Νέα ώθηση στη μεταποίηση μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου από τον Κώστα Σκρέκα

Στη σημασία της μεταποίησης για την οικονομία και στη νέα ώθηση που θα δώσει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος μέσω του οποίου θα ενισχύονται η καινοτομία, η έρευνα και οι συνέργειες, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στη συνάντησή του, την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, με τον Πρόεδρο Αναστάσιο Καπνοπώλη και τη Διοικητική Επιτροπή του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), στη Θεσσαλονίκη καθώς και με επαγγελματικούς φορείς της πόλης.

Ο Τρικαλινός Υπουργός Ανάπτυξης συζήτησε με την ηγεσία του ΒΕΘ για τα τρέχοντα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της βιοτεχνίας και της μεταποίησης στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η εγχώρια μεταποίηση, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια, καταγράφει ισχυρές επιδόσεις σε αρκετά πεδία και σημαντική ανθεκτικότητα στις εξωγενείς κρίσεις.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ένας από τους λίγους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που έχει ανακάμψει στα προ οικονομικής κρίσης μεγέθη, σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, απασχόλησης και επενδύσεων».

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, στα νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου θα συμπεριληφθούν νέα αντικειμενικά κριτήρια μοριοδότησης, τα οποία θα αφορούν -μεταξύ άλλων- τη συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα/πανεπιστήμια για δράσεις έρευνας και καινοτομίας, την κατοχή πατεντών βιομηχανικής ιδιοκτησίας, τον υψηλό δείκτη εξωστρέφειας (αξία εξαγωγών), τις δημοσιευμένες ετήσιες εκθέσεις αειφορίας (ESG), την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε βιομηχανικά πάρκα (οργανωμένους υποδοχείς), τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.

Σχετικές δημοσιεύσεις