Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά κατεδάφιση των έργων του Αχελώου!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΞΑΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

Δριμύ κατηγορώ στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κοινή δήλωση τεσσάρων κορυφαίων στελεχών του για την ακύρωση του φράγματος και την αποκατάσταση των παρεμβάσεων στη Συκιά και στη σήραγγα εκτροπής του Αχελώου, από τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης Επίλυσης Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας

(Ε.Δ.Υ.ΘΕ.).
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη της Επιτροπής κ. Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιαννακός Κώστας, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, Κοτσιμπογεώργος Ηλίας, αντιπρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας και Ντογκούλης Δημήτρης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ γίνεται λόγος για μια «νέα καταστροφολογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ καλούνται τα τοπικά του στελέχη να τοποθετηθούν.
Από τα βέλη της ΕΔΥΘΕ δεν ξεφεύγει ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες και κυρίως στην προσωπική αρνητική συμβολή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Η απραξία της κυβέρνησης, η έλλειψη σχεδίου είναι εμφανής».
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της ΕΔΥΘΕ: Πριν λίγες ημέρες ήλθε σε γνώση της Επιτροπής μας μια, σχετικά πρόσφατη, «κοινή δήλωση» τεσσάρων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (Όλγα Γεροβασίλη/μέλος Πολιτικού Συμβουλίου, Ρένα Δούρου, Σωκράτης Φάμελλος, Πέτη Πέρκα) που αναφέρεται στη «διαχείριση του Αχελώου» και, μεταξύ άλλων, στην προοπτική που δίνουν οι συντάκτες αυτής της δήλωσης στα ημιτελή έργα Αχελώου.
Η δημοσίευση της δήλωσης έγινε κατά τις ημέρες του φετινού Δεκαπενταύγουστου (10/8) στην ιστοσελίδα του κόμματος και εμφανίστηκε σε περιορισμένα ηλεκτρονικά μέσα.
Συγκεκριμένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτουν «ολοκληρωμένη πρόταση», όπως την ονομάζουν, για τη λεκάνη Αχελώου, στην οποία (περιέργως….) οι ίδιοι έδωσαν ελάχιστη δημοσιότητα και η οποία προβλέπει «ΑΚΥΡΩΣΗ του φράγματος και ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των παρεμβάσεων στη Συκιά και στη σήραγγα εκτροπής». Ουσιαστικά πρόκειται για μια θέση που εκφράζει, καθαρά και απερίφραστα αυτήν τη φορά, τον ανομολόγητο έως σήμερα πόθο τους να δούνε να κατεδαφίζονται τα ημιτελή έργα Αχελώου, ώστε αφενός να ικανοποιήσουν το μίσος κατά των εμβληματικών αυτών έργων και την εμμονική ιδεοληψία ενός μέρους στελεχών στο εσωτερικό του κόμματός τους, αφετέρου να συσπειρώσουν (ενόψει και των εκλογών) τις εντελώς ετερόκλητες συλλογικότητες που επίσης, για ποικίλους λόγους, αντιτίθενται στα έργα (τοπικιστές στην Αιτωλοακαρνανία, ψευτοοικολογικές οργανώσεις, περιστασιακούς αντιπάλους της Υ/Η ενέργειας, αντιεξουσιαστές κ.ά.).
Η ρητορική της καταστροφής αναπτύσσεται στον χώρο αυτόν εδώ και πολλά χρόνια, μέσα από αμφίσημες τοποθετήσεις, παραμυθιάζοντας τους πολίτες, αποφεύγοντας όμως προσεκτικά να ισχυριστούν με σαφήνεια ότι θα κατεδαφίσουν τα έργα! Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτήν τη λογική εξαπάτησης αποτελεί η επιπόλαιη δήλωση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε κορυφαία εκδήλωση στη Θεσσαλία (Αναπτυξιακό Συνέδριο 2017), όπου, «ελαφρά τη καρδία», δεσμεύτηκε ότι θα «εξετάσει» την αξιοποίηση του ημιτελούς φράγματος Συκιάς για παραγωγή Υ/Η ενέργειας, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχε τότε θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «κατεδάφιση» των έργων. Βεβαίως, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, τη δήλωσή του αυτήν την «ξέχασε» εντελώς από την επόμενη ημέρα και ουδέποτε ανακοίνωσε κάποιο σχετικό πόρισμα από τη δήθεν εξέταση….
Στην ΕΔΥΘΕ δεν υπήρχαν ψευδαισθήσεις για όλα αυτά. Γι’ αυτό και δεν μας προκάλεσε έκπληξη η έλλειψη διάθεσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να μας δεχθούν, από τον περασμένο Σεπτέμβριο που υποβάλλαμε σχετικό αίτημα (παρά την καλή διάθεση και προσπάθεια από την πλευρά του επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης). Επειδή όμως εισπράτταμε συχνά την αντίδραση φίλων του κόμματος αυτού για δήθεν εχθρική και άδικη κριτική από την πλευρά μας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, θα περιμένουμε τώρα να δούμε ποια θα είναι η στάση των τοπικών του εκπροσώπων, των βουλευτών, των πολιτευτών, των αυτοδιοικητικών, των αγροτικών του οργανώσεων κ.λπ. στη «νέα» αυτή καταστροφολογική θέση του κόμματός τους.
Θα ήταν πάντως σοβαρή παράλειψη εάν στην αρνητική αυτή εξέλιξη δεν κάναμε αναφορά στις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες και κυρίως στην προσωπική αρνητική συμβολή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Η απραξία της κυβέρνησης, η έλλειψη σχεδίου και η συνειδητή στασιμότητα που επέβαλε στα ημιτελή έργα, η ανεπάρκεια των υπουργών, η απαράδεκτη καθυστέρηση της αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης, η άκριτη αποδοχή (με μικρές διαφοροποιήσεις) της άφρονος πολιτικής «απολιγνιτοποίησης» και του εξοβελισμού της Υ/Η ενέργειας που «παρέλαβε» από τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΣΕΚ Σταθάκη/Φάμελλου) και ουσιαστικά διατήρησε στο ΕΣΕΚ 2019 και πολλά άλλα, διαμόρφωσαν μια κατάσταση που ενθάρρυνε όλες τις τάσεις εγκατάλειψης των έργων Αχελώου, με κορυφαία την πρόσφατη τάση για οριστική κατεδάφιση των έργων. Και φυσικά, και στη ΝΔ, δεν είναι τυχαίο ότι και η δική τους κοινοβουλευτική ομάδα αρνήθηκε να μας δεχθεί, παραπέμποντας την ΕΔΥΘΕ στα τοπικά στελέχη και βουλευτές… Το θέμα λοιπόν είναι σοβαρό και η κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη.
Από την πλευρά μας θα επανέλθουμε εξειδικεύοντας όλες της πλευρές αυτής της υπόθεσης και θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση υγιών δυνάμεων από την περιοχή μας, ώστε να αποτραπούν οι παράλογες αυτές πολίτικες επιδιώξεις και, έστω με αυτούς τους περιορισμένης ευθύνης ηγέτες, η Θεσσαλία να βρει τον απαραίτητο «βηματισμό» στην καλώς εννοούμενη ανάπτυξη, στην αντιμετώπιση των απειλών από ξηρασία και πλημμύρες, στην οικολογική προστασία και αναβάθμιση των υδάτινων οικοσυστημάτων, στη βέλτιστη αξιοποίηση των υδάτων που διαθέτει σε όλους τους ορεινούς όγκους της γεωγραφικής μας περιοχής.
Τέλος, ανεξάρτητα από τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν, επιβεβαιώνεται πλήρως η απαίτηση που από καιρό προβάλλουμε για άμεση συζήτηση του θέματος στη Βουλή, όπου οφείλουν οι διαχειριστές της κυβερνητικής εξουσίας και όλα τα κόμματα να καταθέσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες (και όχι με …«δηλώσεις» στελεχών ή περιστασιακές υπουργικές αποφάσεις), λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις επιστημόνων και παραγωγικών φορέων, να αποφασίσουν σχετικά με την ολοκλήρωση ή την «ακύρωση» των ημιτελών έργων και να σταματήσει επιτέλους η ακρατή υποσχεσιολογία και η συστηματική εξαπάτηση του θεσσαλικού λαού.

eleftheria.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις