Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Σαρακατσαναίοι στην κλεφτουριά και στην Επανάσταση του 1821»

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 στις 11:00 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού Ν. Μαγνησίας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του ιστοριοδίφη, κ. Ιωάννη Θ. Κουτσοκώστα, με θέμα: «Οι Σαρακατσαναίοι στην κλεφτουριά και στην Επανάσταση του 1821».

 

Ο Δήμος Αλμυρού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων, η «Στάνη» και ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Σούρπης και Περιχώρων το «Τσελιγκάτο», χαιρετίζουν και επιβραβεύουν αυτή την συγγραφική προσπάθεια, διότι μέσα από τις γραμμές αυτού του βιβλίου υπηρετείται το επιβαλλόμενο χρέος για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα, ρίχνεται άπλετο φώς στη συμβολή των Σαρακατσαναίων στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και ειδικά στα προεπαναστατικά και μόνο κατά την περίοδο γύρω από το 1821.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν, ο κ. Γεώργιος Αμπράζης πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και περιχώρων και ο κ. Βασίλης Ιγγλέζος Πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσαναίων Σούρπης και περιχώρων.

Το βιβλίο θα προλογίσουν οι κύριοι:

  • Καψάλης Γεώργιος πρύτανης Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, επικεφαλής Επιστημονικής επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ.
  • Τριαντόπουλος Χρήστος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.
  • Χατζηκυριάκος Ευάγγελος, Δήμαρχος Αλμυρού.
  • Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.).

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κύριοι:

  • Δρ. Ιωάννης Τσιουρής, βυζαντινολόγος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
  • Ιωάννης Κουτσοκώστας, Ιστοριοδίφης ,Συγγραφέας.

 

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει και θα συντονίσει η κυρία Αρετή Μπέη Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Αλμυρού και Υπεύθυνη σε θέματα παιδείας και πολιτισμού.

Θα πραγματοποιηθεί ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου, απαγγελία στίχων και ποιημάτων, από την κ. Ανδρονίκη Κυριτσά νομικό, γενική γραμματέα του Δήμου Αλμυρού.

Τα λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία της πορείας μας και της βιωτής μας, στους από καταβολής κόσμου ελληνικούς τόπους, όπου έζησαν οι πρόγονοί μας, δεν θέλει κανείς μας να ξεχαστούν. Δεν είναι λίγοι οι συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί με την καταγραφή της ζωής των Σαρακατσαναίων. Όλοι αυτοί αντλούν τις πληροφορίες τους από τους τελευταίους ζωντανούς μάρτυρες. Τα στοιχεία προς καταγραφή είναι, ευτυχώς, ακόμη άφθονα και είμαστε τυχεροί, διότι ένας από αυτούς, ο ιστοριοδίφης, Ιωάννης Κουτσοκώστας, κατόρθωσε να αντλήσει με αριστοτεχνικό τρόπο, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον υλικό, σχετικά με την προσφορά των Σαρακατσαναίων στους Εθνικούς αγώνες, που αποτελεί θεμέλιο υπερηφάνειας για τον καθένα από μας.

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), επιβραβεύει αυτή την συγγραφική προσπάθεια, διότι μέσα από τις γραμμές αυτού του βιβλίου υπηρετείται το επιβαλλόμενο χρέος για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα, ρίχνεται άπλετο φώς στη συμβολή των Σαρακατσαναίων στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, πριν και κατά την περίοδο γύρω από το 1821.

 

Στις 420 σελίδες αναφέρεται στην συμμετοχή των ονομαστών Σαρακατσαναίων κλεφτοκαπεταναίων, κλεφταρματολών και λοιπών αγωνιστών, στην ηρωική Κλεφτουριά και την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 με την πολύπλευρη πολεμική και οικονομική προσφορά τους ενώ είναι εμπλουτισμένο με χάρτες, σκίτσα, φωτογραφίες τραγούδια και διπλώματα αγωνιστών.

 

Προσεχώς και σε κατάλληλο χρόνο και χώρο θα γίνουν επίσημες παρουσιάσεις του βιβλίου στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις σε συνεργασία με τους Συλλόγους μας και άλλους φορείς.

Αποτελεί κληρονομιά στις νεότερες γενιές και είναι απαραίτητο για κάθε Σαρακατσάνικη οικογένεια. Την κεντρική διάθεση του βιβλίου έχει αναλάβει η Π.Ο.Σ.Σ.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις