Σε επαγρύπνηση οι αρχές για τα κρούσματα σε Ρομά

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειογονομικές αρχές της χώρας για τις εστίες υπερμετάδοσης του κοροναϊού ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων σε γηροκομείο, αλλά και οικισμούς Ρομά στη Λάρισα και την Ξάνθη.

Μετά την καραντίνα του οικισμού των Ρομά στην Λάρισα, καθώς βρέθηκαν πάνω από 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανησυχία έχει προκαλέσει η κατάσταση στον οικισμό Δροσερό Ξάνθης. Στην περιοχή έμενε το 15μηνών βρέφος που εντοπίστηκε θετικό στον κοροναϊό και νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλόνικης.

Το βρέφος πάσχει και από άλλο υποκείμενο νόσημα και οι γιατροί στο Ιπποκράτειο δίνουν καθημερινά μάχη για να μην επιβαρυνθεί παραπάνω η υγεία του.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του η υγεία του παραμένει σταθερή.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου της οικογένειας ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η εικόνα και το τυχόν επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στον οικισμό.

 

Χαρδαλιάς: Περιοχή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Τη Μεγάλη Δευτέρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη επισκέφθηκε τον οικισμό του Δροσερού, όπου διαμένουν περισσότεροι από 5.000 Ρομά, όπως επίσης και τις υπηρεσίες του Κέντρου Κοινότητας που λειτουργεί εκεί.

Οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ έχουν κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε περίπου τριακόσιους κατοίκους του οικισμού και από τα αποτελέσματα θα κριθεί αν πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μια περιοχή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και με πολλούς θύλακες της νόσου που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε επίσης ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί η δειγματοληπτική διαδικασία εντός του οικισμού.

 

Συνεχίζεται η καραντίνα στον οικισμό της Λάρισας

Οι Ρομά στην περιοχή Νέα Σμύρνη της Λάρισας, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα, που επιβλήθηκε από την Πέμπτη το βράδυ.

Περιοχές με πολυπληθείς οικισμούς Ρομά μπαίνουν στα άμεσα επιχειρησιακά σχέδια του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για οικισμούς στο Κιλελέρ, τον Τύρναβο, τους Σοφάδες και τα Φάρσαλα στους οποίους θα ξεκινήσουν στοχευμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι προκειμένου να γίνει μια πρώτη επιδημιολογική εκτίμηση για τη διασπορά του ιού και να ληφθούν, εφόσον χρειαστεί, έγκαιρα μέτρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις