Λερναία Ύδρα η ακρίβεια

Κατά 25% πάνω οι τιμές στα τρόφιμα σε δύο χρόνια

 

– Θα μπορέσει ο Τρικαλινός υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας να γίνει Ηρακλής και να της κόψει όλα τα… κεφάλια – τεχνάσματα των πολυεθνικών;

– Την στιγμή που το καλάθι των νοικοκυριών επιστρέφει στο σπίτι όλο και πιο άδειο τα  κεντρικά ΜΜΕ ασχολούνται κυρίως με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών…

 

Aσφαλώς και το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για κάθε ελληνική οικογένεια είναι η ακρίβεια και φυσικά όχι ο γάμος και η τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, θέμα το οποίο τα κεντρικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ έχουν κάνει κυρίαρχο τις τελευταίες εβδομάδες. Παρά τον αποπροσανατολισμό της κοινή γνώμης που επιχειρούν κάποιοι σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις οι πολίτες δηλώνουν πως θεωρούν ως το μεγαλύτερο τους πρόβλημα την ακρίβεια η οποία εδώ και δύο χρόνια έγινε η μάστιγα κάθε αδύναμου οικονομικά νοικοκυριού και ως σύγχρονη Λερναία Ύδρα όσα κεφάλια της και αν προσπαθεί να κόψει η κυβέρνηση με τα διάφορα μέτρα που παίρνει, οι βιομηχανίες κυρίως στα τρόφιμα και τα είδη σπιτιού βρίσκουν τρόπο να αυξάνουν συνεχώς τις τιμές.

Μόλις προχθές η ΕΛ.ΣΤ.ΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία) ανακοίνωσε πως την διετία 2022 και 2023, την διετία που φούντωσε η ακρίβεια, ο πληθωρισμός του δείκτη τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 25,8% και μάλιστα η αύξηση μοιράζεται ισομερώς στις δύο χρονιές κάτι που φανερώνει πως παρά τα «καλάθια»,  τα «ΠΑΣ» και τα πρόστιμα οι βιομηχανίες τροφίμων και κυρίως οι πολυεθνικές έχουν βρει τον τρόπο να ανεβάζουν συνεχώς τις τιμές.

Τι μπορεί λοιπόν να γίνει; Υπάρχει σωτηρία για τους καταναλωτές και ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  διαπίστωσε πως στις μετρήσεις της κοινής γνώμης τα πρώτα προβλήματα είναι η Ακρίβεια και η Ασφάλεια. Στο θέμα της Ασφάλειας πήρε δραστικά μέτρα και ξήλωσε ολόκληρη την ηγεσία (υπουργό και υφυπουργό) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ανέθεσε στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να το λύσει.

Στο κορυφαίο πρόβλημα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός είναι ολοφάνερο πως έχει εμπιστοσύνη στον τρικαλινό υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και τον στηρίζει απόλυτα. Γι’ αυτό την περασμένη Τετάρτη είχε νέα συνάντηση μαζί του για να συναποφασίσουν δέσμη νέων μέτρων τα οποία ανέθεσε στον κ. Σκρέκα να τα ανακοινώσει την ίδια μέρα στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα ο συντοπίτης υπουργός δήλωσε πως αν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα αλλά στο τέλος οι τιμές θα υποχωρήσουν, τα υπερκέρδη των πολυεθνικών θα μειωθούν σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν θα υπάρχει η χαώδης διαφορά τιμών (όπως στις παιδικές τροφές) με τις αγορές των άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

Το ζητούμενο είναι αν ο Κώστας Σκρέκας αποδειχθεί σύγχρονος Ηρακλής και καταφέρει να κόψει όλα τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας της ακρίβειας ή αν θα βρει στο τέλος τον… μπελά του…

Είναι ένα στοίχημα που εμείς τόσο ως καταναλωτές όσο και ως Τρικαλινοί ελπίζουμε να κερδίσει.

 

 

Τα στοιχεία σοκ της ΕΛΣΤΑΤ

Για τον πληθωρισμό των τροφίμων

 

Η ακρίβεια όχι καλπάζει αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ένδειξη αποκλιμάκωσης των τιμών. Σε μέσα επίπεδα, τόσο το 2022 όσο και το 2023, η ακρίβεια τρέχει με 11,7% σε ετήσια βάση

Συμπληρώθηκαν αισίως δύο χρόνια με την ακρίβεια να αποτελεί τον υπ’  αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας και η ανάλυση των στοιχείων πραγματικά σοκάρουν και δείχνουν ότι ο πληθωρισμός του δείκτη διατροφής καλπάζει.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤο δείκτης στα τρόφιμα έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά 25,8%, ποσοστό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι σε μέσα επίπεδα και βέβαια υπάρχουν προϊόντα που έχουν πολλαπλάσια αύξηση.

Από την επιμέρους ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το 2022 και το 2023 δεν υπάρχει σε μέσους όρους καμία απολύτως μεταβολή. Τόσο την μία όσο και τον άλλη χρονιά, η αύξηση είναι της τάξεως του 11,7% και ως εκ τούτου καταρρίπτεται η αίσθηση ότι η τάση είναι πτωτική.

Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και για τον λόγο αυτό σπεύδει να κάνει χρήση όλων των όπλων που έχει στην διάθεσή της, όπως οι έλεγχοι και οι διοικητικές παρεμβάσεις.

Νέα άνοδος τιμών τον Δεκέμβριο 

Η ΕΛΣΤΑΤ στα στοιχεία που ανακοίνωσε για τον πληθωρισμό και έρχεται μετά την σχετική εκτίμηση της Eurostat, που είχε κάνει λόγο για αύξηση κατά 3,7% τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα από 2,9% που είχαν αυξηθεί τον Νοέμβριο, όταν και είχε καταγραφεί μία σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με ρυθμό 3,8% τον προηγούμενο μήνα.

Κοινή διαπίστωση με βάση τα στοιχεία, είναι ότι η αυξητική τάση στα τρόφιμα έχει παγιωθεί για τα καλά και όχι μόνο αυτό αλλά οι ταχύτητες είναι υψηλές. Ο σχετικός δείκτης ανέβηκε κατά 8,9% μετά από αύξηση 9% τον Νοέμβριο. Και βέβαια το πλέον αρνητικό είναι ότι οι αυξήσεις λειτουργούν σωρευτικά.

Με βάση τα επιμέρους στοιχεία ιδιαίτερα πρέπει να σταθεί κανείς στην αύξηση στο ελαιόλαδο η τιμή του οποίου εκτοξεύτηκε κατά 58,5% ενώ διψήφιες ανατιμήσεις παρουσίασαν και τα φρούτα (15%) και τα λαχανικά (14%), μαζί με το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων (12,6%).

Αυξητικά κινήθηκε και το πετρέλαιο θέρμανσης (13,7%), ενώ σημαντικές ανατιμήσεις παρουσίασαν και τα φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%) και οι επιβατικές μεταφορές με αεροπλάνο (10,2%). Για άλλη μία φορά ο γενικός δείκτης συγκρατήθηκε από περαιτέρω άνοδο λόγω της μεγάλης υποχώρησης στο φυσικό αέριο, κατά 52,9%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση 3,5% έρχεται έναντι αύξησης 7,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021, ενώ σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Στο 3,5% ο πληθωρισμός το 2023

Ο μέσος γενικός δείκτης τιμών του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2023 – Δεκεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 3,5%, έναντι αύξησης 9,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021.

Σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός διαμορφώνεται χαμηλότερα της πρόβλεψης 3,9% η οποία είχε συμπεριληφθεί στην έκθεση προϋπολογισμού 2024.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις