Ο Σπύρος Νικολογιάννης Φέρνει Κοντά μας τη “GRECIASALENTINA”

Όπου Πτυχές της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού Επιβιώνον Εδώ και Αιώνες

Σχεδόν ενάμισι έτος πέρασε από την έμπνευση του νυν τοπικού συμβούλου κ. Νικολογιάννη Σπύρου, να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με την ελληνόφωνη κοινότητα της Grecia Salentina στη Νότια Ιταλία, καταρχάς με επίσκεψή του στην εν λόγω περιοχή, όπου ο ίδιος τότε επέλεξε να γιορτάσει την παγκόσμια ημέρα τουρισμού, ως ειδικός σύμβουλος τότε του δήμου Μετεώρων σε θέματα τουρισμού και οικονομικών. Κανόνισε επίσης να υπογραφεί ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δήμων Μετεώρων και Calimera, ενώ ο ίδιος, έως σήμερα πραγματοποίησε έξι (6) επισκέψεις σε αυτή την περιοχή, όπου «μυρίζει» Ελλάδα και φυσικά δεν είσαι ξένος!

Λίγες μόλις μέρες πριν, από τις 21 έως τις 25 Απριλίου, υλοποιήθηκε το πιο πρόσφατο ταξίδι, αυτή τη φορά με ποδήλατο, (από τα ίδια πρόσωπα, όπως παλιότερα από την Καλαμπάκα στο Schwabach της Γερμανίας) σε μία πολιτιστική ποδηλατική περιήγηση, ενώνοντας τους εννέα και πλέον ελληνόφωνους δήμους όπου δήμαρχοι, σύμβουλοι, πολίτες, σε κάθε δημαρχείο υποδέχθηκαν την εξαμελή αποστολή.

Ο Σπύρος Νικολογιάννης παρέα με τον Γιώργο Καντζούρα και 4 στελέχη της  Grecia Salentina(αντιδήμαρχος, δημοσιογράφος και λοιποί εκπρόσωποι) περιηγήθηκαν σε όλους τους δήμους κρατώντας πολύ ψηλά την Ελλάδα και το δήμο Μετεώρων, σε μία περιοχή που ο πολιτισμός, οι τέχνες, η κουλτούρα και η γλώσσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το ελληνικό στοιχείο.

Είναι αλήθεια ότι σε ένα δελτίο τύπου δεν μπορεί να αποτυπωθεί το μεγαλείο και η ιστορία αυτής της ελληνόφωνης περιοχής. Για το λόγο αυτό αλλά και από σεβασμό στην ιστορία, η επόμενη ενέργεια αφορά τη διοργάνωση ενός συνεδρίου στο οποίο θα παρουσιάσουμε το πλούσιο πολιτιστικό μας ταξίδι, τις αρετές που διακρίνουν τον τόπο, τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτή την πρωτοβουλία, τις μελλοντικές ενέργειες για συνεργασία σε διάφορους τομείς και ένα αφιέρωμα στη χαρισματική και τόσο συγκινητική γκραικάνικη γλώσσα.

Ενδεικτικά, οι κάτοικοι της Calimera τονίζουν:“Zenisueniseettu’ stiCalimera” (ξένος εσύ δεν είσαι εδώ στην Καλημέρα).

Φυσικά, η προσπάθειά μας υποστηρίχθηκε από τις τοπικές επιχειρήσεις E-BIKESGREECE – METEORATHRONES -EPAVLISSUITESHOTEL και VALIACALDA, στις οποίες, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!

Με εκτίμηση,

Ο τοπικός Σύμβουλος Καλαμπάκας

Σπυρίδων Δημ. Νικολογιάννης

Σχετικές δημοσιεύσεις