Θέλουν να κάνουν τη Θεσσαλία… Καμπότζη!

Κόντρες και ανησυχίες για τα σχέδια των «Ολλανδών»

Κουρέτας: Δεν θα θυσιάσουμε την σπουδαία βιοποικιλότητα μας

 

Τελικά μάλλον οι «Ολλανδοί» της ΗΥΑ δεν ήρθαν στη Θεσσαλία μόνο για τα λεφτά της μελέτης ανασυγκρότησης (κάποιοι λένε για 40 εκατ. ευρώ) αλλά πλέον έχουν εκπονήσει και επενδυτικό σχέδιο δικό τους για την Περιφέρεια μας, ύψους 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με δήλωση του κ. Γκουζούρη, διευθύνοντα συμβούλου της ΗΥΑ.

Με βάση αυτό το σχέδιο οι «Ολλανδοί» κατηγορούνται ευθέως από διάφορες οργανώσεις πως στοχεύουν να μετατρέψουν τη Θεσσαλία σε Καμπότζη ή κράτος της υποσαχάριας Αφρικής, δηλαδή να επιβάλλουν τεράστιες μονοκαλλιέργειες στην περιοχή και να κάνουν τους θεσσαλούς αγρότες ουσιαστικά χαμηλόμισθους υπαλλήλους μέσω των συμβολαίων για την παραγωγή προϊόντων που θα αγοράζει η ΗΥΑ και θα τα τυποποιεί σε δικά της εργοστάσια!

Δεν ξέρουμε πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι τα παραπάνω αλλά επί του θέματος ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας έκανε μια ενδιαφέρουσα δήλωση – παρέμβαση στο ΕΘΝΟΣ. gr την οποία και αναδημοσιεύουμε. Και βέβαια παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον συνεχιζόμενο διάλογο για το «ποια Θεσσαλία θέλουμε μετά και τις πλημμύρες;».

«Να μην γίνει η Θεσσαλία Καμπότζη»

– Αντίθετη με την πρόταση των Ολλανδών η περιφέρεια

 

Να μη γίνει η Θεσσαλία Καμπότζη, ζήτησε ο Περιφερειάρχης ΛάρισαςΔημήτρης Κουρέτας σχολιάζοντας το σχέδιο των Ολλανδών της εταιρείας HVA, στην οποία είχε απευθυνθεί η ελληνική κυβέρνηση, για την αγροτική ανάπτυξη αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής για τη χώρα ύστερα από τις καταστροφές του «Ντάνιελ».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής για την παράδοση στην κυκλοφορία του νότιου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65, ο κ. Κουρέτας επεσήμανε ότι η Περιφέρεια είναι κάθετα αντίθετη στο μοντέλο της γεωργικής ανάπτυξης που παρουσίασαν οι Ολλανδοί: «Είναι το μοντέλο της Αφρικής. Εμείς δεν το δεχόμαστε. Τι σημαίνει αυτό; Πάει μια εταιρεία και κάνει συμβάσεις με τους αγρότες και τους μετατρέπει από μικροπαραγωγούς σε υπαλλήλους της να κάνουν συμβολαιακή γεωργία». Εξήγησε πως η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε βιοποικιλότητα στον πλανήτη, αλλά «αντί να πάει να καταθέσει αυτά τα φυτά», φέρνει μια εταιρεία, η οποία προτείνει μια οριζόντια επιλογή διαφορετικών καλλιεργειών. Προσέθεσε μάλιστα πως η χώρα μας παρά την ΚΑΠ, διατηρεί πολλές ευελιξίες σε αυτό το κομμάτι.

 

 

«Πρέπει να έχουμε μια δική μας αναπτυξιακή προοπτική»

Η ηγεσία της Περιφέρειας συμφωνεί με τη δημιουργία επιτροπής για τη βαμβακοκαλλιέργεια. Ωστόσο, είναι κάθετα αντίθετη με τις προτάσεις των Ολλανδών.

«Υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης. Πρέπει να έχουμε μια δική μας αναπτυξιακή προοπτική. Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο που θα αναπτύξει τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας και τα προϊόντα της που είναι μοναδικά, όχι να γίνει ένας τόπος όπως είναι η Μοζαμβίκη και η Καμπότζη που καλλιεργούν προϊόντα μαζικά. Το να εφαρμόσεις ένα τέτοιο μοντέλο είναι θέμα πολιτικής».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη βαμβακοκαλλιέργεια, για την οποία οι Ολλανδοί πρότειναν την εγκατάλειψή της σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Κουρέτας ανέφερε πως στηρίχθηκαν σε ξεπερασμένα στοιχεία.

Τόνισε ότι το μεγάλο ζήτημα που θέτουν, δηλαδή το υδατικό έλλειμμα, δεν έχει το μέγεθος, το οποίο αναφέρουν καθώς έχουν χρησιμοποιήσει στοιχεία του 2017, όταν καλλιεργούνταν 1,5 εκ. στρέμματα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί περί τα 500.000 στρέμματα καλλιέργειας βαμβακιού: «Αν υπολογίσει κανείς ότι έχει μειωθεί κατά 500 χιλιάδες στρέμματα η καλλιεργήσιμη γη σε βαμβάκι και τώρα είναι 700.000 στρέμματα, το έλλειμμα δεν είναι 460 εκ. κυβικά μέτρα νερό, αλλά πολύ λιγότερο. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να φύγει το βαμβάκι επειδή υπάρχει το έλλειμμα. Ας κάνουν το φράγμα της Σκοπιάς και του Μουζακίου», ανέφερε.

Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε πως η διαφωνία της Περιφέρειας αφορά στις προτάσεις των Ολλανδών αναφορικά με το μοντέλο της αγροτικής ανάπτυξης στην περιοχή, καθώς, όπως προσέθεσε με τους υπουργούς και την κυβέρνηση κουβεντιάζουν.

Σημεία σύγκλισης υπάρχουν και με τους Ολλανδούς, με τους οποίους, πάντως, διαφωνούν στα ζητήματα των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς εκείνοι τοποθετούν την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων το 2039, ενώ «εμείς θέλουμε να τελειώσουμε το 2028», όπως είπε.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις