Καρδίτσα-πλημμύρες: «Γαλάζιος» δημοτικός σύμβουλος μηνύει δήμο, περιφέρεια Θεσσαλίας

Μήνυση κατά του δήμου Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατέθεσε ο Κώστας Γκαβογιάννης Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας Επικεφαλής του Συνδυασμού “Καρδίτσα από την Αρχή” για τις καταστροφές από την θεομηνία «Ιανός» της προήγουμενης εβδομάδας. 
Ο «γαλάζιος» δημοτικός σύμβουλος που είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ καταγγέλει τους χειρισμούς των αρχών παρότι βρίσκονται στον ίδιο πολιτικό χώρο.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης:
Κατατέθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας, σήμερα την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020, από τον επικεφαλής της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ” κ.  Κωνσταντίνο Γκαβογιάννη, μηνυτήρια αναφορά κατά πάντων  υπευθύνων προσώπων με την ιδιότητά τους ως έχοντες αυτοί αρμοδιότητα και ιδιαίτερη νομική υποχρέωση και ως κατέχοντες ιθύνουσες θέσεις σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ο.Τ.Α. Α’ και Β΄ Βαθμού) και σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Δ.Ε.Υ.Α. Καρδίτσας και Τ.Ο.Ε.Β. Ταυρωπού), για τον δικαστικό έλεγχο εάν εκ των τυχόν διαπιστωθεισών παραλείψεών τους, και με την επέλευση αποτελεσμάτων πλημμύρας, υποστασιοποιούνται αντικειμενικώς και υποκειμενικώς εις βάρος τους και δη κατά συρροή τα ποινικά αδικήματα: α) κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα, β) κινδύνου για άνθρωπο και γ) θανάτου εκ του κινδύνου πλημμύρας, κατά παράβαση των άρθρων 13α, 14 παράγραφοι 1 και 2, 15 και 268 του Π.Κ. καθώς και για οιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα ήθελε διαπιστωθεί εκ της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Καρδίτσας.
     Επίσης, ζητείται να ελεγχθεί εάν με τυχόν παραλείψεις τους, όπως στην μηνυτήρια αναφορά περιγράφονται αναλυτικά και εμπεριστατωμένα και εφ’ όσον διαπιστωθούν προανακριτικώς, υποβάθμισαν το περιβάλλον της ως άνω ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καρδίτσας, με τις ιδιότητές τους ως αρμοδίων υπαλλήλων και με ιθύνουσες θέσεις, κατά παράβαση των διατάξεων περί προστασίας του περιβάλλοντος του άρθρου  28§§2 α – 3 γ, δ, ε του ν. 1650/1986, όπως η παρ. 3, είχε τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με το άρθρο 16 παρ. 4  του ν. 3937/2011, (Φ.Ε.Κ. Α’ 60), και αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 άρθρου 7 του ν. 4042/2012, (Φ.Ε.Κ. Α’  24/13-02-2012).
     Ζητήθηκε η διενέργεια κατεπειγούσης προκαταρτικής εξετάσεως και συσχετισμός με ήδη αυτεπάγγελτη προκαταρτική εξέταση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Καρδίτσας, για εγκλήματα που διώκονται αυτεπαγγέλτως και είναι ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και εξαιρετικής φύσης.
   Επειδή, αποτέλεσμα των καταστροφών ήταν να δοκιμάζονται οι δημότες της πόλης της Καρδίτσας και να βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να έχουν χαθεί για πάντα, το δε μεγαλύτερο τμήμα της πόλης μετά από τρία έως και τέσσερα 24ωρα παρέμεινε χωρίς ρευματοδότηση και να κινδυνεύσει η ζωή αρρώστων ανθρώπων που έχουν απαραίτητη ανάγκη το ηλεκτρικό ρεύμα.
   Επειδή, η γενομένη καταστροφή και η απώλεια του επαγγελματικού εξοπλισμού του επαγγελματικού/εμπορικού κόσμου της Καρδίτσας θα γυρίσει την τοπική οικονομία δεκάδες έτη πίσω, οι δε εξαγγελθείσες αποζημιώσεις από το Κράτος προς τους πληγέντες είναι αναλογικώς μικρές μπροστά στις τεράστιες ζημίες που προξενήθηκαν.
   Προς αυτήν την κατεύθυνση, ζητήθηκε, ως είχαμε υποχρέωση εκ της θεσμικής μας ιδιότητας, με την υποβολή της μηνυτηρίου αναφοράς να κληθούν να δώσουν τις δέουσες εξηγήσεις τα σημειούμενα πρόσωπα (Δήμαρχος Καρδίτσας, Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των ανωτέρω υπηρεσιών, Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α. Καρδίτσας, Πρόεδρος Τ.Ο.Ε.Β. Ταυρωπού, υπηρεσιακοί παράγοντες της Δ.Ε.Υ.Α. Καρδίτσας) δια να διαπιστωθεί εάν παρέλειψαν οφειλόμενες ενέργειές τους, με αποτέλεσμα την επέλευση αποτελεσμάτων πλημμύρας, που διώκονται ποινικώς.
 ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
“ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ”
Πηγή: aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις