28η Οκτωβρίου 1940, το «ΟΧΙ» και το «ΝΑΙ»

Η Αντίσταση του Ελληνικού λαού κατά της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας το 1940 «πλάτυνε απροσμέτρητα τους ηθικούς ορίζοντες» του Έθνους (Άγγελος Σικελιανός).

Το πάνδημο «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου, στον ιταμό εισβολέα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας μας. Είναι το μεγάλο ΟΧΙ στον ευτελισμό των αξιών και του πολιτισμού μας. Κι ας μη θεωρήσει κάποιος ότι οι άνθρωποι πίσω απ’ αυτό    το ΟΧΙ ήταν διαφορετικοί από μας. Αρκεί να διαβάσει, στις «Μέρες» του Σεφέρη, πώς από τη μια στιγμή στην άλλη ένας λαός,        εκείνο το παγωμένο πρωινό, απέκτησε πνεύμα ηρωικό, θέρμη αδελφοσύνης, αίσθημα πειθαρχίας, κλίση θυσιαστική και ξεχύθηκε να υπερασπιστεί τα όσια και τα ιερά του, στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας, αλλά και πώς, χωρίς ποτέ να καμφθεί, συνέχισε την ασύμμετρη αντίστασή του στον κατακτητή μέχρι την απελευθέρωση. «Αυτό θα πει λεύτερος», γράφει ο Καζαντζάκης, «να μη φοβάσαι τον θάνατο»! Η 28η Οκτωβρίου ενσαρκώνει ακριβώς για τον ελληνισμό την θυσία για την ελευθερία της πατρίδας.

Γι’ αυτήν την απροσμέτρητη δύναμη συλλογικότητας, στην αντιμετώπιση του εχθρού, και το αίσθημα ομοψυχίας που γέννησε, εμείς γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου και όχι τη λήξη του. Αυτό σημαίνει «δικαίωση στην αρχή».

Επισήμανση βαθιά ηθική και καθοριστική για την εξέλιξη και την έκβαση του αγώνα, καθώς το «ΟΧΙ» είχε φορτισθεί την ίδια στιγμή με το πολυδύναμο «ΝΑΙ» της ενότητας του λαού και της θέλησής του να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων την ακεραιότητα της Πατρίδας.  Την πολυσημία τους συμπύκνωσε στην ομιλία του, την 27η Οκτωβρίου 1941, ο καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, Κωνσταντίνος Τσάτσος, στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής, και είναι διδακτική, ιδιαίτερα για τους νέους μας.

 «Ανέβηκε στην έδρα και αφού παραίνεσε τους φοιτητές να  ψάλλουν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο, κήρυξε το εθνικό χρέος των Ελλήνων, ονομάζοντας Εθνική Επέτειο ελευθερίας την επόμενη μέρα, 28η Οκτωβρίου, κηρύσσοντάς την αργία. Αμέσως μετά, με φωνή συγκινημένη και μέσα σε απόλυτη σιγή, είπε στους φοιτητές….

Από μέρες τώρα διαλογίζομαι με αγωνία πώς θα σας αντικρύσω αυτή τη δύσκολη ώρα. Σκέφτηκα πολύ. Σκέφτηκα εσάς. Σκέφτηκα τη μέρα τούτη, σκέφτηκα πιο πέρα τη μοίρα αυτού του τόπου μέσα στα χρόνια, και το πόρισμα όλης αυτής της σκέψης, δεν σας το κρύβω, έγινε σκέψη ολονύκτια. Ήταν η απόλυτη, η ακλόνητη, η ατράνταχτη πίστη μου στο μεγαλείο του Έθνους και στο μέλλον της φυλής μας.

Στους αιώνες, συχνά η χώρα μας κατακτιόταν, αλλά μέσα από την τέφρα της αναζούσε πάντα ο φοίνικας της ψυχής μας, με τις ίδιες αρετές, τις ίδιες δυνάμεις και άρχιζε ξανά η εθνική ζωή. Ό,τι  τόσες φορές συνέβαινε, γιατί ν’ αμφιβάλλομε πως θα συμβεί ξανά και τώρα;

Είστε μια ευλογημένη γενιά. Όσα κατακτήσανε αυτοί που «κοιμούνται» στα χιόνια της Αλβανίας, αυτοί που γυρίζουν χωρίς πόδια, χωρίς χέρια και χωρίς μάτια στους δρόμους, εσείς  θα’ χετε την τιμή και την ευτυχία να τα καρπωθείτε και να τα αξιοποιήσετε. Γι’ αυτό η θέση της γενιάς σας είναι σημαντική. Δεν πρέπει           να σταθείτε στο  επίπεδο των ενθουσιασμών. Πρέπει ν’ ανεβείτε      στο επίπεδο της πολιτικής συνείδησης. Χρειάζεστε όλοι, για       να επιτελέσετε αύριο πολλά. Και κατέληγε: Αν δεν πραγματοποιήσετε, ύστερα από τόσο αίμα που χύθηκε, μια πολιτειακή και μια διαπολιτειακή τάξη, στηριγμένη στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τότε και όλος ο αγώνας του παρόντος κινδυνεύει να χάσει την αξία του».

Πεπεισμένος ο διδάχος απόλυτα για την έκβαση του αγώνα, είχε βαθιά επίγνωση και πεποίθηση, ότι την κρίσιμη ώρα ο λαός μας θα έκανε συνολικά το καθήκον του.

Το έπος του ’40 είναι ο τελευταίος μεγάλος λόγος του ελληνισμού, ο πιο κοντινός σ’ εμάς, που αποτελεί πρότυπο εθνικής ομοψυχίας και ενότητας, ώστε να διεκδικεί με αυτοπεποίθηση τα εθνικά του δίκαια.

Πάντα το «ΟΧΙ» θα συνιστά την προμετωπίδα του φρονήματος του έθνους και του λαού μας. Είναι το «ΟΧΙ» απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται τα σύνορά μας, την εδαφική μας κυριαρχία και ακεραιότητα. Ένα «ΟΧΙ», το οποίο μετουσιώνεται  όμως ταυτόχρονα σ’ ένα μεγάλο «ΝΑΙ» για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, την προκοπή του τόπου!

 

esos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις