Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα: Ναι τελικά υπάρχει τέτοια μέρα, ομολογώ ότι δεν το ήξερα….

Η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα γιορτάζεται στις 19 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, σε περισσότερες από εβδομήντα συνολικά χώρες.

Σαν υπεύθυνη οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων της ΔΕΕΠ Ν.Τρικάλων, χαιρετίζω την Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα, η οποία έχει ως στόχο να τονιστεί ο κομβικός ρόλος και η συνεισφορά των ανδρών στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στον γάμο, στην οικογένεια και στην φροντίδα των παιδιών.

Ο γενικότερος σκοπός της μέρας τόσο στην αρχή όσο και ως σήμερα ήταν να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από θέματα υγείας που αφορούν τα αγόρια και τους άνδρες. Παράλληλα, στόχος ήταν να βελτιωθούν οι σχέσεις των φύλων, να προωθηθεί περαιτέρω η ισότητα μεταξύ των φύλων, αλλά και να προωθηθούν σωστά και υγιή ανδρικά πρότυπα.

Παντού στον κόσμο υπήρξαν μεγάλες μορφές ανδρών που συνέβαλαν στην πρόοδο, στην εξέλιξη και στον πολιτισμό της ανθρωπότητας.

Ο τόπος μας λόγω της γεωγραφικής του θέσης, παράλληλα με την ιστορία, τον πολιτισμό και τις εκάστοτε κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, επηρέασε, διαμόρφωσε και σμίλεψε τον χαρακτήρα του Έλληνα άνδρα, προσδιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητά του.

Παράλληλα, σε μια σχέση αμφίδρομη, ο άνδρας ήταν πανταχού παρών στις εκάστοτε ανάγκες του τόπου, πρόθυμος και αναγκασμένος να πολεμήσει, να ταξιδέψει ως ναυτικός, να μεταναστεύσει προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Οι τρεις αυτές ιδιότητες του άνδρα που μάχεται να επιβιώσει:

-του πολεμιστή στη μάχη,

-του ναυτικού στη θάλασσα,

-του μετανάστη από τον κίνδυνο που κρύβει το άγνωστο, τον μεταμόρφωσαν σε άνθρωπο σκληρό, δυνατό και ανθεκτικό που, προκειμένου να αντέξει, έπρεπε να καταπνίξει τις ευαισθησίες και τις αδυναμίες του.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο άνδρας αναγκαζόταν να είναι απών από την οικογένεια, απουσία η οποία ταυτιζόταν με τη θυσία του, η οποία έμοιαζε να είναι απαραίτητη για την επιβίωση της οικογένειας και της πατρίδας του.

Πέρα και μαζί με την σκληρή και ανθεκτική πλευρά του άνδρα υπήρχε και μία άλλη πλευρά του, αφανέρωτη και καλά κρυμμένη, πιο ευαίσθητη και ανθρώπινη.

Η γιορτή της 19ης Νοεμβρίου έχει δημιουργηθεί με στόχο την υπενθύμιση της συνεισφοράς του άνδρα στον ανθρώπινο πολιτισμό και ειδικότερα στην οικογένεια, τον γάμο και την φροντίδα των παιδιών.

Παράλληλα η παγκόσμια ημέρα του Άνδρα τιμά όλους όσοι έχουν συμβάλλει σε θετικές αλλαγές ενώ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση με ζητήματα που αντιμετωπίζουν συνήθως οι άνδρες σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε ποιόν άνδρα λοιπόν θα πούμε σήμερα χρόνια πολλά?

Στον ΑΝΔΡΑ που πιστεύει στην οικογένεια!!!

Στον ΑΝΔΡΑ που σέβεται κάθε έναν τριγύρω του, κάθε γυναίκα κάθε φίλο κάθε συνάνθρωπο.
Στον ΑΝΔΡΑ που δακρύζει κάθε φορά που πληγώνει άδικα τη μάνα του.

Στον ΑΝΔΡΑ που ακόμα κι αν έχει μόνο ένα τίποτα και μια αγκαλιά για την οικογένειά του, θα τα χαρίσει με χαμόγελο.

Στον ΑΝΔΡΑ που τη φιλία δε τη διατυμπανίζει μα την αποδεικνύει καθημερινά.
Στον ΑΝΔΡΑ που ανοίγει τους ορίζοντές του,  σε πολλά θέλω του φροντίζοντας να μην αδικεί κανένα και τίποτα…
Στον ΑΝΔΡΑ που δε ντρέπεται να κλάψει μπροστά σε μια γυναίκα, που ερωτεύεται, που πονάει , που μετανιώνει που κατανοεί τα λάθη του, που σέβεται , που ακούει,  που ονειρεύεται , που κυνηγάει τους στόχους του, που δε φοβάται να αναθεωρήσει απόψεις και ρόλους και κυρίως που νιώθει απλά ένας απλός ΑΝΔΡΑΣ….
ΣΕ αυτούς  τους  ΑΝΔΡΕΣ  λοιπόν αξίζει να ευχηθούμε σήμερα!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΑΡΣΕΝΙΚΟ, ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ, ΣΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ, ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ!!!
ΓΙΑΝΝΟΤΑΚΗ ΜΑΝΗ

ΤΑΜΙΑΣ ΔΕΕΠ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις