Πέθανε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

«Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

 

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν γνωστή για το ανθρωπιστικό έργο της, που είχε αναγνωριστεί διεθνώς. Από το 1999 ήταν πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO. Είχε ιδρύσει τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» (το 1990), το Ίδρυμα που έφερε το όνομά της (1997) και τον σύλλογο «Όραμα Ελπίδας (2013).

 

Το 2020 τιμήθηκε με το βραβείο «Νέλσον Μαντέλα» από τον ΟΗΕ, σε αναγνώριση του ανθρωπιστικού έργου της και της δράσης της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υγεία, την παιδεία και την ευημερία των παιδιών. Επίσης, ήταν η μοναδική Ελληνίδα στην οποία είχε απονεμηθεί Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας (2020).

Διετέλεσε μέλος συμβουλίων πολλών διεθνών φορέων και για τρεις δεκαετίες έδωσε αγώνα ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Μέσα από τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» δημιούργησε την πρώτη αμιγώς παιδιατρική μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών στη χώρα, τον ξενώνα «Ελπίδα», το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο, την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας» και το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα.

Μεταξύ των βραβείων που είχε λάβει ήταν το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, οι τίτλοι του Ιππότη και του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, το Οφφίκιο της Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το Παράσημο «Εξαίρετης Προσφοράς» της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Παράσημο της Τιμής της Δημοκρατίας της Γεωργίας.

Ήταν παντρεμένη με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και είχε αποκτήσει πέντε παιδιά. Ήταν κάτοχος πτυχίου στην Ιστορία Τέχνης και στα Οικονομικά, μεταπτυχιακού στην Αρχαιολογία και ήταν επίτιμη διδάκτωρ Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταξύ άλλων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

 

lifo.gr

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις