Μητσοτάκης: Τον Μάιο η σταδιακή άρση των μέτρων

Καμία σκέψη για πρόωρες εκλογές

 

Την εκτίμηση ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο -αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή- να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση λόγω του νέου κορωνοϊού, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα και δεν θα αφορά τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

«Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τακτικισμούς και να κάνουμε εκλογές όποτε μας βολεύει δημοσκοπικά. Δεν αισθάνομαι ότι μου λείπει κάποιο απόθεμα πολιτικής νομιμοποίησης για να εφαρμόσω την πολιτική μου».

Μιλώντας για την επόμενη μέρα μετά το πρώτο κύμα κρίσης του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του προβλήματος από πλευράς των πολιτών και μία απολύτως αναμενόμενη διάθεση αυτοπροστασίας.

«Άρα, θα επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Και πιστεύω ότι στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουμε, πια, αρκετά δεδομένα για να μπορούμε να κάνουμε κάποιες πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης του ιού στη χώρα, εκτίμησε ότι είναι περίπου σίγουρο πως θα υπάρξει μία επάνοδος του κορωνοϊού το φθινόπωρο, «και αυτό πάντα με την βάσιμη προϋπόθεση, ότι θα δούμε μια κάμψη λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας».

«Είμαστε μια πολύ ζεστή χώρα το καλοκαίρι και είναι πολύ πιθανό  αυτό να μας ευνοήσει. Τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, όμως, θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά και εμείς θα έχουμε, τότε, πολύ περισσότερα κρεβάτια εντατικών και μεγαλύτερες δυνατότητες για testing. Θα έχει διευρυνθεί η παλέτα των τεστ και ενδεχομένως να έχουμε και τεστ που θα μπορεί να γίνονται στο σπίτι»

 

«Απέκτησα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσο έχει αναθεωρήσει παλαιότερες θέσεις του περί μείωσης του κράτους, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι απέκτησε μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκτιμώντας παράλληλα ότι αναδείχθηκαν «και οι δυνατότητες του, αλλά και οι αδυναμίες του».

«Έχω βάλει, λοιπόν, ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα αλλά και μακροπρόθεσμα: να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνον για τη χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά. Νομίζω το αξίζουμε, το αξίζουν οι γιατροί μας, το αξίζουν οι νοσηλευτές μας, το αξίζουν, πάνω απ’ όλα οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι δικαιούνται να έχουνε δωρεάν πρόσβαση σε ένα ποιοτικό σύστημα υγείας».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας να συνεργάζεται γόνιμα με τον ιδιωτικό τομέα και να απορροφά τεχνογνωσία, όπου  αυτή είναι απαραίτητη», συνέχισε.

«Από την πρώτη στιγμή που έσκασε αυτή η κρίση, άλλωστε, θέσαμε όλο τον ιδιωτικό τομέα υπό την συνολική εποπτεία του υπουργείου Υγείας. Απλά, δεν χρειάστηκε, ευτυχώς, να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα, διότι και στις πιο δύσκολες μέρες απέχαμε αρκετά από το να γεμίσουν οι εντατικές μας. Και αυτή τελικά ήταν και η μεγάλη επιτυχία της πολιτικής μας. Μάλιστα τώρα τα περιστατικά αρχίζουν και μειώνονται και ταυτόχρονα οι εντατικές αρχίζουν και αυξάνονται.  Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με διαφορετικό μάτι την επόμενη μέρα και το πως σιγά -σιγά και σταδιακά θα χαλαρώσουμε τα μέτρα», συμπλήρωσε.

 

Η οικονομία την «επόμενη μέρα»

Για δίκαιο επιμερισμό των οικονομικών βαρών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «αυτό που ζούμε είναι μια ειδική κατάσταση», ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «δεν ξαναγυρίσει στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές».

«Όπως είπαμε πολλά “ναι” και τώρα ανοίξαμε αμέσως το “πουγκί” -γιατί αυτό έπρεπε να κάνουμε- έτσι και την επόμενη μέρα θα πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια και πολλά “όχι”. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό που ζούμε είναι μια ειδική κατάσταση. Και αν πιστεύουν κάποιοι ότι  ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές, κάνουν λάθος».

Αναφορικά με τα εργασιακά εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς «από τη στιγμή που θέσαμε και το πλαίσιο για την προστασία της εργασίας -ουσιαστικά για απαγόρευση των απολύσεων- είδαμε και ένα πάγωμα αυτής της ανησυχητικής τάσης που βλέπαμε στην αρχή της κρίσης, με την γρήγορη αύξηση του αριθμού των απολύσεων.

«Άρα, το σημαντικό αυτή τη στιγμή και καθώς θα περνάμε σιγά σιγά στην επόμενη φάση που θα πρέπει να γιατρέψουμε τις οικονομικές πληγές που άνοιξε η πανδημία, είναι πως το όποιο βάρος θα επιμεριστεί δίκαια», σημείωσε .

 

«Δεν υπάρχει ζήτημα μνημονίου»

Ο πρωθυπουργός με κατηγορηματικό τρόπο αποκλείει το ενδεχόμενο η χώρα να μπει σε μνημόνιο λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά ουσιαστικά στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ για την επόμενη μέρα της κρίσης.

«Δεν υπάρχει ζήτημα μνημονίου. Ούτως ή άλλως τα αυτή την στιγμή καθώς φαίνεται θα δοθεί η δυνατότητα στις χώρες να προσφύγουν στον ESM. Αλλά αν πιστεύουν κάποιοι ότι οποιαδήποτε χώρα συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα δεχθεί να προσφύγει στον ESM με οποιασδήποτε μορφή μνημόνιο είναι γελασμένοι. Καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν θα το κάνει».

«Θα έχουμε μεγάλη ύφεση και θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε το βάρος με δίκαιο τρόπο. Αλλά η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα, απ’ ότι η ύφεση του 2020», υπογράμμισε.

Σχετικές δημοσιεύσεις