Κορωνοϊός: Η περίπτωση της Λάρισας και οι νέες εστίες ανησυχίας

Η «δύσκολη» περίπτωση της Λάρισας και η άνοδος της θερμοκρασίας που αυξάνει τα φαινόμενα απειθαρχίας στα περιοριστικά μέτρα εν όψει και του Πάσχα συνθέτουν το νέο πεδίο προκλήσεων το οποίο καλούνται να διαχειριστούν τις τελευταίες ώρες οι αρχές στη χώρα στη μάχη κατά της πανδημίας.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Το παράδειγμα της Λάρισας νομίζω ότι έρχεται να αποδείξει το πόσο εύθραυστή είναι η κατάσταση. Τέτοια επιδημιολογικά φορτία, σε πολλές περιοχές μπορούν να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγηθούμε εκεί που με τόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε αποφύγει όλον αυτόν τον καιρό» προειδοποίησε χθες κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου με τη συμμετοχή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη χθες στη Λάρισα όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τις τοπικές αρχές και έκανε αυτοψία στον οικισμό των Ρομά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, που έχει τεθεί σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων κορωνοϊού. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς η στενή επιτήρηση της περιοχής συνεχίζεται και αν χρειαστεί η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προχώρησαν χθες στη λήψη 200 ακόμη δειγμάτων στην περιοχή, ενώ δειγματοληπτικού έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν για προληπτικούς λόγους και στον Τύρναβο, στα Φάρσαλα και στην περιοχή των Σοφάδων. Τα 20 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό δόθηκε εντολή να μεταφερθούν σε δομή εκτός καραντίνας και θα παραμένουν σε αυστηρό περιορισμό. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς σχεδιάζεται μεταφορά σε ξενοδοχείο, εκτός καραντίνας, πολιτών, κατοίκων της περιοχής, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με υποκείμενα νοσήματα για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Παράλληλα αποφασίστηκε η αναστολή για 14 ημέρες όλων των λαϊκών αγορών στην ευρύτερη Περιφέρεια της Θεσσαλίας, όπως και η απαγόρευση άσκησης κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής, αλλά και δομών Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενισχύονται ενώ στεγανοποιείται η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο, καθώς από τα στοιχεία της ιχνηλάτησης προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καραντίνα.

Μπλόκα, drone και 24ωροι έλεγχοι εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας

Την ίδια ώρα αυστηρά μέτρα εφαρμόζονται σε 24ωρη βάση για την αποτροπή όσων επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα εν όψει Πάσχα. Ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ περιλαμβάνει μπλόκα σε όλα τα διόδια των εθνικών οδών, στους παράδρομους, καθώς και σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου της περιφέρειας. Παράλληλα, υπάρχει και επιτήρηση από αέρος, με drone και ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να εντοπίζονται τυχόν παραβάτες.

Αυστηροί έλεγχοι διενεργούνται ταυτόχρονα στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, αλλά και των ΚΤΕΛ, ενώ το Λιμενικό Σώμα εντατικοποιεί τους ελέγχους στα λιμάνια.

Ο ανοιξιάτικος καιρός έφερε και αύξηση των παραβάσεων των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι την Πέμπτη επιβλήθηκαν από τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ 2.286 πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις, έναντι 2.104 την Τετάρτη και 1.839 την Τρίτη.

naftemporiki.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις