Ο Καραϊσκάκης, η Γιάννα και η «εκτόξευση» του Δήμου Μουζακίου

  • Ένα θετικό παράδειγμα ανάπτυξης και εξωστρέφειας μέσω της ιστορίας
  • Το φυσικό κάλος της περιοχής, η προσέλκυση επισκεπτών στο Μαυρομμάτι για τον Καραϊσκάκη, το ιστορικό και εντυπωσιακό Φανάρι, τα βαριά όπλα στη φαρέτρα του δραστήριου δημάρχου Φάνη Στάθη και των συνεργατών του για την τουριστική ανάδειξη της περιοχής
  • Η Γιάννα Αγγελοπούλου προχθές στο Μαυρομμάτι για το ψηφιακό Μουσείο που θα δημιουργηθεί στο σπίτι που γεννήθηκε ο ήρωας και Αρχιστράτηγος του αγώνα

 

Ρεπορτάζ Δημήτρης Κρούπης

 

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο αρχιστράτηγος του ξεσηκωμού του Έθνους και το Μαυρομμάτι, η γενέτειρά του, γίνονται σήμερα, 200 χρόνια μετά το 1821 η σύγχρονη αιχμή του δόρατος της τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του Δήμου Μουζακίου. Αφού φαίνεται πως ο νεαρός και υπερδραστήριος δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης και οι άξιοι συνεργάτες του συνέλαβαν το τι σημαίνει για έναν τόπο να έχει τέτοια δυνατά χαρτιά και κυρίως το πώς πρέπει να τα αναδεικνύει και να τα αξιοποιεί.

Μάλιστα προχθές Σάββατο συνυπέγραψε αυτή την προοπτική για την ευρύτερη περιοχή του Μουζακίου και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου, επισκεπτόμενη η ίδια το Μαυρομμάτι και δίνοντας με τον πιο επίσημο τρόπο την έγκριση της επιτροπής για την ένταξη ίδρυσης ψηφιακού Μουσείου για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, το οποίο θα λειτουργήσει στο σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ήρωας, στο Μαυρομμάτι και το οποίο λειτουργεί και σήμερα ως Μουσείο, βρίσκεται δε 300 μέτρα από την πλατεία του χωριού και τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στα οποία στεγάζεται και Μουσείο με πολλά προσωπικά είδη του ήρωα και κυρίως με τα όπλα του.

Αξίζει να τονισθεί πως πάνω από το Μαυρομμάτι στα 800 μέτρα υψόμετρο βρίσκεται η περίφημη Σπηλιά του Καραϊσκάκη, η οποία είναι επίσης επισκέψιμη και προσβάσιμη με Ι.Χ.

Η κ. Αγγελοπούλου μπροστά στο επιβλητικό άγαλμα του Καραϊσκάκη, στο Μαυρομμάτι, περιστοιχισμένη από τα παιδιά που την υποδέχθηκαν. Στο άκρο δεξιά ο φιλόλογος Νικόλαος Ν. Βλάχος, συγγραφέας του βιβλίου για τη γέννηση και τα νεανικά χρόνια του ήρωα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα

Η επίσκεψη της κ. Αγγελοπούλου

Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του δημάρχου Μουζακίου κ. Φάνη Στάθη για να επισκεφθεί το Μαυρομμάτι, την γενέτειρα του Καραϊσκάκη, η κ. Αγγελοπούλου αφίχθηκε στην πλατεία του ιστορικού χωριού το μεσημέρι του Σαββάτου, ερχόμενη από την λίμνη Πλαστήρα. Μαζί της ήταν ο πανταχού παρών Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας και ο βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. Γιώργος Κωτσός.

Την κ. Αγγελοπούλου υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Μουζακίου, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μαυρομματίου, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Μουζακίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαρομματίου κ. Δημήτριος Γιώτης, ο εφημέριος του χωριού και δεκάδες κάτοικοι κάθε ηλικίας, με την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων. Διακριτική αλλά και αισθητή ήταν η παρουσία αστυνομικής δύναμης του Α.Τ. Μουζακίου με επικεφαλής την αεικίνητη Διευθύντρια του τμήματος. Τέσσερα παιδιά του χωριού, δύο αγόρια και δύο κοπέλες ντυμένα με παραδοσιακές στολές την καλωσόρισαν και την συνόδευσαν μέχρι το άγαλμα του ήρωα της Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη το οποίο δεσπόζει στην πλατεία του χωριού.

Εκεί η κ. Αγγελοπούλου κατέθεσε στεφάνι και στη συνέχεια με απλότητα και οικειότητα χαιρέτησε σχεδόν όλους τους κατοίκους και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν όλοι προς το σπίτι που γεννήθηκε ο Καραϊσκάκης ενώ η επίσκεψη στο Μουσείο του, στα γραφεία του Συλλόγου, ματαιώθηκε λόγω έλλειψης χρόνου, αφού στο πρόγραμμά της προστέθηκε τελευταία στιγμή και η Καρδίτσα.

Μια αναμνηστική φωτό με τη δύναμη του Α.Τ. Μουζακίου που επιστρατεύθηκε για την προστασία της, αν και δεν χρειάστηκε καμιά παρέμβασή τους

Ψηφιακό και διαδραστικό Μουσείο

Στον στενάχωρο ισόγειο χώρο του σπιτιού έγινε προς όσα ΜΜΕ ήταν εκεί η επίσημη ανακοίνωση της δημιουργίας ψηφιακού-διαδραστικού Μουσείου για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 540.000 ευρώ. Εκεί οι επισκέπτες θα ξεναγούνται από τον… ίδιο τον Καραϊσκάκη, δηλαδή το ολόγραμμά του, ενώ οι μαθητές, ανά έξι κάθε φορά, θα μπορούν αν συμμετέχουν και σε μάχες μαζί του! Ασφαλώς και είναι μία δράση που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα αυξήσει κατακόρυφα, μαζί με τις υπόλοιπες δράσεις από τον τοπικό σύλλογο, την επισκεψιμότητα. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τους επαγγελματίες της εστίασης, της φιλοξενίας και τους παραγωγούς του τόπου.

Στην συνέχεια η κ. Αγγελοπούλου που είχε μαζί της και την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Επιτροπής κ. Αγγελιδάκη και τον Διευθυντή της κ. Αθανάσιο Κανταρτζή, πρώην δήμαρχο Καρδίτσας, αναχώρησε για την Καρδίτσα όπου την περίμενε ο δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής. Μαζί της πήρε και πολλά δώρα, καλάθι με προϊόντα της περιοχής, βιβλία για τον τόπο αλλά και μια σειρά από τα μέχρι τώρα τεύχη του περιοδικού ΞΕΝΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΣ.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις