Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Είσοδος παντού μόνο με rapid test

Τα νέα μέτρα ειδικών και κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, παρουσίασε ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ πριν λίγο κατεγράφη νέο «μαύρο ρεκόρ» με 6.700 μολύνσεις, 59 νεκρούς και 434 διασωληνωμένους.

«Οι περιορισμοί θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν διότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο» τόνισε ο κ. Πλεύρης σημειώνοντας ότι από το Σάββατο θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής για την προστασία της κοινωνίας.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως παρατηρείται αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. «Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ» είπε ο υπουργός και τόνισε πως έχουν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ Covid, σε 1.300, ενώ ενισχύεται και το δυναμικό, με νέους επικουρικούς γιατρούς και 12.000 επικουρικό προσωπικό.

Επιπλέον, όπως τόνισε, κατά την αύξηση της πανδημίας έχουμε έρθει σε πλήρη συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές, έχουν παραχωρηθεί κλίνες για Covid περιστατικά, ενώ δίνουμε κίνητρα στους ιδιώτες ιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα. «Είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί και αυτά τα κίνητρα δεν αποδώσουν, να έχουμε και άλλες διαδικασίες» συμπλήρωσε.

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως βασικό μας όπλο είναι ο εμβολιασμός. «Όλα τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως πάνω από το 85% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ σε όλους τους δείκτες της βαριάς νοσηλείας οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό

Ο υπουργός κάλεσε τους εμβολιασμένους να κλείσουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση. Μάλιστα, αποκάλυψε πως την Παρασκευή, ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενηλίκους άνω των 18 που έχει παρέλθει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους.

«Δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου» επανέλαβε ο κ. Πλεύρης και τόνισε: «Θα επεκτείνουμε την καμπάνια για τον εμβολιασμό με συνεχείς ενημερώσεις από τα ΜΜΕ, αλλά και με σποτ που θα υπάρξουν και θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία». Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες πως η κυβέρνηση ετοιμάζει καμπάνια με SMS προς τους ανεμβολίαστους που διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση.

«Θα πρέπει να υπάρξει και μια προσαρμογή στα νέα δεδομένα με περιορισμούς που θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο» σημείωσε.

Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από το Σάββατο

Έτσι, με νέα ΚΥΑ, από το Σάββατο, θα εφαρμοστούν επιπλέον τα παρακάτω μέτρα προσαρμογής:

-Υποχρέωση για δυο τεστ (rapid ή μοριακό) σε όλους τους ανεμβολίαστους για την προσέλευση στη δουλειά, περιλαμβανομένων και των κληρικών στις εκκλησίες.

-Η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους, στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλες δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR μοριακό τεστ.

-Δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος στους ανεμβολίαστους για την επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και για την άσκηση του θρησκευτικού τους καθήκοντος.

-Αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται οι ποινές. Πρόστιμο που ξεκινά από 5.000 ευρώ και 10 μέρες αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα. Θα αναρτάται λίστα με καταστήματα που έχουν παραβιάσει τα μέτρα.

-Θα υπάρξει ποινή στις αθλητικές ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια αν δεν τηρείται το μέτρο χρήσης της μάσκας και άλλων προβλέψεων.

 

iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις