Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης για Θεσσαλία και Έβρο

Τα κυβερνητικά μέτρα για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παρουσίασε την Τετάρτη (22/11) στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στα 3,3 δισ. ανέρχεται το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι μία υπόθεση παγκόσμια και όχι μόνο ελληνική και πως οι νέες συνθήκες ξεπερνούν τις αντοχές των υποδομών και χρέος της πολιτικής είναι όχι απλά να παρακολουθεί μοιρολατρικά το φαινόμενο, αλλά να επεξεργαστεί νέα μέτρα αντίδρασης.

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ζήτησε συναίνεση από τα υπόλοιπα κόμματα: «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους επιστήμονες. Το κάνουμε ήδη στον Έβρο με το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο, ενώ για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας έχουμε ήδη ζητήσει βοήθεια ειδικής ολλανδικής εταιρείας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και στις πλημμύρες στη Θεσσαλία είπε πως «πληρώσαμε βαρύ τίμημα σε αυτή την αναμέτρηση με τις νέες συνθήκες».

Κάνοντας αυτοκριτική στη διαχείριση που έγινε ανέφερε πως είναι «ο τελευταίος που θα δηλώσει ικανοποιημένος από τη διαχείριση των πρόσφατων θεομηνιών από το κράτος μας». Ωστόσο – όπως είπε – «θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο χιλιάδων κρατικών λειτουργών που έδρασαν στην πρώτη γραμμή». Χάρη στις προειδοποιήσεις του 112 σώθηκαν πολλές ζωές, ανέφερε θυμίζοντας πως στη Χαβάη π.χ. δεν υπήρχε 112 και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες το εφήρμοσε η πολιτεία της Καλιφόρνια. Στη Θεσσαλία η αλληλεγγύη των κατοίκων, μαζί με την τεχνολογία απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα, συνέχισε.

Εστιάζοντας στη διαχείριση των θεομηνιών στη Θεσσαλία τόνισε πως «εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους, είχαν ιατρική βοήθεια και έγιναν ενέργειες για την στέγαση όσων οι οικίες κρίθηκαν ακατάλληλες». Παράλληλα, καθόλου αμελητέα – όπως είπε – ήταν τα μέτρα για την αποτροπή μίας μεγάλης υγειονομικής κρίσης.

Μέτρα ενίσχυσης

Ο Πρωθυπουργός παρέθεσε μία σειρά από αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγέντων περιοχών:

– Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

– Στις υποδομές, τα σχολεία θα γίνουν καλύτερα από ό,τι ήταν πριν

– Κατάκτηση και πρόοδος η πρώτη αρωγή με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και εκταμιεύσεις. Έχoυμε αποταμιεύσει 120 εκατ. ευρώ σε 33.000 λογαριασμούς και αυτό έγινε σε χρόνο ρεκόρ.

– Στον Έβρο θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους παραγωγούς να ανασυστήσουν τα κοπάδια τους και τους μελισσουργούς να αποκαταστήσουν τα μελίσσια τους

– Για τις επιχειρήσεις προχωράμε πριν τις γιορτές στην καταβολή του 35% από το 70% που θα καλυφθεί για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους

– Οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν και να επισκευάσουν τους στάβλους τους με νέες προδιαγραφές

– Έχουν εγκριθεί 120 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθεί το 80% κάθε πλημμυρισμένου κτηρίου

-Στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης ανάλογα με τις ζημιές της κάθε κατοικίας. Είναι σημαντικό να έχουν πρόσθετη βοήθεια όσοι τους φιλοξενούν. Έχουν διατεθεί 50 πρώτο οικίσκοι και έχουν παραγγελθεί συνολικά 700

Υποσχέθηκε δε πως «θα διεξάγουμε συνέχεια νέες αυτοψίες και ελέγχους. Εντοπίστηκαν καλοπροαίρετα λάθη που πρέπει να διορθωθούν».

Πηγή: Reporter.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις