Να ξεχάσουμε τα φράγματα και την καλλιέργεια βαμβακιού;

Οι πρώτες προτάσεις των Ολλανδών ειδικών

 

  • Προτείνουν διαπλάτυνση της κοίτης του Πηνειού και ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας

 

  • Αυτή την εβδομάδα θα παρουσιαστεί επίσημα η πρότασή τους και στην Θεσσαλία;

 

Τι προτείνουν οι Ολλανδοί για να μην ξαναπνιγεί η Θεσσαλία; Βασικά τα εντελώς αντίθετα από όσα κάναμε και σχεδιάζαμε τις προηγούμενες δεκαετίες!

Πρώτα απ’ όλα πιστεύουν πως πρέπει να ξεχάσουμε τα μεγάλα φράγματα που «κοστίζουν», ενώ επιδεινώνουν ενίοτε τον κίνδυνο πλημμύρας, αφού έχουν κατασκευαστεί για αλλότριο σκοπό (άρδευση, παραγωγή ενέργειας).

Να δοθεί χώρος στον ποταμό, δηλαδή τον Πηνειό, και να διαπλατυνθεί η κοίτη του και να πάψουν Βιομηχανίες και οικισμοί να χτίζονται πάνω σε πλημμυρικές ζώνες χειμάρρων και ποταμών…

Να αποφεύγονται οι υδροβόρες καλλιέργειες, δηλαδή κυρίως το βαμβάκι, οι οποίες οδηγούν τους αγρότες είτε σε υπεράντληση των υπογείων υδάτων, είτε ακόμη και σε κατασκευή παρανόμων φραγμάτων.

Να γίνει ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία και να μπει τέλος στον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων σε πλήθος οργανισμών.

Να εγκατασταθεί σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Για να αποφευχθούν τα φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου που χάθηκαν άδικα και ανθρώπινες ζωές αλλά και ζωικό κεφάλαιο που θα μπορούσε να σωθεί αν υπήρχε έγκαιρη ειδοποίηση για την έκταση του φαινομένου.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο πρώτο κεφάλαιο των προτάσεων της Ολλανδικής εταιρείας HVA και δημοσιεύονται στη χθεσινή «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η πρώτη έκθεση των Ολλανδών θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλία και ασφαλώς θα προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις, ενστάσεις ίσως και αντιδράσεις. Αφού στη Θεσσαλία μάθαμε να πορευόμαστε με την καλλιέργεια βαμβακιού, να χρησιμοποιούμε τον Πηνειό ως αποχετευτικό αγωγό και να ονειρευόμαστε την εκτροπή του Αχελώου, μαζί με μερικά ακόμη φράγματα η οποία θα μας λύσει όλα τα προβλήματα…

 

Δ.Κ.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις