκτρικό ποδήλατο (μέχρι ύψους του 20% της τιμής του ποδηλάτου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ ανά ιδιώτη)» εξηγούν πηγές στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό θα συμβεί έως το 2022.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ

  • Απαλλαγή ΦΠΑ για αγορά ποδηλάτου ή ηλεκτρικού ποδηλάτου ή ποδηλάτου διανομών έως το 2022.
  • Απαλλαγή ΦΠΑ για αγορά απαραίτητου εξοπλισμού ποδηλάτου έως το 2022.
  • Απαλλαγή μέρους του φόρου για νέα κτίρια, εφόσον προβλέπονται σε αυτά χώροι στάθμευσης για ποδήλατα. Προβλέπεται εφαρμογή του μέτρου έως το 2025 με επανεξέταση.
  • Ειδικές φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που προάγουν την «πράσινη» κινητικότητα άμεσα μέσω των προϊόντων τους (ηλεκτροκίνηση, οχήματα και υπηρεσίες διαμοιρασμού, ηλεκτρικά ποδήλατα, εφαρμογές ΤΠΕ για βιώσιμη κινητικότητα κ.λπ.).

 Προσωρινές επεκτάσεις πεζοδρομίων και λωρίδων πεζών

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών προώθησαν πρόταση εφαρμογής έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της μετακίνησης πεζή και της κίνησης με ποδήλατο στα πρότυπα των αντίστοιχων ενεργειών που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε πόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, η διάταξη προωθείται στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διασποράς του κορονοϊού και ειδικότερα για την ενθάρρυνση χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον μέσων και την αποφυγή συγχρωτισμού κατά τις μετακινήσεις. Παράλληλα, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κατ’ επέκταση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσω της διάταξης αυτής δίνεται η δυνατότητα, κατόπιν απόφασης του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου:

  • Να δημιουργούνται προσωρινοί διάδρομοι κίνησης πεζών.
  • Να δημιουργούνται προσωρινοί ποδηλατοδρόμοι.
  • Να γίνεται προσωρινός χαρακτηρισμός ως πεζόδρομων τοπικών οδών με αυξημένη κίνηση πεζών και συγκεντρωμένες χρήσεις εστίασης, προκειμένου να εξασφαλιστούν ο απαραίτητος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και ταυτόχρονα η ασφαλής κίνηση των πεζών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων.
  • Να δημιουργούνται «ζώνες ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα», με μείωση του σημερινού ορίου ταχύτητας σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Σχετικές δημοσιεύσεις