Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλημάτα των πλημμυροπαθών των χωριών της Φαρκαδόνας και των Μεγάλων Καλυβίων των Τρικάλων

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να παρθούν άμεσα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς των χωριών της Φαρκαδόνας , καθώς και των Μεγάλων Καλυβίων , κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς , μετά από την περιοδεία τους στα Τρίκαλα. Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:  

     

      Θέμα: Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων των πλημμυροπαθών των χωριών της Φαρκαδόνας και των Μεγάλων Καλυβίων του Νομού Τρικάλων

Έχουν ήδη περάσει 7 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και στα χωριά της Φαρκαδόνας και των Μεγάλων Καλυβίων του Νομού Τρικάλων, παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις τόσο στην καταβολή της πρώτης αρωγής, όσο και στη στήριξη των κατοίκων, οι οικίες των οποίων έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Πιο συγκεκριμένα.

Στα Μεγάλα Καλύβια, όπου έχουν γκρεμιστεί ή χαρακτηριστεί πλήρως ακατάλληλα (κόκκινα) 120 σπίτια και 100 αποθήκες, με μεγάλες ζημιές (κίτρινα) 80 σπίτια και πάνω από 240 σπίτια με ζημιές, κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει αποζημίωση για το σπίτι ή την αποθήκη του και ούτε βέβαια στεγαστική συνδρομή. Αρκετοί κάτοικοι δεν έχουν λάβει ούτε καν την πρώτη αρωγή των 6.600€ ή την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης. Μάλιστα όσοι δεν έχουν λάβει την πρώτη αρωγή δεν μπορούν να κάνουν χρήση ούτε του μέτρου για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα. Την ίδια στιγμή για τα 40 κοντέινερ, που τοποθετήθηκαν στο χωριό, το κόστος σύνδεσης του ρεύματος (περίπου 300€ ανά οικίσκο) βάρυνε τους ίδιους τους πλημμυροπαθείς, όπως και ο εξοπλισμός του, καθώς τους παρασχέθηκε μόνο ένα κρεβάτι και μια ηλεκτρική συσκευή.

Στη Φαρκαδόνα 117 κάτοικοι διαμένουν στην προσφυγική δομή του Κουτσόχερου, ενώ το χωριό έχει επίσης υποστεί τεράστια καταστροφή. Στην επικράτεια του δήμου τα χαρακτηριζόμενα ως «κόκκινα» σπίτια ξεπερνούν τα 250 και μαζί με τα «κίτρινα» τα 600. Πολλοί είναι οι κάτοικοι που αυθαίρετα έχουν αποκλειστεί από την είσπραξη του ποσού της πρώτης αρωγής, ενώ υπάρχει και ένας αριθμός δικαιούχων που ακόμη δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ. Επιπλέον οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι δαιδαλώδεις και χρονοβόρες, δεκάδες είναι οι αιτήσεις για επανελέγχους σπιτιών που εκκρεμούν, πλημμυροπαθείς δεν λαμβάνουν την ενημέρωση που χρειάζονται αναφορικά με τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν.

Τα παραπάνω είναι μόνο κάποια ενδεικτικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι πλημμυροπαθείς έχουν εγκαταλειφθεί από κάθε άποψη. Η κυβέρνηση απαντάει στις σοβαρές καθυστερήσεις και τους αποκλεισμούς από τις αποζημιώσεις με τη λογική της ατομικής ευθύνης, όταν ολόκληρες οικογένειες έχουν χάσει κυριολεκτικά τα πάντα, οικίες, χωράφια, δουλειές και εδώ και 7 μήνες ζουν συνθήκες εξαθλίωσης.

Οι κάτοικοι θέτουν μια σειρά από επιτακτικά μέτρα που η κυβέρνηση οφείλει να πάρει:

– Να δοθεί άμεσα η αποζημίωση για την οικοσυσκευή, σε όσους δεν την έχουν λάβει. Να αποζημιωθούν στο 100% του κόστους των ζημιών όλοι οι πλημμυροπαθείς.

– Αντίστοιχα να σταματήσουν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στη στεγαστική συνδρομή, την επιδότηση ενοικίου. Να αποζημιωθούν στο 100% του κόστους οι κάτοικοι που έχασαν τα σπίτια τους. Η αποζημίωση ανέρχεται στα 800€/m2 τη στιγμή που το κόστος είναι τουλάχιστον διπλάσιο.

– Να υπάρξει μόνιμο κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ στα συγκεκριμένα χωριά με όλο το αναγκαίο προσωπικό για να ενημερώσει και να στηρίξει τους κατοίκους μέχρις ότου δοθεί σε όλους η αποζημίωση, αλλά και για να διενεργήσει άμεσα τις απαραίτητες αυτοψίες.

– Να καθαριστούν τα χωριά από τα γκρεμισμένα σπίτια και τις αποθήκες με ευθύνη του κράτους.

– Να υπάρξει παράταση στη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα και στο επίδομα ενοικίου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τα παραπάνω.

Ο Βουλευτής

Μεταξάς Βασίλης

 

ΤΡΙΚΑΛΑ  08/04/2024                             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις