Σημαντική επέτειος σήμερα για την πορεία του “ΞΕΝΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΣ”

Ένας χρόνος μετά την πανελλαδική κυκλοφορία του 3ου τεύχους του, ως ένθετο στο “ΕΘΝΟΣ” της Κυριακής

Κορονοϊού επιτρέποντος το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει ένα ακόμη, συλλεκτικό όπως πάντα, τεύχος του

Σαν σήμερα, πριν έναν χρόνο, στις 21 Απριλίου του 2019, Κυριακή των Βαϊων, κυκλοφόρησε σ΄ όλη την Ελλάδα, με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, το τελευταίο τεύχος του περιοδικού μας ΞΕΝΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΣ. Ήταν το τρίτο, στη σειρά, τεύχος πανελλαδικής κυκλοφορίας, ενώ ενδιάμεσα υπήρξε κι ένα ειδικό τεύχος αφιερωμένο στους Σαρακατσαναίους, που όμως κυκλοφόρησε μόνο πανθεσσαλικά.

Ο ΞΕΝΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΣ ξεκίνησε ως εγχείρημα στα Τρίκαλα, στις αρχές τού 2016, από τον εκδότη τής εφημερίδας ΔΙΑΛΟΓΟΣ Δημήτρη Κρούπη, ο οποίος είχε την ιδέα τής έκδοσης, και από τον γράφοντα. Οπλιστήκαμε με δύναμη και ξεκινήσαμε.

Ομολογώ ότι, όταν ξεκινούσαμε, κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί τις διαστάσεις που θα έπαιρνε αυτή η πρωτοβουλία μας, ούτε μπορούσαμε να προβλέψουμε πως τόσο πολλοί άνθρωποι θα πίστευαν σ΄ αυτή την προσπάθεια και θα την στήριζαν.

Τότε ορίσαμε τον σκοπό, την ταυτότητα και το περιεχόμενο του περιοδικού. Στον ΞΕΝΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟ προτάσσονται θέματα για τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την ανάπτυξη και τους ανθρώπους τής Θεσσαλίας, με σκοπό να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και των Θεσσαλών, ώστε να την επισκεφθούν και να την γνωρίσουν.

Γι αυτό αποφασίσαμε το περιοδικό μας να “ταξιδεύει”τη Θεσσαλία και τους ανθρώπους της σ΄ολόκληρη την Ελλάδα, ως ένθετο αθηναϊκής εφημερίδας. Τα δύο πρώτα τεύχη κυκλοφόρησαν με την “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ” και το τρίτο με το “ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως εκδοτικά συνιστά μοναδικό γεγονός ότι το περιοδικό μας, που παράγεται εξ΄ ολοκλήρου στην περιφέρεια, κυκλοφορεί πανελλαδικά μ΄ αυτόν τον τρόπο.

Πολύ γρήγορα στον εκδοτικό πυρήνα προστέθηκε ο πολυτάλαντος φίλος, σκηνοθέτης και ηθοποιός, Σταύρος Παρχαρίδης, ο οποίος εκτός από τα έργα που ανεβάζει στο θέατρο ΜΑΙΩΤΡΟΝ, στη Θεσσαλονίκη, είναι και ο σκηνοθέτης της γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ3 “Κυριακή στο χωριό”. Αυτός για τον ΞΕΝΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟ, πέραν τής συγγραφής κειμένων, ανέλαβε κυρίως τη φωτογραφική κάλυψη πολλών θεμάτων, με εκπληκτικές “ζωντανές” φωτογραφίες. Σύντομα ο κύκλος των συνεργατών διευρύνθηκε με τη συμμετοχή αξιόλογων δημοσιογράφων και αρθρογράφων . Έτσι, προέκυψαν τα τέσσερα τεύχη, που κυκλοφόρησαν, μέχρι σήμερα, τα οποία επιμελήθηκαν καλλιτεχνικά οι γραφίστες Νικος Κρινίτσας, Άντζελα Αλεξίου και Δημήτρης Σαριγγαλάς.

 

Το “νέο πρόσωπο” της Καλαμπάκας

Το πρώτο τεύχος αφιερωμένο στο “νέο πρόσωπο” της Καλαμπάκας, στα τέλη τού 2016, ήταν αφιερωμένο στο νέο πρόσωπο της Καλαμπάκας, η οποία τότε, μέσα σ΄ έναν χρόνο, είχε αποκτήσει τέσσερα μουσεία (1. Ελληνικής Παιδείας 2. Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών 3. Σπηλαίου Θεόπετρας 4. Γεωλογικών Σχηματισμών Μετεώρων) κι ένα Κέντρο Ψηφιακής προβολής τής Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων. Όλα αυτά παρουσιάζονται διεξοδικά με κείμενα δικά μου και φωτογραφίες τού Σταύρου Παρχαρίδη, όπως και τα άρθρα για την Καλαμπάκα, το Καστράκι, τον σχηματισμό και τα μοναστήρια του πέτρινου δάσους των Μετεώρων, τη Βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας και το Θεατρικό Εργαστήρι “Επί Σταγών”. Ακόμη, στο ίδιο τεύχος παρουσιάζονται: πρόσωπα της Θεσσαλίας, ο Μιχάλης Τσαρουχάς και ο Παναγιώτης Χρήστου, του εκδότη Δημήτρη Κρούπη, η Πύλη, η Ελάτη, το Περτούλι και τα χωριά του Ασπροποτάμου, του Άγγελου Σινάνη, η βιοποικιλότητα της περιοχής των Μετεώρων, του Δημήτρη Βαβύλη, η περιήγηση σε Τρίκαλα, Καλαμπάκα κι Ασπροπόταμο, της γνωστής ηθοποιού Μαίρης Βιδάλη με φωτογραφίες του Σταύρου Παρχαρίδη, η Θεσσαλία ως προορισμός Ιατρικού Τουρισμού του Νίκου Γκούμα, οι γλωσσικές διαδρομές του Χαράλαμπου Ζορμπά κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

 

 

Η λίμνη Κάρλα και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

Το δεύτερο τεύχος, τον Φεβρουάριο του 2017, ήταν ειδικά αφιερωμένο στη λιμνη Κάρλα και στη μοναδικότητα τής Θεσσαλίας με κείμενα δικά μου: “ Κάρλα, η λίμνη με την παράξενη πολιτεία τού νερού, που ξαναγεννήθηκε” , “Κάποτε ο Θεσσαλικός κάμπος ήταν μια τεράστια λίμνη” , “Πέλωρ, ο βοσκός που γευμάτισε με τον βασιλιά” και “ Η Θεσσαλία των Μύθων, της Ιστορίας, της Παραγωγής”. Στο ίδιο τεύχος περιέχονται : η Βλαχόστρατα Τρικάλων – Γαρδικίου (Εθνική Οδός μιας άλλης εποχής που συνέδεε τα Τρίκαλα με τα χωριά τού Ασπροποτάμου και την Ήπειρο) της δημοσιογράφου Λέλας Κατεχάκη, η οποία πιο κάτω δημοσιεύει και τη συνέντευξή της με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, το άρθρο “Λίμνη Πλαστήρα κρύσταλλο” του Ηλία Προβόπουλου, τρία άρθρα τού δημοσιογράφου Κυριάκου Μεσσήνη για την Λάρισα (“Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, “Να έρθω Λάρισα; Και γιατί παρακαλώ;”, “ Λάρισα, από παλιά… έως πολύ παλιά”), το άρθρο τού Φώτη Σπανού για τον Βόλο, τα κείμενα: του Τάσου Γούσιου για τον Περιπατητικό Τουρισμό , του Σταύρου Παρχαρίδη για την Καρδίτσα των ποδηλάτων, του Χαράλαμπου Ζορμπά για τη χρήση αρχαίων ελληνικών λέξεων σήμερα, η παρουσίαση του Άγγελου Σινάνη για τον ορεινό όγκο των Τρικάλων, που αξίζει ν΄ ανακαλύψει κανείς , η παρουσίαση του Δήμου Αγιάς Λάρισας κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

 

Η Μουσική Μελωδία των Τρικάλων και το Σχολείο του Αγναντερού με την ιστορία του – αληθινό παραμύθι!

Το τρίτο τεύχος, τον Απρίλιο τού 2019, παρουσιάζει: το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην πόλη των Τρικάλων και μια συζήτηση με τη Σοφία Ρόγλου στο στέκι του ΞΕΝΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΥ, στη Θεσσαλονίκη, του Σταύρου Παρχαρίδη, τον Ναό τής Παναγίας Ελαφιώτισσας στο Προάστιο Καρδίτσας (χωριό τού Στέφανου Τσιτσιπά) του Νίκου Φίλου, την συνέντευξη της Αθηνάς Κρικέλη με τη δημοσιογράφο Λέλα Κατεχάκη, τον Δήμο Κιλελέρ Λάρισας και τη δυναμική πορεία του προς το μέλλον, το κείμενο του Χαράλαμπου Ζορμπά για το τι σημαίνει επιούσιος κι άλλα ενδιαφέροντα δημοσιεύματα. Τέλος, μετά από δική μου έρευνα παρουσιάζονται τα εξής θέματα: “Η ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Αγναντερού Καρδίτσας”, “Σπηλιά Κισσάβου, από τροφοδότης πάγου τής Λάρισας σύγχρονος τουριστικός προορισμός”, “Αρχαίοι Γόμφοι, η άλωση τής πόλης από τον Ιούλιο Καίσαρα και ο μυστηριώδης θάνατος των αρχόντων της” καθώς και “Αμπελώνες Λιάππα στο Μουζάκι, με ρίζες ως τους Αρχαίους Γόμφους”.

 

 

 

Αφιέρωμα στα Ανταμώματα των Σαρακατσαναίων

Το ειδικό τεύχος, που ήταν αφιερωμένο στους Σαρακατσαναίους και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2017, με αφορμή το 37ο ετήσιο αντάμωμά τους στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, περιείχε πολλά κι ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με τους Σαρακατσαναίους και τη δραστηριότητα των Συλλόγων τους. Επιπλέον, στο ίδιο τεύχος παρουσίασα το συγκλονιστικό έθιμο της νεκρογέννησης, που ίσχυε στους Σαρακατσαναίους και το συνάντησα σε κείμενο του Ηλία Βενέζη.
Τον Ιούλιο του 2017 έγινε και μία ειδική έκδοση για τους αποδήμους Θεσσαλούς η οποία επίσης κυκλοφόρησε σε τοπικό επίπεδο.

 

 

 

 

 

Υψηλότατη αποδοχή πανελλαδικά

Η αποδοχή τού περιοδικού από τους αναγνώστες του ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι απ΄ όλη την Ελλάδα που έσπευσαν, όχι μόνο να μας συγχαρούν, αλλά και να δηλώσουν ένθερμοι υποστηρικτές της προσπάθειάς μας. Ανάμεσά τους και οι δύο Θεσσαλοί καταξιωμένοι συγγραφείς Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Κώστας Ακρίβος, των οποίων οι ευχές, συνοδευόμενες από θερμά λόγια αποδοχής, δημοσιεύονται στο τρίτο τεύχος του περιοδικού.

Τελειώνοντας, θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σ΄ όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην έκδοση του περιοδικού και σ΄ όσους το στήριξαν οικονομικά. Να ευχαριστήσουμε θερμά την “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ” και τη Διεύθυνσή της, καθώς και την εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, και προσωπικά τον εκδότη της Τραϊανό Χατζηδημητρίου, που συνέβαλαν στην πανελλαδική κυκλοφορία του.

…και συνεχίζουμε!

Είναι αλήθεια ότι με την έκδοση του ΞΕΝΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΥ άνοιξε ένας νέος, σημαντικός δρόμος για την προβολή τής Θεσσαλίας, των ανθρώπων και των προϊόντων της, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Ενώ σχεδιάζαμε την έκδοση τού επόμενου τεύχους με ενδιαφέροντα, όπως πάντα, θέματα, λόγω τής πρόσφατης πανδημίας και των απαγορευτικών μέτρων, αναγκαστήκαμε να την αναστείλουμε. Έτσι, Θεού θέλοντος και κορονοϊού επιτρέποντος, ελπίζουμε σύντομα να κρατήσετε στα χέρια σας ένα ακόμη τεύχος!

Σύντομα, όμως, στο trikalaonline.gr, στην ενότητα ΞΕΝΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΣ/ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ θα μπορείτε να ξεφυλλίζετε όλα τα τεύχη του ΞΕΝΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΥ.

Μάκης Εξαρχόπουλος
Δημοσιογράφος – Ερευνητής

Σχετικές δημοσιεύσεις