ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Ανακοίνωση-καταγγελία της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»

 

Που καταστρέφουν παραγωγική γη στα Φάρσαλα και όλη τη Θεσσαλία, για τα κέρδη τους

 

Στον Άγιο Κωνσταντίνο Φαρσάλων έχουν δεσμευθεί 2.500 στρέμματα από τα συνολικά 12.900 παραγωγικής γης!

 

 

 

Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, που υλοποιούν εδώ και χρόνια η Ε.Ε, όλες οι αστικές κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), με την στήριξη περιφέρειας και δήμων, που γνωμοδοτούν θετικά στις ΜΠΕ, έχουμε και στη Θεσσαλία, μια μεγάλη επέλαση επιχειρηματικών επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, με σκοπό την αποκόμιση μεγάλων κερδών.

Μια από τις καταστροφικές για το λαό συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι και η καταστροφή πολλών χιλιάδων στρεμμάτων παραγωγικής γης σε διάφορες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου. Χαρακτηριστική, αλλά όχι η μοναδική, είναι η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος των Φαρσάλων, όπου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Δημητριακών & Οσπρίων “Ο ΠΟΛΥΔΑΜΑΣ, καταγγέλει ότι από τα 12.900 στρέμματα πρώτης προτεραιότητας καλλιεργήσιμη γη του χωριού, σε 2.500 περίπου στρέμματα ήδη έχουν εγκατασταθεί ή έχει συμφωνηθεί η εγκατάσταση επιχειρηματικών φωτοβολταϊκών.

Η αφαίρεση τόσων πολλών στρεμμάτων παραγωγικής γης από την καλλιέργεια (με δεδομένο μάλιστα πως η τάση για δέσμευση γης για φωτοβολταϊκά είναι αυξητική), είναι φανερό ότι θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους αγρότες στην έξοδο από το αγροτικό επάγγελμα και στην ανεργία και παράλληλα στην αύξηση του διατροφικού ελλείμματος από εγχώρια προϊόντα, για το λαό μας.

Οι κάτοικοι του Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων και γενικότερα οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες, όπως έχει αποδειχτεί από την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας και την επέλαση των ιδιωτικών επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά, αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες βιοαερίου, δεν κέρδισαν και δεν θα κερδίσουν τίποτα, αντιθέτως έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

Το αποδεικνύουν τα πανάκριβα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν, για να αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών, που θα οδηγήσουν περισσότερες οικογένειες με κομμένο ρεύμα στο σπίτι τους, βιοπαλαιστές αγρότες και μικροεπαγγελματίες στις επαγγελματικές τους ασχολίες, λόγω οικονομικής αδυναμίας, σε αντίθεση με όσα μας έλεγαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η περιφέρεια και οι δήμοι, ότι με τις ιδιωτικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες θα υπάρχει μείωση της τιμής του.

Ταυτόχρονα επιφέρουν όπως αποδεικνύεται σοβαρό πλήγμα στην άκρως απαραίτητη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της Θεσσαλίας και γενικότερα της χώρας, αφού εκδιώχθηκαν και θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο πολλοί ακόμα γεωργοί και κτηνοτρόφοι, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις χαμηλές τιμές παραγωγού, το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, είμαστε αντίθετοι στην εκχώρηση παραγωγικής αγροτικής γης σε επιχειρηματίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Είμαστε αντίθετοι από θέση αρχής, στην εκχώρηση της ενέργειας στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών και αγωνιζόμαστε η παραγωγή και η διανομή της ενέργειας από όλες τις πηγές, να ανήκει σε έναν αποκλειστικά εθνικό φορέα, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής που επιδιώκουμε σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται φθηνό ρεύμα σε όλο το λαό και για την κάλυψη όλων των αναγκών της οικονομίας, με σαφή χωροθέτηση και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Απ’ αυτή τη σκοπιά έχουμε καταψηφίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας όλες τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην ενέργεια που την μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό και πεδίο μεγάλης κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καταστρέφοντας σε αρκετές περιπτώσεις, όπως και στην συγκεκριμένη, την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και το περιβάλλον.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, αξιώνει από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας να απαιτήσει από την κυβέρνηση, να βάλει τέλος στην παράδοση της παραγωγικής αγροτικής γης στις εταιρείες φωτοβολταϊκών.

Καλεί τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους της περιοχής των Φαρσάλων και γενικότερα, να οργανώσουν τον αγώνα τους σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Να διεκδικήσουν παράλληλα την κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια,  φυσικό αέριο, καύσιμα.  Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής. Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – λιγνίτης – κόντρα στις δεσμεύσεις της Ε.Ε για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα των γεωργοκτηνοτρόφων.

Όχι στην απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, αγώνας για να γίνει πραγματικά κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο απ’ όλους και όχι ακριβό εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων.

Σχετικές δημοσιεύσεις