Θέατρο Σκιών για την εθνική επέτειο από τρικαλινό μαθητή

Παραστάσεις Θεάτρου Σκιών στο πλαίσιο των εορτασμών της 25ης Μαρτίου και της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου Σκιών

 

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του εορτασμού της 25Η Μαρτίου και της Παγκόσμιας ημέρας Θεάτρου Σκιών (28 Μαρτίου), η Δ/νση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων θα πραγματοποιήσει στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων παραστάσεις θεάτρου Σκιών. Τις παραστάσεις θα δώσει ένας νέος τρικαλινός καραγκιοζοπαίχτης, ο Κλεομένης Χολέβας, μαθητής της Β Λυκείου του 1ο ΓΕΛ Τρικάλων.

Η παράσταση έχει τον τίτλο «Ο Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε».  Είναι ένα παλιό, παραδοσιακό, ηρωικό έργο του θεάτρου σκιών. Πρόκειται για την γνωστή ιστορία του απαγχονισμού του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’, όπως την είδε το λαϊκό παραδοσιακό θέατρο Σκιών. Στο έργο αυτό ο Καραγκιόζης είναι διάκος στην υπηρεσία του Πατριάρχη Γρηγορίου, τον οποίο πιέζει η “υψηλή πύλη” να ομολογήσει ό,τι ξέρει για την Φιλική Εταιρία, και για τον Υψηλάντη που κρύβει στο Πατριαρχείο. Επειδή εκείνος αρνείται, φυλάγοντας τα μυστικά της Φιλικής Εταιρίας, συλλαμβάνεται, και παραδίδεται στον όχλο, όπου μεταξύ ύβρεων και χλευασμών τον κρεμάνε στην πύλη του Πατριαρχείου, ενώ η Ελλάδα, με την μορφή νεαρής κοπέλας, τραγουδά στο προσκέφαλό του, το “Πώς μας θωρείς ακίνητος …”

Συμπράττουν σε αυτή τη παράσταση και οι  Δημήτρης Μπάκος, Κοσμάς Παναγιώκας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης. Θα πραγματοποιηθούν 2 παραστάσεις η πρώτη στις 9.00 και η δεύτερη στις 11.00.

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Παιδείας (κα Χρηστάκου Ευρ.),  τηλ. 2431353508 και  2431353506, mail [email protected]   για να δηλώνουν τον ακριβή αριθμό των μαθητών που θα προσέλθουν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Από το γραφείο Τύπου

Σχετικές δημοσιεύσεις