Μια πολύ ενδιαφέρουσα συγκέντρωση στην Οιχαλία για το πλατανόδασος από την Δημοτική Κίνηση ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεκάδες πολίτες, Νεοχωρίτες αλλά και από άλλα χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας, συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο στην πλατεία Οιχαλίας, για να ακούσουν τόσο τον υποψήφιο Δήμαρχο Φαρκαδόνας, Χρήστο Σταμόπουλο, όσο και τον Δασάρχη Τρικάλων, ο οποίος υποχρεώθηκε για μιάμιση σχεδόν ώρα να απαντά στα αλλεπάλληλα ερωτήματα, ανησυχίες και απορίες  των  κατοίκων για το μέλλον του πλατανόδασους Οιχαλίας που κινδυνεύει.

Η Δημοτική Κίνηση ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ λόγω του έκτακτου και φλέγοντος θέματος της αιφνίδιας κοπής από το Δασαρχείο Τρικάλων 160 πλατάνων μέχρι στιγμής στο πλατανόδασος Οιχαλίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα λέγαμε πως λειτούργησε ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, μιας που το θέμα αφορούσε γενικότερα όλη την τοπική κοινωνία και η Δημοτική Αρχή Φαρκαδόνας είναι άφαντη.

   Η κοινωνία της Οιχαλίας την τελευταία βδομάδα βράζει. Ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα πλατανοδάση της πατρίδας μας δέχθηκε  τελευταία ισχυρό και αδικαιολόγητο πλήγμα από το Δασαρχείο Τρικάλων που εν αγνοία της (δηλαδή της τοπικής κοινωνίας) σε μια μικρή έκταση στην αρχή του Δάσους έκοψε σύρριζα περί τα 160 θεόρατα πλατάνια και καταστράφηκαν χιλιάδες φωλιές πουλιών, κυρίως κορακοειδών που ήταν ‘’χτισμένες’’ στις κορυφές των δένδρων. Κόπηκαν πλατάνια που χαρακτηρίστηκαν προσβεβλημένα από ιό, αλλά και πλατάνια (τα περισσότερα), που ο ίδιος ο Δασάρχης παραδέχτηκε πως ήταν υγιέστατα.

Οι μακροσκελείς τοποθετήσεις του κυρίου Δασάρχη μπορούν να εκτιμηθούν ελεύθερα. Η γενική αίσθηση όμως των ακροατών ήταν πως οι απαντήσεις του ήταν ενίοτε ελλιπείς (σαν κάτι να κρυβόταν), αντιφατικές, γενικόλογες, μη πειστικές, αλλά και αποκαλυπτικές, π.χ. ότι ο Δήμος Φαρκαδόνας ενημερώθηκε αρκετές φορές, αλλά ουδέν έπραξε ούτε ενημέρωσε ποτέ την τοπική κοινωνία. Ούτε στην εκδήλωση παρευρέθηκε κανείς εκπρόσωπός του.

Ο Δασάρχης Τρικάλων:

  • Αποκάλυψε ότι τα κομμένα θεόρατα πλατάνια τα πήρε με δημοπρασία, στην οποία δεν υπήρχε κανείς άλλος διεκδικητής, η μη Τρικαλινή εταιρία «ΚΟΡΜΟΣ», η ίδια –που πάλι μόνη της– είχε πάρει όλα τα κομμένα δένδρα κατά μήκος των οχθών του Πηνειού κατά τον πρόσφατο «καθαρισμό» του.
  • Δεν γνώριζε (;) πόσα πλήρωσε η εταιρεία για αυτή την εργολαβία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτηκαν μήπως έχουμε κανένα νέο ‘’Πάτση’’ επί Τρικαλινού εδάφους. Οι διοργανωτές δήλωσαν πως σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν και θα ψαχτούν όλα «φύλλο και φτερό».
  • Ισχυρίστηκε (για πολλούς, μεγαλοποίησε) πως με τον υπάρχοντα ιό τον πλατανοειδών είναι πιθανό να κοπούν όλα τα πλατάνια στο τεράστιο πλατανόδασος Οιχαλίας αφού ‘’πρέπει να κοπούν και τα υγιή σε απόσταση 15 μέτρων από το προσβεβλημένο, για να μην γίνει μετάδοση’’!! Ισχυρίστηκε ότι το Δασαρχείο δεν έχει τα μέσα και τις δυνατότητες να προβεί στην άμεση επί τόπου καύση των πλατάνων, όπως θα ήταν το σωστό, αλλά αυτό θα γίνει από τον έμπορο-εργολάβο ένα χρόνο μετά, που θα έχει συντελεστεί η αποξήρανσή τους. Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι!
  • Δήλωσε πως σταματά σήμερα η κοπή των πλατάνων λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων ήλόγω της προσεχούς συνταξιοδότησής του ή εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει πια εργολάβος!!! Διαλέγετε και παίρνετε.
  • Παραδέχθηκε ότι με τα κλαδούρια και τα κομμένα πλατάνια, δεύτερης αξίας, που μοίρασε το Δασαρχείο στους κατοίκους την ημέρα της κοπής, λόγω και της ενεργειακής φτώχειας, ο ιός του πλατάνου ήρθε πλέον στο χωριό μας!
  • Ενώ παρουσίαζε ως σωτηρία του Δάσους την κοπή των πλατάνων σε ακτίνα 15 μέτρων πέριξ του άρρωστου, ωστόσο παραγνώριζε ότι έτσι αλληλοκαλύπτεται από τις κοπές των δένδρων ολόκληρο το Δάσος ως ανωτέρω, και ταυτόχρονα δεν γνώριζε (βέβαια δεν λέμε ότι ένας δασολόγος πρέπει να τα ξέρει όλα) αν ο ιός μεταδίδεται και από τα κορακοειδή, οπότε όλες οι κοπές που προτείνονται και γίνονται είναι τζίφος ή γίνονται για κάποιους άγνωστους σε μας (αλλά πονηρούς) σκοπούς.
  • Ορθώς επισήμανε ότι το Δασαρχείο όπως κι άλλες δημόσιες υπηρεσίες, συρρικνώνεται από υπαλλήλους καθημερινά, λόγω της ακολουθούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης (το τελευταίο δεν το είπε ο Δασάρχης).
  • Μέτρα συγκεκριμένα και άμεσα που πρέπει να ληφθούν για την επιτυχή επιβίωση του πανέμορφου πλατανοδάσους μας, ο κύριος Δασάρχης, ως επιστήμονας και ανώτερος κρατικός υπάλληλος, δεν είχε να μας προτείνει.
  • Αντίθετα, δεν παρέλειψε να τονίσει πως μια εξαφάνιση του Δάσους μας, σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής θα σημάνει και μια ολοκληρωτική (βιβλική) καταστροφή της Οιχαλίας, που θα κατακλυστεί από φερτά υλικά (κορμούς δένδρων κ.λπ.) και που όμοιά της δεν έχουμε παρακολουθήσει στους δέκτες της τηλεόρασης!!! Τρομολαγνεία ή επιστημονική άποψη; Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Ανησυχούμε όμως τα μάλα και δεν επιτρέπεται ως Νεοχωρίτες να είμαστε διχασμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της κλιματικής κρίσης, ο κίνδυνος είναι προ των πυλών και οφείλουμε ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ. Αν η Δημοτική Αρχή Φαρκαδόνας έχει επιλέξει την αδιαφορία και τη μόνιμη απραξία, εμείς οφείλουμε να τη βάλουμε άμεσα στην άκρη και να έλθει η επόμενη: που θα είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ! 

Σχετικές δημοσιεύσεις