«Μάτι» των Αμερικανών για Βαλκάνια η Θεσσαλία

Με ορμητήριο-βάσεις σε Λάρισα και Βόλο

Οι οικονομικές και οι άλλες επιπτώσεις για την περιοχή μας από αυτή την εξέλιξη

 

Είναι γνωστό πως στη Λάρισα (Κουτσόχερο, 10 π.μ.) υπάρχουν «μυστικές» βάσεις για να κατασκοπεύουν (ηλεκτρονικά πλέον) οι Αμερικανοί την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Το τελευταίο διάστημα όμως φαίνεται πως η Ανατολική Θεσσαλία έχει αναβαθμισθεί θεαματικά στην γεωστρατηγική σκακιέρα και τα πλάνα του Αμερικανικού στρατού, σε βαθμό που θα πρέπει να ανησυχούμε (σε περίπτωση γενικής σύρραξης) ή να αρχίσουμε να μετρούμε τα οικονομικά κέρδη (στην περίοδο Ειρήνης) από αυτή την επιλογή.

Το χθεσινό «ΒΗΜΑ της Κυριακής» επέλεξε -μάλλον όχι τυχαία- να κάνει κύριο θέμα αυτή την εξέλιξη και να μας ενημερώσει για το «Τι χτίζουν αθόρυβα στη Θεσσαλία οι Αμερικανοί – Επιχείρηση εποπτείας από τα Βαλκάνια έως τη Μ. Ανατολή».

Υποστηρίζει δε το ΒΗΜΑ πως «Το αμερικανικό πεντάγωνο, σε συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στήνει ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σχήμα άμυνας και ελέγχου της ευρύτερης περιοχής. Αποκαλύπτεται δε πως στη Βάση των αμερικάνικων drones στη Λάρισα σταθμεύουν πλέον όχι δύο αλλά οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ελέγχους μέχρι και την Μαύρη Θάλασσα!

Σ’ αυτή τη φάση το ρεπορτάζ εστιάζει στη σωρεία επενδύσεων που κάνουν στην περιοχή οι Αμερικανοί και οι οποίες υποδηλώνουν πως στοχεύουν στη μονιμοποίηση των Βάσεων τους στη Θεσσαλία καθώς και στην οργή που έχει προκαλέσει ο Ερντογάν αλλά και στην Μόσχα αυτή η εξέλιξη. Φυσικά η Επιτροπή Ειρήνης της Λάρισας και του Βόλου έχει άλλη άποψη γι’ αυτή την παρουσία και υποστηρίζει πως εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια της περιοχής και ζητά την απομάκρυνσή τους.

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται εφικτό τουλάχιστον για πολλά ακόμη χρόνια…

Σχετικές δημοσιεύσεις