Εκτυπωτής γραφής Braille για τυφλούς από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στον Θεσσαλικό Σύλλογο Αναπήρων Πολιτών

Νέα πρωτοβουλία  με κοινωνικό αποτύπωμα  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που  εξόπλισε  τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Αναπήρων Πολιτών με  ειδικό εκτυπωτή  συστήματος γραφής τυφλών  Braille (Μπράιγ).   Συνολικά 185 ωφελούμενοι πολίτες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης,  έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το μηχάνημα, αποκτώντας πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επισκέφτηκε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ τα γραφεία του Συλλόγου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Ανάπηρων Πολιτών Αθανάσιο Πατσιούρα, τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, Στέφανο Πάικο, την Αντιπρόεδρο Πανθεσσαλικού Συλλόγου Ανάπηρων Πολιτών Νικολέτα Τριζόγλουκαι  και τον Γραματέα του Συλλόγου Ευθύμιο Καλατζίδη.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Ευχαριστώ τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Αναπήρων Πολιτών που μας έδωσε την ευκαιρία να  στηρίξουμε το έργο του και να προσφέρουμε ένα ειδικό μηχάνημα χρήσιμο για την κοινωνία αλλά και για τους ανθρώπους με αναπηρία. Θέλουμε να  δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες,  γιατί έτσι χτίζουμε μια καλύτερη κοινωνία. Προσφέρουμε με υποδομές  και μηχανήματα που έχουν ανάγκη τα Άτομα με Αναπηρία.  Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί  με περισσότερα από   250  εκατομμύρια ευρώ  κτιριακές υποδομές, δράσεις και προγράμματα με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα, που προσφέρουν  δίκαιες και ίσες ευκαιρίες  σε όλους. Δίνουμε  στην πράξη,  τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.  Με συνέργειες και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς  και τους ειδικούς επιστήμονες, η Περιφέρεια Θεσσαλίας στέκεται  με σεβασμό  και ενδιαφέρον στο πλευρό των  ευάλωτων κοινωνικά ομάδων,  στηρίζει  την κοινωνική ένταξη και κάθε προσπάθεια που καταπολεμά τις ανισότητες και τις διακρίσεις».

 

Ο Πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών Αθανάσιος Πατσιούρας δήλωσε: «Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό που ικανοποίησε το αίτημα μας. Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας μας προμήθευσε το ειδικό μηχάνημα για την εκμάθηση του συστήματος γραφής και ανάγνωσης  Μπράιγ. Οι ωφελούμενοι είναι 185  συμπολίτες στους οποίους  δίνεται η δυνατότητα μέσω  και της ιστοσελίδας https://pstomiros.gr  να «κατεβάζουν» ειδικά βιβλία για τυφλούς.

 

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, Στέφανος Πάικος δήλωσε: «Με την απόκτηση του εκτυπωτή  Μπράιγ, δωρεάς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προς τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Αναπήρων Πολιτών δίνεται η ευκαιρία στα άτομα τα οποία έχουν προβλήματα όρασης να ανταποκριθούν στις ανάγκες επικοινωνίας. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό γι’ αυτή τη δωρεά αλλά και στον Πρόεδρο του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών  Αθανάσιο Πατσιούρα για τις ενέργειες που έκανε,  ώστε να αποκτήσουμε τον εκτυπωτή. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο καθώς θα γίνονται εκτυπώσεις σε μορφή Μπράιγ βιβλίων λογοτεχνικών, ψυχαγωγίας, πανεπιστημιακών καθώς και καταλόγων για την εστίαση. Επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία,  γίνεται  σήμερα πράξη ένα δικαίωμα που έχουν τα Άτομα με Αναπηρία και  ειδικά τα άτομα με προβλήματα όρασης,  στην πρόσβαση σε πάσης μορφής πληροφορία».

 

Έργα και δράσεις  250 εκατ. ευρώ  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

για τη στήριξη ΑμεΑ και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων

 

Σε μια  δύσκολη  εποχή για την κοινωνία και την οικονομία, η  Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύει το δίχτυ πρόληψης, κοινωνικής προστασίας, φροντίδας και αλληλεγγύης,  κάνοντας περισσότερα για όσους έχουν λιγότερα. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί  με περισσότερα από   250  εκατομμύρια ευρώ  κτιριακές υποδομές, δράσεις και προγράμματα, που προσφέρουν  δίκαιες και ίσες ευκαιρίες  σε όλους. Ειδικά για τη στήριξη Ατόμων με Αναπηρία η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί:

  • Υποδομές με κοινωνικό αποτύπωμα όπως το πρότυπο σε όλη τη χώρα Ειδικό Σχολείο Λάρισας,

 

 

που  προσφέρει επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε άτομα με αναπηρίες (4,4 εκατ. ευρώ μαζί με τον εξοπλισμό του), το Κέντρο ΧΑΡΑ Ι για την εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση ατόμων με αυτισμό (900.000 ευρώ),

 

 

το Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Ευπαθών ομάδων (689.663 ευρώ) στο Αβέρωφ,

το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων ( 3,3 εκ. ευρώ) της  Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων,  την  επέκταση του Θεοδωρίδειου Κέντρου Υποστήριξης για ανθρώπους με αναπηρία «Ορίζοντες» ( 1,1 εκατ. ευρώ),  τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του πρώην ΘΧΠ – Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας  (2,3 εκατ. ευρώ)

 

 

 

και την κατασκευή του «Μικτού  Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες»  ικανοποιώντας ένα δίκαιο και διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου  Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και Ατόμων με ειδικές ανάγκες νομού Τρικάλων «Ελπίδα». Με χρηματοδότηση 272.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, έχουν διαμορφωθεί αίθουσες φυσικοθεραπείας, πλήρως εξοπλισμένες, για απόρους, ηλικιωμένους περιθαλπόμενους και ΑμΕΑ, καθώς και αίθουσες  εργοθεραπείας και αισθητηριακής χαλάρωσης (snoezelen) για ΑμΕΑ σε όλες τις Δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας (σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αμπελώνα και Γιάννουλη).

  • Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εξοπλίσει όλα τα Ειδικά Σχολεία της Θεσσαλίας με ειδικά μηχανήματα και εξοπλισμό ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ.

 

 

  • Χρηματοδοτεί με 1,8 εκατ. ευρώ την πρόσληψη ειδικού προσωπικού για την εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη και ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,
  • Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος για   να μπορούν να στέλνουν δωρεάν,  παιδιά με ειδικές ανάγκες  σε  βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς (πρόγραμμα voucher) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

 

  • Χρηματοδοτεί τη λειτουργία όλων των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία  καλύπτοντας το μισθοδοτικό κόστος των εργαζομένων σε αυτά
  • Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης και ανανέωσης των εκπτωτικών καρτών που χρησιμοποιούν τα άτομα με αναπηρία στις καθημερινές μετακινήσεις τους με τις δημόσιες συγκοινωνίες,   στο  πλαίσιο της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  inGOV.  H πιλοτική δράση αποτελεί παράδειγμα «καλής πρακτικής» για την  αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών  στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και  οδηγεί σε απλοποίηση  διαδικασιών για την   καλύτερη εξυπηρέτηση  και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής  των ανθρώπων  με αναπηρία.  Ωφελούνται  συνολικά περισσότερα από 11.500 Άτομα με Αναπηρία,   με χαμηλά εισοδήματα, σε όλη τη Θεσσαλία.
  • Η Περιφέρεια Θεσσαλίας φιλοξενεί και υποστηρίζει ειδικές αθλητικές διοργανώσεις όπως το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων, οι προκριματικοί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ποδοσφαίρου κωφών, αγώνες μπάσκετ με αμαξίδιο κ.α.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις