Όχι στην εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών επιχειρηματικού ομίλου

Σε δασώδη περιοχή NATURA του Μαυροβουνίου (Βόρειο Πήλιο), που μετατρέπουν την ενέργεια σε ακριβό εμπόρευμα και καταστρέφουν το περιβάλλον

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, εκφράζει την αντίθεση της στην εγκατάσταση 19 γιγάντιων ανεμογεννητριών επιχειρηματικών ομίλων σε δασώδη περιοχή NATURAτου Μαυροβουνίου, ανάμεσα στο Βένετο και τα Κανάλια, όπως και σε άλλες ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, με τις ευλογίες και της μονής Φλαμουρίου που κατέχει την έκταση, παράλληλα με την εγκατάσταση χιλιάδων φωτοβολταϊκών που εγκρίνουν η κυβέρνηση, αλλά και τις ΜΠΕ η περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δημοτικές αρχές, για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η εγκατάσταση των συγκεκριμένων ανεμογεννητριών από την εταιρεία SiemensGamesaReneableEnergyWidnFarmsστο Μαυροβούνι, πάνω από την Κάρλα, αλλά και σε άλλα βουνά της Θεσσαλίας από διάφορες εταιρείες, δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά των ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων, που σκοπό έχουν αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι’ αυτό και το φυσικό περιβάλλον.

Πρόκειται για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε και των αστικών κυβερνήσεων (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, μέσω της στρατηγικής για την “πράσινη ανάπτυξη”, δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρηματικούς ομίλους μέσω ΑΠΕ, στοχεύοντας έτσι να βρουν επενδυτική διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, τα οποία συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων ή του «πράσινου ταμείου», επιδιώκοντας την αύξηση των κερδών τους.

Έτσι μετέτρεψαν την ηλεκτρική ενέργεια σε πανάκριβο εμπόρευμα για τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τους βιοπαλεστές αγρότες όπως βλέπουμε πλέον, την οποία στερούνται όλο και περισσότεροι που αδυνατούν να πληρώσουν τα πανάκριβα τιμολόγια.

Το επιχείρημα ότι η “πράσινη ενέργεια” μέσω των ΑΠΕ, προωθείται για την προστασία του περιβάλλοντος, αποδεικνύεται ότι είναι ένα μεγάλο ψέμα.   Τόσο στην συγκεκριμένη δασώδη περιοχή NATURAτου Μαυροβουνίου, ανάμεσα σε Βένετο και Κανάλια, όσο και στις βουνοκορφές των Αγράφων, του Ασπροποτάμου του Κισάββου, του Πηλίου και άλλων βουνών της Θεσσαλίας και της χώρας μας, συντελείται και απειλείται τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή από τους επιχειρηματικούς ομίλους που εγκαθιστούν τις ανεμογεννήτριες, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους, «φυτεύοντας» χιλιάδες τόνους μπετόν, σιδήρου και άλλων υλικών, διανοίγοντας πολλά χιλιόμετρα νέους δρόμους σε κορυφογραμμές και πλαγιές.

Παράλληλα έχουμε καταπατήσεις περιουσιών κατοίκων σε, περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες.

Μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιριών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, χτυπιούνται βάναυσα οι μισθοί και κάθε εργασιακό δικαίωμα των εργαζομένων στα έργα αυτά και στην ενέργεια γενικότερα.

Αυτή την καταστροφική πολιτική για τα λαϊκά συμφέροντα, το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «πράσινης ανάπτυξης», προωθούν και στηρίζουν η σημερινή και προηγούμενες κυβερνήσεις, η απερχόμενη περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού και η νεοεκλεγείσα του κ. Κουρέτα.

Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσει ο λαός με τους αγώνες του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, αγωνίζεται ενάντια στην παράδοση της ενέργειας στα χέρια των επιχειρηματιών που την μετατρέπουν σε πανάκριβο εμπόρευμα και καταστρέφουν το περιβάλλον.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις