Λάδι: Σεκιούριτι και περιπολίες στα χωράφια για περιστατικά κλοπών – Μπαίνουν νύχτα και μαζεύουν τις ελιές

Ο κακός χαμός επικρατεί με το λάδι και την τιμή του, η οποία έχει εκτοξευθεί στα ύψη και πολλούς πολίτες πλέον να αδυνατούν να το αγοράσουν.

Οι παραγωγοί λαδιού βρίσκονται σε συναγερμό μετά από απανωτά κρούσματα κλοπών, με αγνώστους να μπαίνουν νύχτα σε χωράφια ακόμα και για να… ραβδίσουν ελιές!

Μιλώντας στην Καθημερινή, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, Βασίλης Βρουλίτης αναφέρει πως υπάρχει φόβος στον κλάδο για αύξηση αυτών των κρουσμάτων, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε πολύ ελαιόλαδο στις αποθήκες αφού πουλήθηκε στο εξωτερικό λόγω της τεράστιας ζήτησης.

«Δεν το κράτησαν πολύ στις αποθήκες φέτος, γιατί το πούλησαν γρήγορα. Οκτώ και εννέα ευρώ ο παραγωγός δεν πρόλαβε να πάρει. Το λάδι έφυγε όσο η τιμή ήταν ακόμα στα πεντέμισι ευρώ», είπε, ωστόσο τώρα που θα μαζευτούν ξανά οι ελιές, οι αποθήκες θα γεμίσουν.

Ο κ. Βρουλίτης αλλά και ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «Νηλέας», προβλέπουν στην Καθημερινή ότι η τιμή του εγχώριου λαδιού θα ισορροπήσει στα επόμενα δύο χρόνια. Δεν είναι το ίδιο σίγουροι όμως για το κόστος παραγωγής, που όπως λένε θα παραμείνει υψηλό. «Μπορεί να χαιρόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά για το μέλλον δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος», είπε ο κ. Κόκκινος.

Κάμερες ασφαλείας, σεκιούριτι και… περιπολίες

Τα περιστατικά και οι φόβοι για κλοπές έκαναν τον «Νηλέα» να βάλει κάμερες στις αποθήκες, ενώ υπάρχει συναγερμός και αυξημένη προσοχή να είναι κατάκλειστα όλα.

Ο κ. Κόκκινος μάλιστα αναφέρει πως υπάρχουν περιστατικά με άτομα να μπαίνουν το βράδυ σε χωράφια ξένα και να… μαζεύουν ελιές! Όπως λέει παραγωγοί της Μεσσηνίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν να κάνουν βραδινές περιπολίες στα χωράφια τους, όταν ο καρπός θα είναι έτοιμος για μάζεμα.

«Τα τσουβάλια που αφήναμε το βράδυ στο χωράφι θα τα ξεχάσουμε κι αυτά», λέει ο κ. Βρουλίτης, που έχει γνώση για τα ρεπορτάζ με τα συστήματα gps σε σχήμα ελιάς, ωστόσο δεν είναι βέβαιος πως αυτό θα αποτρέψει τους κλέφτες.

Από τη μεριά της η τυποποιήτρια ελαιολάδου , Ρουμπίνη Παναγιωτοπούλου, δήλωσε στην Καθημερινή πως «υπάρχει ένα άγχος μήπως ξεκινήσουν να κλέβουν τον καρπό» ενώ εκτιμά ότι «τα ευτράπελα θα συμβούν πάνω στη συγκομιδή».

Υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν πως λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας στα χωράφια, οι κλέφτες στα στραφούν στα ελαιοτριβεία.

Όσοι γνωρίζουν πάντως εικάζουν ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που σχεδιάζουν οι παραγωγοί ελαιόλαδου θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον των επιτήδειων στα ελαιοτριβεία.

Μεγάλα ελαιοτριβεία έχουν ήδη υπηρεσίες σεκιούριτι, ενώ πολλοί παραγωγοί φοβούνται πως μπορεί να γίνει πλιάτσικο και εσωτερικά του κλάδου, ανάμεσα στους ίδιους τους παραγωγούς.

 

Πληροφορίες από Newsit.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις