Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο Μουσείο Τσιτσάνη

Το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη  συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο με τίτλο: «Κλιματική Μνημοσύνη», που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο και έχει την ευθύνη διοργάνωσης ενός Ενημερωτικού –Βιωματικού Σεμιναρίου  με αντικείμενο τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Πολιτιστικά αγαθά,  στις 25  Νοεμβρίου 2022 και ώρες 15.00-21.00 και δωρεάν συμμετοχή, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη .

Οι  υπόλοιποι εταίροι του καινοτόμου Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη» είναι η ΑΜΚΕ «Πήλιον Όρος» (Συντονιστής), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε είκοσι (20) εκπαιδευτικούς  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Τρικάλων.

Η εξειδικευμένη αυτή εκπαίδευση θα τους προσφέρει τα εφόδια να κατανοήσουν:

  1. πόσο σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Πολιτιστικά Αγαθά και
  2. πόση σημασία έχει ο ορθός τρόπος διαχείρισης και προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί  από ειδικούς επιστήμονες με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο.

Στο πλαίσιο του Έργου το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη θα πραγματοποιήσει συνολικά τρία βιωματικά σεμινάρια , με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της Α/Βάθμιας και 2/Βάθμιας Εκπαίδευσης της ΠΕ Τρικάλων, με σκοπό να δοθούν  πολύτιμες γνώσεις και  εμπειρίες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά και τον τρόπο προστασίας της. Ήδη, πραγματοποίησε το 1ο Σεμινάριο τον Απρίλιο 2022 , με πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών της Α/Βάθμιας και 2/Βάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ σχεδιάζει να  πραγματοποιήσει το 2ο , την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 .

Θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και περιλαμβάνει:

  • υλικό του σεμιναρίου σε ηλεκτρονική μορφή
  • χρήση λογισμικού
  • χρήση εργαστηριακών οργάνων

Εκπαιδευτές Εργαστηρίου: Καθηγητές ΑΕΙ, Επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, ανεξάρτητοι ερευνητές

Εξοπλισμός Εργαστηρίου: Θα διατεθεί  για την εκπαίδευση εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)

Τρόπος συμμετοχής: Επειδή η εκπαίδευση αφορά περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων (20 άτομα), απαιτείται να συμπληρώσετε έγκαιρα τη φόρμα συμμετοχής στο Link: https://forms.gle/crnAx5v9ZN6ew1Gk6

Η συμμετοχή μπορεί να γίνει και μέσω  διαδικτύου και  το Link  θα ανακοινωθεί έγκαιρα σε όσους εγγραφούν.

Από τους διοργανωτές προτείνεται η συμμετοχή  με φυσική παρουσία.

Θα ληφθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, που θα ισχύουν από το ΕΟΔΥ  τις μέρες  της διοργάνωσης.

Το Εργαστήριο  αυτό  εντάσσεται στη Δράση 5 του Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και έχει τίτλο: «Οργάνωση βιωματικών Σεμιναρίων για την Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτιστική Κληρονομιά»

Επιστημονικός υπεύθυνος για την εκπαίδευση :

Δρ Θεόδωρος Γκανέτσος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.)

Πρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής

Διευθυντής του εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης

Τηλ: +30 210 538 1443 /6945-273390, Email: [email protected].

Ένα καινοτόμο Έργο για την Κλιματική Αλλαγή με τη στήριξη του Πράσινου Ταμείου

Το Έργο έχει ως στόχο την  ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών και δράσεων για την προστασία των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και δίνει μεγάλη έμφαση στις μεθόδους διατήρησης των πολιτιστικών αγαθών και προστασίας τους εν γένει, καθώς το κλίμα, στον ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση ελλαδικό χώρο, συνεχώς μεταβάλλεται.

Αποτελεί την πρώτη εστιασμένη δράση στην περιοχή της Θεσσαλίας, όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία και έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην προληπτική συντήρηση τους.

Προβλέπεται, να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα του έργου θα τεθούν υπόψη της επιστημονικής κοινότητας (δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά ή/και συνέδρια), συνεισφέροντας στο μέτρο του εφικτού, στη διαμόρφωση πολιτικών τόσο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και για την ευαισθητοποίηση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το  Σεμινάριο πραγματοποιείται  με την υποστήριξη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας PlaTTO του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής .

Όλες οι λεπτομέρειες  και το πρόγραμμα στην επίσημη ιστοσελίδα https://klimatiki-mnimosini.gr/ Δήλωση  συμμετοχής στο Link https://forms.gle/crnAx5v9ZN6ew1Gk6

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:ΤΗΛΕΦ.: 24310-77977 , E-Mail: [email protected]

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Σχετικές δημοσιεύσεις