«Καταιγίδα» επαφών και εξαγγελιών!

Τετραήμερη περιοδεία υπουργών στη Θεσσαλία

 

-Στα 4 δις το κόστος «αποκατάστασης» μετά τις πλημμύρες

-Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί (ή εγκριθεί) τα 450 εκατ., δηλαδή μόλις το 10%

-Τι είπαν οι κ.κ. Αυγενάκης, Σκυλακάκης, Λιβάνιος, Ταχιάος, Τριαντόπουλος

-Πολλά τα άμεσα προβλήματα των πλημμυρόπληκτων που βιώνουν ένα δύσκολο χειμώνα

 

Επιμέλεια

Δημήτρης Κρούπης

 

Τι άφησε πίσω της η τετραήμερη «καταιγίδα» περιοδειών, συσκέψεων, εξαγγελιών του πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλία και φυσικά και στα Τρίκαλα;

Πόσο ποιο ασφαλείς αισθάνονται από σήμερα οι πλημμυρόπληκτοι και όλοι οι πληγέντες Θεσσαλοί για την επίλυση των προβλημάτων τους;

Επιχειρούμε σήμερα ως «δ» μια πρώτη αποτύπωση των εξαγγελιών, κυρίως των κ.κ. Αυγενάκη, Σκυλακάκη και Ταχιάου και βέβαια στη συνέχεια θα παρακολουθούμε στενά την πορεία της υλοποίησης των υποσχεθέντων.

 

Το πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο ήρθε στη Θεσσαλία, με εντολή του Κυριάκου  Μητσοτάκη, την Πέμπτη και συγκεκριμένα στην Καρδίτσα (στο Δημαρχείο) όπου και έγιε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, πολλών δημάρχων (ανάμεσά τους και όλοι οι Τρικαλινοί) και πολλών εκπροσώπων αγροτοσυνεταιριστικών φορέων.

Στη διϋπουργική σύσκεψη έγιναν και οι βασικότερες εξαγγελίες για τα ποσά που θα χρειαστούν για την «αποκατάσταση» της Θεσσαλίας, τις αποζημιώσεις και το πότε θα δοθούν, ενώ έγινε συζήτηση και για το πως θα λειτουργεί ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων της Θεσσαλίας.

Από την Πέμπτη και μέχρι και χθες Κυριακή έγιναν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία 40 συναντήσεις και επισκέψεις κυρίως με συνεταιριστικούς και επαγγελματικούς φορείς στους οποίους και εξειδικεύτηκαν τα μέτρα της κυβέρνησης για την αναγέννηση της Θεσσαλίας. Στη συνέχεια παραθέτουμε τις σημαντικότερες εξαγγελίες του διϋπουργικού κλιμακίου.

Θα χρειαστούν σχεδόν 4 δις ευρώ!

Το συνολικό κόστος αποκατάστασης ζημιών και αποζημιώσεων θα ξεπεράσει τα 3,5 δις ευρώ. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν θα οριστικοποιηθούν μετά και τις προτάσεις των Ολλανδών ειδικών που αναμένονται τον άλλο μήνα.

Πάντως μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί (εγκρίθηκαν ή και εκταμιεύτηκαν) περίπου 450 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10% του συνολικού ποσού που θα χρειαστεί.

Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Νερού

Δημιουργείται Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων της Θεσσαλίας στον οποίο θα ενταχθούν οι 53 υπάρχοντες ΤΟΕΒ  (που στην πλειονότητά τους είναι προβληματικοί και χρεωμένοι στη ΔΕΗ) και ο ένας ΓΟΕΒ.

Μάλιστα ο κ. Αυγενάκης είπε πως ακόμη περιμένει (από τα μέσα Νοεμβρίου που τα ζήτησε να του στείλουν) καταστάσεις και στοιχεία οι ΤΟΕΒ με την υπάρχουσα κατάσταση, τα χρέη τους, το προσωπικό τους, τα έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα. Από τους 53 ΤΟΕΒ έστειλαν στοιχεία μόνο οι 15(!) και ανάμεσά τους και τρεις από την Π.Ε. Τρικάλων και συγκεκριμένα των Μεγ. Καλυβίων, της Φωτάδας και του Ζάρκου. «Θέλουμε να βάλουμε τάξη στο χάος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

Ρυθμίζονται τα χρέη των ΤΟΕΒ

Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στο πώς θα λειτουργεί ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων και είπε πως σε ένα περίπου χρόνο από την σύστασή του θα ενταχθούν σε αυτόν οι ΤΟΕΒ και πως τα χρέη τους προς τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας (κυρίως στη ΔΕΗ) θα ρυθμιστούν σε βάθος 30 ετών.

Υποσχέθηκε επίσης να λυθεί το θέμα με τα χρήματα που ζητά η ΔΕΗ για να βάλει μετρητές στα κοντέινερ καθώς και με τις διακοπές ρεύματος σε πλημμυροπαθείς.

Λιβάνιος: Δόθηκαν 122 εκατ. ευρώ στους Δήμους

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος είπε πως δόθηκαν ήδη στους Δήμους της Θεσσαλίας 122 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που υπέστησαν. Πάντως πολλοί δήμαρχοι (ανάμεσά τους και ο Τρικκαίων και της Φαρκαδόνας) δεν έχουν βάλει ακόμη στα ταμεία τους ούτε ένα ευρώ για τις ζημιές και έχουν στα χέρια τους, για να πληρώσουν οφειλόμενα, μόνο εγκριτικές αποφάσεις.

Τριαντόπουλος: Στις 67.000 οι αιτήσεις για αποζημιώσεις

Ο  υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος είπε πως οι αιτήσεις για αποζημιώσεις έχουν φθάσει τις 67.000 και τόνισε πως η ικανοποίησή τους είναι ένας αγώνας αληθινός Μαραθώνιος…

Ταχιάος: 900 εκατ. για έργα υποδομής!

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος, είπε πως δίνεται προτεραιότητα για την αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία και ήδη είναι έτοιμες μελέτες 24 εκατ. ευρώ.

Για το σιδηροδρομικό δίκτυο είπε πως θα χρειασθούν 285 εκατ. ευρώ (10 για τη γραμμή Παλαιο Φάρσαλα – Καλαμπάκα) και τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας θα χρειαστούν 900 εκατ. ευρώ (περίπου 300 εκατ. για τα Τρίκαλα) και τα έργα θα αρχίσουν από τον Ιούνιο.

Σύσκεψη με Επιμελητήρια

Σε σύσκεψη που έγινε επίσης στην Καρδίτσα με τους προέδρους των Επιμελητηρίων από ολόκληρη τη χώρα συζητήθηκε η ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων (προαιρετικά) σε κάθε Επιμελητήριο. Διαπιστώθηκε η θετική γνώμη και σύντομα θα έρθει στη Βουλή σχετικός νόμος σε συνεργασία Σκρέκα – Αυγενάκη.

Δεκάδες συναντήσεις και επισκέψεις

Μέχρι και χθες κυβερνητικά κλιμάκια «όργωσαν» τη Θεσσαλία και συναντήθηκαν με φορείς κυρίως του πρωτογενούς τομέα εξετάζοντας ανά κλάδο τας άμεσα ή και πάγια προβλήματα όπως η νοθεία στη φέτα ζήτημα για το οποίο ο κ. Αυενάκης είπε πως «θα παταχθεί» η ελληνοποίηση αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες κ.τ.λ.

Χθες κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την ΕΑΣ Τρικάλων αλλά και τη ΔΕΕΠ Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας.

 

*Κεντρική φωτό:

Η φωτό είναι από τη χθεσινή επίσκεψη του Κυβερνητικού Κλιμακίου στην ΕΑΣ Τρικάλων

Σχετικές δημοσιεύσεις