Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει, πόσα δωρεάν λίτρα καλύπτει και ποιοι μπορεί να πάρουν διπλάσιο

Με τρεις βασικές αλλαγές όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης θα προσπαθήσει να ζεστάνει η κυβέρνηση τα ελληνικά νοικοκυριά φέτος τον χειμώνα.

Με μια δύσκολη περίοδο να πλησιάζει, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει περίπλοκα δεδομένα όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων που θα χρησιμοποιήσουν τα νοικοκυριά για να ζεσταθούν, η κυβέρνηση έχει λάβει ως μέτρο τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, την αύξηση του σχετικού κονδυλίου και τη δυνατότητα χορήγησης διπλάσιου επιδόματος θέρμανσης.

Όπως είχαν τονίσει στη σχετική παρουσίαση ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο αναπληρωτής υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης, φέτος θα τρέξει μια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία που υπολογίζεται στα 25 λεπτά του ευρώ (με τον ΦΠΑ) ανά λίτρο.

Ποια θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος

Όπως κάθε χρόνο, το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται στις 15 Οκτωβρίου, με τιμή εκκίνησης περί το 1,15-1,20 ευρώ ανά λίτρο. H εκτίμηση είναι πως φέτος θα φτάσει το 1,60 με 1,70 ευρώ ανά λίτρο. Μετά την οριζόντια έκπτωση των 25 λεπτών, το κόστος θα υποχωρήσει έως και το 1,35 ευρώ/λίτρο.

Η τιμή του πετρελαίου πέρσι ξεκίνησε με 1,15 ευρώ ανά λίτρο στις 15/10/2021 και στην ολοκλήρωση της σεζόν έφτασε το 1,40 ευρώ το λίτρο. «Φέτος, με τις σημερινές τιμές -και λόγω της ενεργειακής κρίσης- και την επιδότηση η τιμή θα ξεκινήσει από 1,37€/λίτρο-1,40 €/λίτρο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, ενδέχεται οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να είναι υψηλότερες τον Οκτώβριο.

Οι τρεις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Όπως προαναφέρθηκε, το 2022 θα υπάρξουν τρεις σημαντικές αλλαγές. Φέτος, λοιπόν, διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, καθώς «άνοιξαν» -προς τα πάνω- τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ αυξήθηκε και το κονδύλι.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φέτος για το επίδομα θέρμανσης είναι τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. που δαπανήθηκαν την περσινή χρονιά. Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, πλέον αυξάνονται σε 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ) για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ) για τον έγγαμο, ενώ το «ταβάνι» αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ποιοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης

Μια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα λήψης διπλάσιου επιδόματος. Αυτό αφορά τους δικαιούχους που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου πλην φυσικού αερίου. Γι’ αυτήν την κατηγορία δικαιούχων, το επίδομα αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες θα είναι 700 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες.

«Στροφή» στο πετρέλαιο, μετά τα νέα δεδομένα στο φυσικό αέριο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του iefimerida.gr, το «στοίχημα» της αλλαγής καυσίμου θέρμανσης, ελέω της ενεργειακής κρίσης, δεν είναι απλή υπόθεση. Ειδικά αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι περίπου 2.000.000 νοικοκυριά θερμαίνονταν ως τώρα με ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον, περίπου 700 χιλιάδες νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, εκ των οποίων είναι άγνωστο πόσοι έχουν διατηρήσει σε… θέση μάχης τους καυστήρες και τους λέβητες για πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια εργασίας που εκπόνησε το υπουργείο Οικονομικών για να καταλήξει στο αυξημένο επίδομα θέρμανσης, εκτίμησε ότι τουλάχιστον 200.000 νοικοκυριά που «έκαιγαν» ρεύμα, πλέον θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης, περίπου 100 χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που για πρώτη φορά θα έχουν δυνατότητα επιδότησης μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Ενδεικτικά παραδείγματα

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνεται το φετινό επίδομα θέρμανσης για μια 4μελή οικογένεια. Το επίδομα βάσης αυξάνεται από τα 300 ευρώ πέρσι, στα 350 ευρώ φέτος, ενώ από πέρσι αυτό το επίδομα αυξάνεται ή μειώνεται με τους ειδικούς συντελεστές που εφαρμόζονται σε κάθε περιοχή της Ελλάδας ανάλογα με τη θερμοκρασία που επικρατεί εκεί (βαθμοημέρες). Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί.

Για κατοικία στο Βελούχι, το περσινό επίδομα ήταν 680 ευρώ, και φέτος ανεβαίνει στα 794 ευρώ. Στην περίπτωση που φέτος το νοικοκυριό «κάψει» πετρέλαιο θέρμανσης, το επίδομα διπλασιάζεται στα 1.588 ευρώ.

Για κατοικία στην Γκούρα, το επίδομα ανεβαίνει από τα 420 ευρώ πέρσι, στα 490 ευρώ φέτος. Αν γίνει χρήση πετρελαίου θέρμανσης, ενώ πέρσι το νοικοκυριό «έκαψε» ηλεκτρικό ρεύμα, το επίδομα ανεβαίνει στα 980 ευρώ.

Για διαμέρισμα στην Πετρούπολη, το επίδομα από 210 ευρώ πέρσι, αυξάνεται φέτος στα 245 ευρώ. Θα διπλασιαστεί στα 490 ευρώ αν το νοικοκυριό ζεσταθεί φέτος με πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ πέρσι «έκαψε» φυσικό αέριο.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί ο ορισμός του ελάχιστου και του ανώτατου δυνατού επιδόματος θέρμανσης, που πέρσι ήταν 100 ευρώ και 750 ευρώ αντιστοίχως. Η φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι δεν αυξάνεται απλώς το επίδομα βάσης, αλλά διπλασιάζεται η επιδότηση για όσους χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης αντί άλλου τρόπου θέρμανσης που χρησιμοποίησαν πέρσι.

Έτσι θα γίνεται η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ θα δεχτεί και φέτος την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους, πιθανότατα από τον Νοέμβριο και θα έχει διάρκεια μέχρι τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε σημειώσει ότι «πιθανόν να χρειαστεί η επέκταση στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και μετά την 31η Δεκεμβρίου».

Τα βήματα για την αίτηση είναι τα εξής:

Είσοδος στην πλατφόρμα
Εκδήλωση ενδιαφέροντος
Επιλογή αν διαμένουμε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
Επιλέγουμε αν είμαστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (οπότε συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
Επιλέγουμε είδος καυσίμου
Συμπληρώνουμε τον αριθμό παροχής ρεύματος
Επιλέγουμε οικισμό
Συμπληρώνουμε τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας
Συμπληρώνουμε το IBAN στο myAADE

 

 

iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις