Πρωταγωνιστής του 2023 Θα είναι η Πράσινη Οικονομία

Μεγάλη κινητικότητα και επενδύσεις πανελλαδικά και πανθεσσαλικά

 

Η κεντροβαρής της θέση κάνει τη Θεσσαλία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για όλους τους επενδυτές.

-Σημαντικό ατού για τα Τρίκαλα το ότι στο τιμόνι του Υ.Π.Ε.Ν. βρίσκεται ο συμπολίτης μας Κώστας Σκρέκας.

-Θα «τρέξουν» πολλά προγράμματα και για τους οικιακούς καταναλωτές.

-Μεγάλο αφιέρωμα στο νέο τεύχος του ΞΕΝΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΥ για όλες τις παραμέτρους της πράσινης οικονομίας στη Θεσσαλία.

Άραγε πόσο εφικτό είναι η ενέργεια να γίνει από καθημερινός «πονοκέφαλος» για όλους μας, το νέο χρυσορυχείο για την Ελλάδα; Το ερώτημα δεν προέκυψε αυθαίρετα αλλά μέσα από τη μελέτη πολλών δεδομένων τα οποία μάλιστα συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα μπορεί σύντομα να γίνει όχι μόνο αυτάρκης στην παραγωγή ενέργειας αλλά και εξαγωγέας! Ιδιαίτερα για τις χώρες των Βαλκανίων που επιθυμούν να απαγκιστρωθούν από την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.

Εντός των επόμενων δύο ετών αναμένεται να μπουν στην παραγωγή πέντε νέα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία θα προσθέσουν στην εγκαταστημένη ισχύ άλλα 4 γιγαβάτ ενώ θα εγκατασταθούν και πέντε πλωτές δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Μάλιστα η μία θα εγκατασταθεί στα ανοιχτά του Βόλου.

Ανεβαίνουν τα φωτοβολταϊκά

Επειδή όμως η ενέργεια που έχει ανάγκη η οικονομία μας για να λειτουργεί θα πρέπει στο εξής να παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και όχι από ορυκτά στοιχεία είναι αυτονόητο πως και σε αυτό τον τομέα υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό τόσο για τη ΔΕΗ και τους μεγάλους ιδιώτες παραγωγούς όσο και για τον κάθε καταναλωτή.

Τα τελευταία δύο χρόνια το ΥΠΕΝ και προσωπικά ο υπουργός Κώστας Σκρέκας μαζί με το επιτελείο του έχουν δρομολογήσει την γρήγορη πορεία της χώρας προς την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ κάτι που στην Ελλάδα της ηλιοφάνειας, της θάλασσας αλλά και των βουνών και ποταμών θα έπρεπε να είχε γίνει πράξη προ πολλού.

Αλλά «κάλλιο αργά παρά ποτέ» όπως λέει και ο σοφός λαός.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία η Ελλάδα το 2022 αναδείχθηκε πρώτη πανευρωπαϊκά (Ε.Ε. των 27) στην παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά παράγοντας από αυτά το 13,5% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής.

Βέβαια αυτό το ποσοστό πρέπει και μπορεί να αυξηθεί θεαματικά. Συνολικά η χώρα μας στον τομέα της παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ (ήλιος, αέρας, νερό) βρίσκεται σε επίπεδο Ε.Ε. στην 11η θέση και αυτό ασφαλώς και πρέπει να βελτιωθεί.

Το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης

Σημαντικό κομμάτι της «πράσινης οικονομίας», που είναι η οικονομία που θα επικρατήσει σε όλες τις αναπτυγμένες κοινωνίες είναι και αυτό της ηλεκτροκίνησης των κάθε είδους οχημάτων. Σε αυτό το ζήτημα η χώρα μας παρουσιάζει τραγική καθυστέρηση αλλά ευτυχώς τα τελευταία δύο χρόνια κάτι άρχισε να… κινείται. Αρκεί να σημειωθεί πως το 2019 κυκλοφορούσαν στη χώρα μας 1225 οχήματα και στα τέλη του 2022 ο αριθμός τους έφθασε στις 18.658 ενώ οι σταθμοί φόρτισης από 250 περίπου έφθασαν τους 3.000 και πλέον.

Και εδώ το ΥΠΕΝ έχει να κάνει σημαντική δουλειά όπως το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» και το νέο πρόγραμμα για τα «πράσινα ταξί».

Αφιέρωμα του «Ξένιου Θεσσαλού»

στην πράσινη οικονομία στη Θεσσαλία

Επειδή χρειάζονται πολλές σελίδες για να παρουσιάσουμε όλα τα προγράμματα του ΥΠΕΝ φωτοβολταϊκά στις στέγες, που ανοίγει τον Μάρτιο), Εξοικονομώ κατ’ οίκον, Αλλάζω ηλεκτρική συσκευή, κ.ά. αλλά και για να καταγράψουμε αναλυτικά την υφιστάμενη κατάσταση και κυρίως τις προοπτικές που μπορεί να δώσει στα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία η «Πράσινη Οικονομία» αποφασίσαμε το επόμενο τεύχος του περιοδικού μας «Ξένιος Θεσσαλός» να είναι αφιερωμένο σε αυτό το θέμα. Περισσότερα την επόμενη Δευτέρα.

Δ.Κ.

Σχετικές δημοσιεύσεις