Εκδήλωση τιμής για τον Κώστα Σημίτη

Την άλλη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στην Αθήνα

 

Ο πολιτικός που έκανε πράξη το σύνθημα «Ισχυρή Ελλάδα, Ισχυρή Κοινωνία»

 

 

Γράφει η Σούλα Μερεντίτη πρώην Βουλευτής Τρικάλων με το ΠΑΣΟΚ

 

«Τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών είναι για μένα άγχος και ευθύνη, με αφορά το κάθε τι, έχω συναίσθηση και οφείλω να δώσω λύσεις». Η ρήση αυτή του προέδρου Κώστα Σημίτη, από μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ως πρωθυπουργός της χώρας το 2000 στην ΕΡΤ, περικλείει ίσως όλη την ουσία της φιλοσοφίας και του τρόπου με τον οποίο πολιτεύτηκε και πορεύτηκε στον δημόσιο βίο.

Από τα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών, όταν αγωνίζονταν (με πάθος φαινομενικά ασύμβατο με την ιδιοσυγκρασία του) για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία βάζοντας πολλές φορές σε κίνδυνο και την ζωή του, συνέχισε με την ίδια συνέπεια και ως πρωθυπουργός να αγωνίζεται για τους μεγάλους εθνικούς στόχους: ΟΝΕ, ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εκσυγχρονισμός της χώρας, βελτίωση της Δημοκρατίας και όχι μόνο, χωρίς ποτέ να τα εγκαταλείψει μπροστά σε οποιαδήποτε δυσκολία η κίνδυνο

Κόντρα στο ρεύμα της εποχής και του lifestyle έφερε την Πολιτική στο προσκήνιο και μας δίδαξε ευπρέπεια, συνέπεια, ειλικρίνεια και την έννοια της συνεχούς προσπάθειας. Σε εμφατική αντίφαση με τα σημερινά φαινόμενα (αλλά και συμπεριφορές άλλων πολιτικών προσώπων της εποχής), δεν επεδίωξε ποτέ προβολή και δημοσιότητα σε σχέση με την προσωπική του ζωή. Δεν πρόβαλε την οικογένεια, τις παρέες ή τις διακοπές του. Θεωρούσε ότι ο πολιτικός πρέπει να κρίνεται από το πρόγραμμα και το έργο του και όχι από την εικόνα. Έλεγε και λέει ότι οι πολιτικοί οφείλουν με τη συμπεριφορά τους να προστατεύουν το κύρος της πολιτικής ζωής και όχι να την ευτελίζουν στα μάτια της κοινής γνώμης. «Πιο σημαντικό από το χαρισματικός θα έλεγα είναι ο πολιτικός να είναι ένα πρότυπο. Ένα πρότυπο όσον αφορά τον τρόπο που δρα, που συμπεριφέρεται, που κατευθύνει τα πράγματα. Να παιδεύει», έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξη.

Όλοι πλέον, ακόμα και αυτοί που παλαιότερα τον συκοφαντούσαν, αναγνωρίζουν ότι έβαζε πάντα και πάνω από όλα το καθήκον προς την χώρα και προς τους ανθρώπους. Έβαλε στόχους υψηλούς και τους πέτυχε ακολουθώντας μεθοδικά βήματα, επίπονα και ίσως δυσκόλως ευνόητα και αποδεκτά από αρκετούς και πάντοτε διατηρώντας το μέτρο χωρίς να εγκαταλείπει τον κύριο στόχο. Κεντρικός στόχος της δράσης του αποτελούσε πάντα ο πολίτης, η βελτίωση των συνθηκών ζωής για όλους. Η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη προχωρούσαν ταυτόχρονα. Το όραμα και οι πράξεις του συμπυκνώθηκαν στην έκφραση: ισχυρή Ελλάδα, ισχυρή κοινωνία.

Επεδίωξε τα μεγάλα και τα κατάφερε. Σήμερα, αν κοιτάξουμε πίσω και στην 8ετή διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, έχουμε να σταθούμε σε αποφάσεις και στόχους ορόσημο που σφράγισαν την πορεία της χώρας μας και δημιούργησαν ένα ασφαλές περιβάλλον ειρήνης, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Αρκεί να δούμε τι γίνεται σήμερα γύρω μας, με πολέμους που εξελίσσονται στη γειτονιά μας. Ο Κώστας Σημίτης διορατικός ως ήταν πάλεψε με κάθε τρόπο και πέτυχε την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την κίνηση αυτή δημιουργήθηκε ένα ασφαλές περιβάλλον στη Μεσόγειο που μας επιτρέπει να νιώθουμε σιγουριά.

Ήταν αυτός που ανέλαβε να φέρει την Ελληνική Οικονομία στα πρότυπα των λοιπών Ευρωπαϊκών χωρών. Η είσοδός μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στο νόμισμα του Ευρώ, αποδεικνύεται στο διάβα των ετών σωτήρια για τον τόπο και το λαό μας. Ας αναλογιστούμε που θα βρίσκονταν σήμερα η Ελλάδα, εκτός Ευρώ, και ας φέρουμε στον νου μας εκείνα τα εφιαλτικά βράδια του 2015 και του δημοψηφίσματος που βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός.

Ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να φέρει εις πέρας τα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία δεν είχαν γίνει όλο τον περασμένο αιώνα στη χώρα μας. Αττικό Μετρό, σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, σύγχρονο σιδηρόδρομο, γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, σύγχρονες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, πολλά καινούργια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και τόσα άλλα. Το ορόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων φέρνει στις μνήμες μας μια Ελλάδα ισχυρή, ένα κράτος που αναδείκνυε την αξιοσύνη, ένα κράτος που επέτρεπε στους πολίτες να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο, που ενέπνεε στους πολίτες σεβασμό και βεβαιότητα ότι μπορούν και οφείλουν να βάζουν στόχους υψηλούς, να παλεύουν για τα καλύτερα και μεγαλύτερα.

Έδωσε ουσία και περιεχόμενο στις Ανεξάρτητες Αρχές, ώστε να ελέγχεται αποτελεσματικότερα η εξουσία της δικής του κυβέρνησης. Και δε δίστασε να αποχωριστεί την εξουσία αρκετές φορές, δίνοντας ένα παράδειγμα σπάνιο μέχρι και σήμερα.

Ήταν μια χώρα που απέπνεε αισιοδοξία για το αύριο. Ήταν η Ελλάδα που μπορούσε, ήταν η Ελλάδα που πρωταγωνιστούσε, που πάλευε και τα κατάφερνε επιβεβαιώνοντας πως είχαμε και έχουμε ανάγκη από ηγέτες με ήθος, με ειλικρίνεια, με όραμα, που να μας εμπνέουν και να μας οδηγούν.

Είναι ο πρωθυπουργός που λόγω κι έργω έδωσε περιεχόμενο στη φράση «πολιτικός πολιτισμός».

Αυτός ο πολιτικός θα τιμηθεί στις 6 Νοεμβρίου 2023 στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα.

Σχετικές δημοσιεύσεις