Το θεσσαλικό ζήτημα και οι κοκορομαχίες στη Βουλή

Σε αγροτικό οικισμό της Λάρισας, πεδινό, που πριν τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου κατοικούσαν αρκετές δεκάδες άτομα αυτή τη στιγμή απέμειναν δύο μόλις ζευγάρια! Οι υπόλοιποι μετακόμισαν είτε στη Λάρισα ή ακόμη και στο εξωτερικό! Την ίδια στιγμή εκατοντάδες αγρότες, ιδιαίτερα στην ηλικία 50-55 ετών σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους αφού δεν έχουν κουράγιο να αρχίσουν πάλι από την αρχή.

Παρόμοιες εικόνες παρατηρούνται και σε πολλά χωριά του τρικαλινού κάμπου ενώ τα ορεινά έτσι κι αλλιώς έχουν «Τελειώσει» εδώ και χρόνια…

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία της χώρας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έδωσαν μια ακόμη ανούσια παράσταση την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή και ασφαλώς δεν μπόρεσαν να εμπνεύσουν κανένα κύμα αισιοδοξίας για το μέλλον τους στους χιλιάδες πλημμυροπαθείς που ακόμη δεν ξέρουν πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και κυρίως πότε θα μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν τα χωράφια τους, να ξαναφτιάξουν τους στάβλους τους και τα κοπάδια τους.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Το 40% της θεσσαλικής γης θα μείνει εκτός καλλιέργειας για ένα, δύο ή και περισσότερα χρόνια. Φέτος έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής βαμβακιού που φθάνει μέχρι και 70%. Η παραγωγή της φέτας θα μειωθεί κατά 15-20% για το 2024 αφού χιλιάδες αιγοπρόβατα πνίγηκαν και η αντικατάστασή τους είναι δύσκολη. Το μέγεθος των επιπτώσεων του «Ντάνιελ» στην θεσσαλική και την ελληνική οικονομία δεν έχει φανεί και εκτιμηθεί ακόμη σε όλες τις διαστάσεις του.

Τις τελευταίες εβδομάδες ακούμε πολλές εκτιμήσεις για το τι έφταιξε και οι υποδομές μας δεν άντεξαν. Ακούμε επίσης πολλές προτάσεις, τόσο από τους Ολλανδούς ειδικούς που έφερε η κυβέρνηση όσο και από Έλληνες επιστήμονες, συλλογικότητες, πολιτικούς για το τι θα πρέπει να γίνει. Την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε πως η απερχόμενη και η νέα Περιφερειακή Αρχή δεν έχουν βρει ακόμη τρόπο να συνεννοούνται για το κοινό καλό αν και η αλήθεια είναι πως προβλήματα τέτοιου μεγέθους δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από καμμιά Περιφέρεια και πρέπει η κεντρική κυβέρνηση να ρίξει όλο το βάρος της για να επιλυθούν.

Είναι δύσκολες οι ώρες αυτές για τη Θεσσαλία και επειδή ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε φοβούμαστε πως τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε ακόμη δυσκολότερες καταστάσεις…

Δ.Κ.

Σχετικές δημοσιεύσεις