Συντάξεις, δώρο Χριστουγέννων, επίδομα 534 και 800 ευρώ – Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Τις επόμενες δύο εβδομάδες έρχεται σειρά από πληρωμές για περίπου πέντε εκατομμύρια εργαζόμενουςανέργους και συνταξιούχους. Οι περισσότερες πληρωμές θα γίνουν την πρώτη εβδομάδα που προηγείται των Χριστουγέννων, ενώ οι καταβολές ολοκληρώνονται την δεύτερη εβδομάδα πριν από την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με το imerisia.gr.

1. Ειδικές αποζημιώσεις

 

Ο μίνι – μαραθώνιος ξεκίνησε χθες 17 Δεκεμβρίου με την καταβολή των ειδικών αποζημιώσεων Νοεμβρίου σε 5.001 εργαζόμενους, συνολικού ύψους 3,38 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για 4.272 εργαζόμενους που είτε τέθηκαν σε αναστολή τον Νοέμβριο από κλειστούς και πληττόμενους εργοδότες (υπολειπόμενα καταβολών που δεν ολοκληρώθηκαν στις προηγούμενες δυο καταβολές), εργαζόμενους που ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες», όπως και εργαζόμενους στις πληγείσες περιοχές από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός». Μαζί τους εξοφλούνται και 729 εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών.

 

2. Δώρο Χριστουγέννων

Ακολούθως, έως την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων σε περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Ο 13ος μισθός θα καταβληθεί φέτος σε δόσεις στους μισθωτούς σε αναστολή τον Δεκέμβριο. Το βασικό ποσό πρέπει να δοθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου από εργοδότες και κράτος, ενώ ένα μικρό τμήμα θα δοθεί από το κράτος έως 31 Ιανουαρίου. Ειδικότερα:

 

  • Οι εργοδότες θα πληρώσουν έως τις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του Δώρου που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου, με βάση τον μισθό τους.
  • Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα καταβάλλει και το κράτος το ποσό του Δώρου που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής από  1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου, με βάση υπολογισμού την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 και των 800 ευρώ.

Σε δεύτερο χρόνο και έως τις 31 Ιανουαρίου θα καταβληθεί από το κράτος, το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής του Δεκεμβρίου.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, σε αναστολή τον Μάιο, τον Νοέμβριο και από 1 έως 20 Δεκεμβρίου. Θα λάβει στις 21 Δεκεμβρίου 690 ευρώ από τον εργοδότη και 169 ευρώ από το κράτος για την αναστολή Μαΐου και Νοεμβρίου, δηλαδή σύνολο 859 ευρώ. Έως 31 Ιανουαρίου θα λάβει 45 ευρώ από το κράτος για το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στις 20 ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου. Συνολικά για Δώρο Χριστουγέννων θα λάβει 904 ευρώ και χάνει 96 ευρώ. Συνεπώς, όσοι ήταν σε αναστολή έως 30 Νοεμβρίου αλλά δεν είναι σε αναστολή τον Δεκέμβριο θα λάβουν όλο το Δώρο που δικαιούνται έως τις 21 Δεκεμβρίου.

 

3. Ειδικές αποζημιώσεις Νοεμβρίου

Εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να εξοφληθούν – εφόσον υποβάλλουν έγκαιρα δήλωση – και οι 33.468 εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως :

  • 23.866 εργαζόμενοι που δεν υπέβαλαν – σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας – την απαιτούμενη δήλωση εργαζομένου αποδοχής στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία και καλούνται τώρα να προβούν σε υποβολή δήλωσης. Το σύστημα Εργάνη και ειδικότερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr παραμένει ανοικτή και δέχεται δηλώσεις. Οπότε οι εν λόγω εργαζόμενοι πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα και να αποδεχθούν την δήλωση αναστολής του εργοδότη τους, ώστε να συμπεριληφθούν σε επόμενες πληρωμές.9.602 – επανεξετάζονται επειδή εμφανίζονται στο σύστημα «Εργάνη» με πολλαπλή πλήρη απασχόληση. Εξετάζεται αν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης.
  • 9.602 εργαζόμενοι που εμφανίζονται στο σύστημα «Εργάνη» με πολλαπλή πλήρη απασχόληση και ελέγχεται αν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

4. Συντάξεις Ιανουαρίου

Την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει και η προπληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχουςΕιδικότερα:

 

  • Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ , τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ
  • Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις από το τ. ΙΚΑ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9,
  • Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις από το τ. ΙΚΑ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8

5. Διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Μετά τα Χριστούγεννα, στις 30 Δεκεμβρίου, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα θα καταβληθεί το διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους δικαιούχους. Το διπλό επίδομα αφορά 482.335 ωφελούμενους που εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά και θα καταβληθεί με την τακτική πληρωμή.

Νοικοκυριό με ένα άτομο θα λάβει έως 400 ευρώ ανάλογα το εισόδημά του. Ζευγάρι χωρίς παιδιά ή μονογονεική οικογένεια με 1 παιδί θα λάβει έως 600. Αν έχει 6μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ, θα λάβει 440 ευρώ. Ζευγάρι με ανήλικο παιδί θα λάβει έως 700 ευρώ. Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά θα λάβει έως 800 ευρώ. Αν έχει εισόδημα 200 ευρώ το μήνα το τελευταίο 6μηνο θα λάβει 486 ευρώ.

 

6. Έκτακτη αποζημίωση 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους

Σήμερα, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, στις 23:59, ολοκληρώνεται η διαδικασία της επιβεβαίωσης ή καταχώρισης των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για τους μακροχρόνια ανέργους που είναι δικαιούχοι της εφάπαξ έκτακτης αποζημίωσης των 400 ευρώ. Την ηλεκτρονική διαδικασία έχουν κάνει σχεδόν 82.000 (63%) από τους συνολικά 130.000 δικαιούχους και ο ΟΑΕΔ  έχει καταβάλει τα 400 ευρώ σε 77.500 (95%) από τους 82.000 δικαιούχους με ΙΒΑΝ.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου – δηλαδή ξεπέρασαν 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας – κατά το διάστημα από την 1η Μαρτίου έως και την 25η Νοεμβρίου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.

7. Δίμηνες παρατάσεις επιδομάτων ανεργίας

Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους στο χρονικό διάστημα 20 Σεπτεμβρίου – 19 Οκτωβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης καταβλήθηκε την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Εντός του Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης (400€) για όσους ανέργους έληξε η 12μηνη επιδότησή τους από 20 έως 31 Οκτωβρίου.

 

Για όσους ανέργους έληξε ή λήγει η επιδότησή τους εντός του Νοεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021.

Για όσους ανέργους λήγει η επιδότησή τους εντός του Δεκεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021 και η καταβολή του δεύτερου επιπλέον μήνα επιδότησης θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου 2021.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις