Ιστορική εξέλιξη για τον Αχελώο με σφραγίδα Κώστα Σκρέκα

Το Σ.τ.E για πρώτη φορά είπε όχι στο πάγωμα το υδροηλεκτρικού έργου

 

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη αύριο στη Λάρισα

τριών υπερασπιστών και της μερικής εκτροπής

 

Ο Κώστας Σκρέκας είχε υποσχεθεί ως υπουργός Ενέργειας πως θα ξεμπλοκάρει το υδροηλεκτρικό έργο – φράγμα της Μεσοχώρας  κάτι που τελικά φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα. Το Σ.τ.E απέρριψε, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, την αίτηση ακύρωσης της μελέτης περιβαλλοντικών όρων, που είχε συνταχθεί με εντολή του Τρικαλινού υπουργού και εναντίον της είχαν προσφύγει περιβαλλοντικές οργανώσεις και ορισμένοι αντιδρούντες κάτοικοι της Μεσοχώρας.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστή η απόφαση του Σ.τ.Ε. και αμέσως οι υπέρμαχοι του έργου «κινητοποιήθηκαν» και το φέρνουν ξανά στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για τα αναγκαία έργα που χρειάζεται η Θεσσαλία για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της. Μάλιστα αύριο στη Λάρισα οι κ.κ. Φάνης Γέμτος, Αλεξάκος Φώτης και Τσαντήλας Χρήστος δίνουν συνέντευξη τύπου με αυτό ακριβώς το θέμα, την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και την εκτροπή μέρους των υδάτων του Αχελώου.

Η ανακοίνωση για τη συνέντευξη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε την ΤΡΙΤΗ 6 Φεβρουαρίου και ώρα 13.00 να παρευρεθείτε σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί  στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΓΕΩΤΕΕ/ Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας (οδός Καψούρη 4, Λάρισα) με θέμα την πρωτοβουλία πολιτών με εμπειρία και πολυετή παρουσία στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο, οι οποίοι  στηρίζουν την ανάγκη άμεσης υλοποίησης σχεδιασμού, δράσεων και έργων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, καθώς και την οριστική και χωρίς άλλη καθυστέρηση υπέρβαση  εκκρεμοτήτων από το παρελθόν που συνδέονται με το θέμα των υδάτων (αποθέματα νερού, έργα Αχελώου).

 

Αλεξάκος Φώτης, πρώην Νομάρχης, πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας

Γέμτος Φάνης, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ)

Τσαντήλας Χρήστος, γεωπόνος, δρ. Εδαφολογίας, ερευνητής, πρ. διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

 

Η ανακοίνωση για την ιστορική απόφαση του Σ.τ.Ε

 

 

Δικαίωση για την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και τον Κώστα Σκρέκα

 

 

Με την 144/2024 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης των περιβαλλοντικών όρων του έργου της Μεσοχώρας, ανοίγοντας το δρόμο για την έμφραξη της σήραγγας, δικαιώνοντας απόλυτα την αποφασιστικότητα  του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τρικαλινού Υπουργού Κώστα Σκρέκα για την υλοποίηση ενός ξεχασμένου αλλά εμβληματικού για τον τόπο και την εθνική οικονομία έργο.

 

Ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας  κόντρα στις μεθοδεύσεις των πολέμιων του έργου, συντόνισε τις ενέργειες για τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων,  εκδίδοντας σε χρόνο ρεκόρ, τον Δεκέμβριο του 2021, την  Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των αναπτυξιακών προοπτικών της ευρύτερης περιοχής.

 

Η απόφαση αυτή,  επέτρεψε στη ΔEΗ να δρομολογήσει επισκευαστικές εργασίες και αναβαθμίσεις προκειμένου το έργο να καταστεί λειτουργικό, ενώ προωθήθηκαν και αλλαγές στο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, ώστε να αντιμετωπιστούν νομικά οι αιτιάσεις της προσφυγής του Συνδέσμου στο Σ.τ.Ε, όπως τελικώς και έγινε με την απόφασή του.

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας για τη συγκεκριμένη εξέλιξη δήλωσε: «Η απόφαση του ΣτΕ για τη Μεσοχώρα είναι ιστορική και δικαιώνει τις συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υλοποίηση ενός εμβληματικού για τη χώρα έργου για το οποίο δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποδεικνύει στην πράξη την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης και την αταλάντευτη προσήλωσή της στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που παρέμειναν ανενεργά εξαιτίας παρωχημένων νοοτροπιών του παρελθόντος. Το Φράγμα της Μεσοχώρας είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, καθώς θα παράγει 360.000 μεγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Είναι όμως κι ένα έργο τεράστιας σημασίας για την τοπική μας κοινωνία και οικονομία με πολλαπλά οφέλη: Πρώτον θα δημιουργηθεί μια πανέμορφη λίμνη στην Πίνδο, δεύτερον θα αναπτυχθούν οι παραλίμνιες περιοχές, τρίτον θα αποτελέσει μόνιμο πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών, δημιουργώντας νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις