Στο Δήμο Μετεώρων το 32ο Συνέδριο της ΠΑΝΔΟΙΚΟ με θέμα τη διαχείριση της αγροτικής ρύπανσης

Ο  Δήμος Μετεώρων  και η πόλη της Καλαμπάκας  είχε την χαρά να φιλοξενήσει το τριήμερο 21-22-23 Οκτωβρίου 2022 , το 32ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) με θέμα : «Διαχείριση Αγροτικής Ρύπανσης (πλαστικά, οργανικά κλπ.) και Υποδομές» με τη συνδιοργάνωση της ΚΕΔΕ , του ΕΟΑΝ ( Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ) και του Δήμου Μετεώρων.

Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού κέντρου με την παρουσία πολλών αξιόλογων συνέδρων ,στοχεύοντας στην ανάδειξη ενός χρόνιου προβλήματος , αυτό των γεωργικών αποβλήτων καθώς και στην παρουσίαση εναλλακτικών προσεγγίσεων ορθής και βιώσιμης διαχείρισης τους. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν  εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας Γεωπονικών Επιστημών , απόψεις εκπροσώπων  φορέων της αυτοδιοίκησης , συμβούλων οικολογικών δικτύων και συλλόγων κ.α. ενώ  μέσω παραγωγικών διαλόγων μεταξύ των συνέδρων προέκυψαν κρίσιμα συμπεράσματα πάνω στο θέμα της αξιοποίησης των αποβλήτων. Εκπρόσωποι της ΠΑΝΔΟΙΚΟ και του ΕΟΑΝ παρουσίασαν στην αρχή του Συνεδρίου διαπιστώσεις από πολύχρονη έρευνα σχετικά με τα αγροτικά απόβλητα καθώς και  την επικινδυνότητα τους σε περιβαλλοντικό ,κοινωνικό αλλά και οικονομικό επίπεδο.

Ένας από τους εισηγητές του Συνεδρίου ήταν και ο Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων κ. Θεόδωρος Αλέκος με θέμα «Εμπειρίες από την διαχείριση αγροτικών αποβλήτων στην αγροτική περιοχή του Δήμου Μετεώρων» εστιάζοντας στο μεγάλο δυναμικό γεωργικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων της περιοχής μας , ένα μείζον πρόβλημα  που οφείλεται σε πολλά και πολυσύνθετα αίτια κυρίως όμως λόγω δραστηριοποίησης του μεγάλου αριθμού αγροτών –παραγωγών της περιοχής μας, καθώς ο κ. Δήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος μας  είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της χώρας με μεγάλο αριθμό ορεινών- πεδινών κοινοτήτων. Παράλληλα, ανέφερε πως μέσα από την επικοινωνία του με τους αγρότες της περιοχής μας, αφενός οι ίδιοι επιθυμούν να βελτιώσουν τους μηχανισμούς διαχείρισης αγροτικών αποβλήτων παρ’ όλα αυτά , υπάρχει ελλιπής  ενημέρωση  για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα προβλήματα που δημιουργούνται ,τόσο στο περιβάλλον , όσο και στη δημόσια υγεία από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και κατά συνέπεια της αύξησης των αγροτικών αποβλήτων.  «Εύκολα ,λοιπόν οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, ότι στόχος μας είναι η  ευαισθητοποίηση του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας στην ενημέρωση τους, όπως  και η θέσπιση κατάλληλων νομικών πλαισίων και   ανάπτυξης μηχανισμών ελέγχων εστιάζοντας  ,κυρίως, στην πρόληψη του φαινομένου .ο Δήμος Μετεώρων ,όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας έχουν συνειδητοποιήσει  το μείζον ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον μας.. το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο για το δήμο μας και τη δημοτική μας αρχή»  επισήμανε ο κ. Αλέκος.  Τέλος , συνεχάρη τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την άψογη διοργάνωση επισημαίνοντας πως ο Δήμος βρίσκεται στο πλευρό και στηρίζει διοργανώσεις με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των πολιτών.

Από το Γραφείο του Δημάρχου

Σχετικές δημοσιεύσεις