Δωρεάν και οι μελέτες για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Η αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου καλύπτεται 100% από ειδικό πρόγραμμα

 

Δωρεάν, θα γίνουν και οι μελέτες για τις νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στο Mega, καθώς οι γεωπόνοι- μελετητές θα πληρώνονται από πρόγραμμα Τεχνικών Συμβούλων του ΥπΑΑΤ, ενώ, όπως υπενθύμισε κατά 100% θα καλυφθεί η δαπάνη και για την αντικατάσταση των ζώων που πνίγηκαν.

Στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των προκαταβολών στους πληγέντες για τη ζωική και τη φυτική παραγωγή.

Το τελικό ποσό των αποζημιώσεων που θα λάβουν οι παραγωγοί, διευκρίνισε ότι θα καθορισθεί μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η όλη διαδικασία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς που για το μέγεθος της καταστροφής, δεν υπάρχει προηγούμενο στη χώρα μας.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Κάρλας θα ανακοινωθεί συγκεκριμένο, επί πλέον, πρόγραμμα, για να καλύπτεται η απώλεια εισοδήματος των αγροτών που αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν γη να καλλιεργήσουν.

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι ήδη από την Κρατική Αρωγή έχουν καταβληθεί σε 8.489 γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις 19,8 εκατ. ευρώ., ενώ επίσης η Κρατική Αρωγή έχει ανακοινώσει ότι καλύπτει τη δαπάνη για τη μεταφορά φερτών υλικών από χωράφια που είχαν πλημμυρίσει, σε συγκεκριμένες περιοχές που έχει υποδείξει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τέλος ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με κλιμάκια επιστημόνων, θα ενημερώσει δήμο – δήμο τους καλλιεργητές στο Θεσσαλικό Κάμπο, ώστε να δοθούν οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπισθεί η γη που είχε πλημμυρίσει και χρειάζεται φροντίδα, αν και το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών αυτών είναι άμεσα καλλιεργήσιμο από την παρούσα περίοδο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις