Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εξαντλήθηκε σε 4 ημέρες και… επανακυκλοφορεί με άλλα 400 εκατ. ευρώ

“Ανεφοδιασμό” του Ταμείου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ αποφασίζει, ενδεχομένως και εντός της ημέρας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς τα λεφτά που είχαν προϋπολογιστεί να πέσουν στην αγορά μέσω του προγράμματος “αιτούμαι και πληρώνομαι μέσα σε λίγα 24ωρα” -συνολικού ύψους 1,1 δις. ευρώ- εξαντλήθηκαν μέσα σε τέσσερα 24ωρα.

Τα 1,1 δις. ευρώ έχουν φτάσει μέχρι στιγμής για να επιδοτηθούν 222.173 επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό των 1,12 δις. ευρώ. Οι αιτήσεις όμως, συνεχίζονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οπότε εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα ξεπεράσει τις 300.000 –ενδεχομένως και περισσότερο- καθιστώντας την τέταρτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής μακράν την πιο επιτυχημένη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες. Που οφείλεται η επιτυχία; Αφενός στο ισχυρό κίνητρο του “κουρέματος” της οφειλής κατά 50% από την πρώτη στιγμή και αφετέρου στη διεύρυνση των δικαιούχων καθώς πλέον μπορούν να επιδοτηθούν οι πάντες.

Το οικονομικό επιτελείο θα αυξήσει τον προϋπολογισμό της 4ης φάσης. Άλλωστε, το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει δεν θα είναι τόσο μεγάλο δεδομένου ότι στο έλλειμμα εγγράφεται το μισό ποσό (σ.σ το υπόλοιπο 50% που δεν είναι χάρισμα αλλά δάνειο, δεν θεωρείται δαπάνη του κράτους αλλά χρηματοδοτική διευκόλυνση). Από την άλλη, εκτιμάται ότι το να πέσει χρήμα σε αυτή τη φάση στην αγορά είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία καθώς θα πρέπει οι επαγγελματίες να διαθέτουν “πυρομαχικά” για να ξεπεράσουν τα πιο δύσκολα από οικονομικής άποψης Χριστούγεννα των τελευταίων 10ετιών.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν και το που πήγαν τα λεφτά μέχρι τώρα

Οι 10 ΚΑΔ με τον μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, μέχρι σήμερα, είναι:

·Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετερία, 5.605 ωφελούμενοι

·Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό ιδιόκτητη, 4.644 ωφελούμενοι

·Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, 3.750 ωφελούμενοι

·Νομικές υπηρεσίες (δικηγόρου), 3.575 ωφελούμενοι

·Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία, 3.569 ωφελούμενοι

·Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο/ταβέρνα, 3.519 ωφελούμενοι

·Υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ-μπαρ, 3.445 ωφελούμενοι

·Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, 3.310 ωφελούμενοι

·Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων, 2.991 ωφελούμενοι

·Λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, 2.739 ωφελούμενοι.

Η διάρκεια των αιτήσεων

Οι αιτήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Αμέσως μετά θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα αποζημιώσει τους επαγγελματίες με βάση τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Νοέμβριο η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%.

 

Πηγή: thetoc.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις