Σύγχρονος, ανθρώπινος Δήμος Τρικκαίων και με τον προϋπολογισμό του 2023

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων και τον μεγαλύτερο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων λίγο πριν τη δύση του 2022.
Το βράδυ της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση του Σώματος, ότι ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα έργων αφορούν σε έναν Δήμο σύγχρονο και με ανθρώπινο πρόσωπο. Κάτι που επιτυγχάνεται με τα έργα, τις υποδομές, την οικονομική εξυγίανση, την αξιοποίηση όλων των ελληνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Πρωταθλητής»

Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε τον Δήμο Τρικκαίων ως «πρωταθλητή σε κάθε ευρωπαϊκό και εθνικό πρόγραμμα», δίνοντας το παράδειγμα των προτάσεων που ενέκρινε το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα ύψους 7 εκ. € (σε τομείς ψηφιακούς, τεχνολογίας, πολιτικής προστασίας, περιβάλλοντος, υποδομών κ.α.), αλλά και του ΕΣΠΑ, με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Από τα 30 εκ. στα 50 εκ.

Τόνισε, δε, ότι από τα 30 εκ. € του προγράμματος έργων, τα 22 εκ. € είναι νέα έργα , όπως για Smart Cities και αναπλάσεις. Από τον ερχόμενο μήνα μάλιστα, τα έργα θα αυξηθούν κατά σχεδόν 1,5 εκ. € με την πρώτη αναμόρφωση, αλλά και με εγκρίσεις έργων ύψους άλλων περίπου 20 εκ. €.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών των αναμενόμενων εγκρίσεων, η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων Ριζώματος – Πλατάνου, η αντίστοιχη των Μ. Καλυβίων, η αγροτική οδοποιία, η ύδρευση της Κόρης, το Αθλητικό Κέντρο Βαλτινού κ.α.).
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπαστεργίου σε έργα που δεν εγγράφονται μεν στον προϋπολογισμό, έχουν, όμως, άμεση σχέση με τη βελτίωση της ζωής στον Δήμο Τρικκαίων και παραλλήλως υλοποιούνται με τη συνεργασία του Δήμου. Οπως η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα ανέλθει τελικά στα σχεδόν 55 εκ. €, ή το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΥΑΤ, που θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό την καταβολή ποσών από τη δημοτική επιχείρηση στην κατανάλωση ρεύματος.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ ΕΔΩ

 

 

Οικονομική εξυγίανση

Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι ο Δήμος Τρικκαίων βρίσκεται σε πορεία εξυγίανσης και απόσβεσης – αποπληρωμής δανείων χωρίς δημιουργία νέων εξόδων. Και τόνισε ότι ο Δήμος είναι συνεπής στην αγορά, δε χρωστά και είναι  πλέον περιζήτητος πελάτης, καθώς οι προμηθευτές γνωρίζουν ότι θα πληρωθούν.

Ασφαλοστρώσεις με 4,3 εκ. €

Ως παράδειγμα και ως αντιπαραβολή για τη θετική οικονομική πορεία του Δήμου, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε σε 17 εκ. €: αυτά δόθηκαν σε αποπληρωμή δανείων από  το 2015 και μετά, με τον Δήμαρχο να αναρωτιέται, σε πόσα χιλιόμετρα ασφαλτόστρωσης αντιστοιχούν.
Οπότε, επί τη ευκαιρία, ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε στα 4.300.000 € που δίνονται για ασφαλτοστρώσεις. Τα 2.800.000€ εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 1.500.000€ θα δοθούν από το ταμείο του Δήμου. Αναμένεται, μάλιστα, η έγκριση άλλων 5.500.000€ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για αγροτική οδοποιία.

Βασικοί άξονες έργων

Τα χρήματα του προγράμματος διατίθενται ως εξής:

– Πολιτισμός: 4.835.000 €

– Παιδεία – Αθλητισμός: 3.056.000 €

– Αναπλάσεις: 7.162.000 €

– Ενέργεια: 3.128.000 €

– Περιβάλλον: 3.731.000€

– Υποδομές: 4.288.000€

– Κτηριακά – συντηρήσεις: 1.408.000€

 

Οι προκλήσεις της εποχής

Εδωσε, επίσης, έμφαση στο ότι ο σύγχρονος Δήμος ακολουθεί τις προκλήσεις της εποχής σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο (υπενθύμισε την πανδημία και την ενεργειακή κρίση).
Επικρότησε τη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, συνεχίζοντας, όπως τόνισε, «να στηρίζουμε την κοινωνία, να έχουμε κοινωνικό πρόσωπο», υπενθυμίζοντας την καινοτόμα πρωτοβουλία για την πίστωση λογαριασμών αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών με έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση.

 «Εξωστρέφεια»

Σε επίπεδο γενικής εικόνας, ο κ. Παπαστεργίου εστίασε:
– στις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο γενικά, όπως για το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΥΑΤ ή για τον διαγωνισμό για παροχή ρεύματος από ιδιωτική εταιρείας
– στην εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τον Δήμο Τρικκαίων
– στην έξωθεν καλή μαρτυρία συνολικά για τον Δήμο, τα Τρίκαλα, την περιοχή
– στην εποικοδομητική κριτική από την αντιπολίτευση.

Ο προϋπολογισμός

Όπως εισηγήθηκε η αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης Σοφία Αλεστά, ο προϋπολογισμός του 2023 είναι ισοσκελισμένος στα 86.142.185,95 €. Η αντιδήμαρχος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, ρεαλιστικό και αναπτυξιακό, με κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ οι αριθμοί «αποτυπώνουν την πραγματικότητα της επιτάχυνσης των έργων καθώς και το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου μας».
Επίσης τόνισε:
– Τα 35.437.157,53 € (41%) του προϋπολογισμού αφορούν σε έργα και επενδύσεις
– δεν λαμβάνονται νέα δάνεια
– οι προμηθευτές του Δήμου πληρώνονται το πολύ σε σαράντα μέρες από την έκδοση των παραστατικών
– δεν δημιουργούνται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις,
– ο Δήμος Τρικκαίων έχει ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη της αγοράς
– ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2023 έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Παρατηρητηρίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Από το γραφείο Τύπου

Σχετικές δημοσιεύσεις