Μήνυμα Αλέκου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού που γιορτάζουμε σήμερα θα πρέπει να αποτελεί για όλους μας ημέρα σκέψης και προβληματισμού και αυτό γιατί το  νερό που είναι βασική πηγή ζωής, άρχισε να  αποτελεί στοιχείο ανταγωνισμού και περιοριστικό  παράγοντα  για την ανάπτυξη στις επόμενες δεκαετίες.

Οι δραματικές αλλαγές του κλίματος  έχουν φανερώσει τις συνέπειές τους σε ότι αφορά την πρόσβαση των πληθυσμών σε πόσιμο νερό. Σύμφωνα με στοιχεία της Unicef, πάνω από 125 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών στερούνται ποιοτικό νερό. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι  2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής και χρήσης νερού.

Όσο αφορά την χώρα μας οι υδροφόροι ορίζοντες έχουν εξαντληθεί, ενώ μερικοί έχουν καταστραφεί από τη ρύπανση.  Η ανεύρεση  νέων υδάτινων πόρων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση κι αυτό είναι ένα γεγονός που οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι. Η  ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, η ενημέρωση του κάθε πολίτη, πρέπει να είναι προτεραιότητα ώστε  να βελτιωθεί η καθημερινή  σχέση μας με το νερό. Η ενεργή συμμετοχή μας μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα σχετικά με την ορθότερη και δημοκρατικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων.  Οφείλουμε ως κοινωνία  να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να   διαφυλάξουμε την ποιότητα της ζωής  αλλά προπάντων   το μέλλον των παιδιών μας

Mε την ευκαιρία της Παγκόσμια Ημέρας Νερού, λέμε όχι στην στασιμότητα, στις υποσχέσεις και τα προσχήματα, στην οικολογική καταστροφή, στην ατολμία και τους μικροπολιτικούς υπολογισμούς των κυβερνήσεων.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό κι’ αυτόν τον δημόσιο χαρακτήρα οφείλουμε να υπερασπιστούμε.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΑΛΕΚΟΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις