Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Έξτρα επιδότηση 60 ευρώ ο τόνος από τα ΕΛΠΕ

Ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Η τιμή του τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις καθώς μόλις την προηγουμένη Δευτέρα τα δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου οδηγούσαν σε εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής στο 1,55 ευρω ανά λίτρο.

Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,25 ευρω ανά λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια.

Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

 

Έξτρα επιδότηση 60 ευρώ ο τόνος από τα ΕΛΠΕ για όλο τον Οκτώβριο

 

Μεταξύ 1,36 έως 1,38 ευρώ ανά λίτρο από 1,16 πέρσι θα ξεκινήσει να διατίθεται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο κάνει πρεμιέρα στην αγορά με έξτρα επιδότηση κατά 60 ευρώ τον τόνο από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο όμιλος Helleniq Energy, σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς και των καταναλωτών, αποφάσισε να χορηγήσει έκπτωση στις εταιρείες εμπορίας που θα ανέλθει σε 6 λεπτά ανά λίτρο (7,5 λεπτά με ΦΠΑ) για όλο τον Οκτώβριο.

Αρμόδιες πηγές της αγοράς έλεγαν χθες ότι τελούν εν αναμονή της στάσης που θα κρατήσει το διυλιστήριο της Motor Oil. Με την πρόσθετη έκπτωση, η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη και κάποιοι συνδέουν και με την κυβερνητική απόφαση για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των ελληνικών διυλιστηρίων σε συνέχεια της απόφασης της ΕΕ (σ.σ τα διυλιστήρια έχουν προτείνει αντί του φόρου να συμβάλλουν στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης), το πετρέλαιο θέρμανσης μαζί και με τις κρατικές επιδοτήσεις καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστικό καύσιμο για τους καταναλωτές.

Έτσι ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα έκανε πρεμιέρα στην τιμή του 1,44 ευρώ έως 1,46 ευρώ το λίτρο, με την έκπτωση που δίνουν τα ΕΛΠΕ ο καταναλωτής θα αγοράσει για όλο το μήνα πετρέλαιο με κόστος 1,36 με 1,38 ευρώ το λίτρο.

Μαζί με τις πρόσθετες επιδοτήσεις βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, το πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από το φυσικό αέριο. Το τελευταίο διατίθεται στην τιμή των 0,11 ευρώ η κιλοβατώρα, με βάση τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν προχθές από τους προμηθευτές μαζί με την επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας (0,9 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα).

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η ζήτηση σε πρώτη φάση για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Αττική είναι υποτονική ενώ περισσότερες παραγγελίες εμφανίζει ο βορράς λόγω του ψυχρότερου κλίματος. Όσο οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ήπιες, η εικόνα αυτή προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί.

Όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των δικαιούχων αναμένεται να λειτουργήσει προς το τέλος του χρόνου καθώς οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρώτα αγοράσει το πετρέλαιο.

Συνολικά το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν περίπου 1,3 νοικοκυριά ως εξής:

-Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο.

– Σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

– Σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στις 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Από σήμερα 14 Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, θα ισχύει η φθηνότερη τιμή πώλησης κατά 25 λεπτά το λίτρο μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου, και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου για το 2023 ή όχι.

Τα νοικοκυριά θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος.

Τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, δηλαδή δεν θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, θα λάβουν, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, διπλάσιο επίδομα.

Σχετικές δημοσιεύσεις