Η κυβέρνηση κλείνει τα γήπεδα της Super League 1 για δύο μήνες, όλα τα μέτρα για την οπαδική βία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοινώνει τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Λίγα 24ωρα μετά την επίθεση οπαδών του Ολυμπιακού στις αστυνομικές δυνάμεις έξω από το κλειστό του Ρέντη, που οδήγησε στον σοβαρότατο τραυματισμό αστυνομικού από ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας σε ευθεία βολή, η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για δολοφονική ενέργεια και έκανε λόγο για ηθικούς αυτουργούς πίσω από την επίθεση, ενώ τόνισε ότι «αντιλαμβανόμαστε την οργή της κοινωνίας για την οπαδική βία».

Παράλληλα, έκανε λόγο για περαιτέρω παρεμβάσεις.

Ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

  • Διεξαγωγή όλων των αγώνων της Sl1 κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες (μέχρι 12 Φεβρουαρίου)
  • Κλειστά γήπεδα για τις β’ ομάδες Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ
  • Κεκλεισμένων των θυρών το Ολυμπιακός – Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου
  • Ηλεκτρονική είσοδος και ταυτοποίηση των φιλάθλων στους αγώνες
  • Κάμερες στα γήπεδα
  • Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων και ταυτοπροσωπία.

Αναφορικά με την ποινή κεκλεισμένων των θυρών που έχει ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο, αυτή αναστέλλεται και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις 12 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο υπουργός Αθλητισμού κ. Βρούτσης θα επισκεφτεί τον Άρειο Πάγο και θα υπάρξει αναβάθμιση των ερευνών για την οπαδική βία.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

«Διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024.

Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

– Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και

– Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

Αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Επιπλέον οι Υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις.

Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.»

Οι ανακοινώσεις από τον Παύλο Μαρινάκη:

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις