Δώδεκα Βολιώτισσες κέντησαν την «Χάρτα» του Ρήγα!

Εντυπωσιακή δράση του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

Το εξαιρετικό χειροτέχνημα εκτίθεται, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Με έναν εντυπωσιακό και ξεχωριστό τρόπο το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία. Δώδεκα κυρίες του Βόλου ανέλαβαν το δύσκολο εγχείρημα να κεντήσουν από κοινού ένα πιστό αντίγραφο της «Χάρτας της Ελλάδας» του Ρήγα Βελεστινλή! Δημιούργησαν έτσι ένα σπάνιο χειροτέχνημα που απαρτίζεται από 12 φύλλα, έχει διαστάσεις 1.93 x 2,01 μ. και είναι ένα έργο μεγάλης ομορφιάς και υψηλού συμβολισμού.

Η παρουσίαση της κεντημένης «Χάρτας» έγινε πρόσφατα σε εκδήλωση στο όμορφο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου σε αίθουσα του οποίου και θα εκτίθεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Το πιστό αντίγραφο της «Χάρτας» που χρησιμοποίησαν οι δώδεκα «κεντήστρες» διατέθηκε από τον δρ. Δημήτρη Καραμπερόπουλο, πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα, ο οποίος ήταν εκ των ομιλητών της εκδήλωσης μαζί με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου κ. Μαρία Σπανού, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Ανθή Μπάτζιου και την λαογράφο και μέλος της «Επιτροπής 2021» κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.

ΣΗΜ: Ανάμεσα στις 12 κυρίες που κέντησαν την «Χάρτα» του Ρήγα είναι και η κ. Βασιλική Τράκη, μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, τοπογράφος-μηχανικός και καλή φίλη του «διαλόγου» και του «ΞΕΝΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΥ». Χθες υπήρχε για το θέμα και ημισέλιδο ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής.

Δ.Κ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις