Διαφορετικά φέτος τα Θεοφάνια: Ανοιχτές αλλά με περιορισμούς οι εκκλησίες, χωρίς βουτιά για το σταυρό – Ο ρόλος της ΕΛΑΣ, όλα τα μέτρα

Ανοιχτές, αλλά με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, θα είναι σήμερα οι εκκλησίες για τα Θεοφάνια.

Μετά την συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, έπεσαν οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών, με τον αρχιεπίσκοπο να στέλνει εγκύκλιο χθες το απόγευμα, τονίζοντας στους μητροπολίτες της χώρας πως θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα στην προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος ζητά «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την Εορτή των Θεοφανίων». Ετσι, οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα, όπως προέβλεπε η ΚΥΑ πριν τις γιορτές, με το «αντάρτικο» της Εκκλησίας να λαμβάνει τέλος μετά τις συζητήσεις που είχαν ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο.

Δεν θα γίνουν βουτιές για τον σταυρό -Τα μέτρα για τις εκκλησίες

Οπως έχει γίνει γνωστό, παραμένει η απαγόρευση της ρίψης του σταυρού στην θάλασσα, καθώς η κυβέρνηση έχει τονίσει πως δεν μπορεί να επιτραπούν φαινόμενα συνωστισμού που συνηθίζονται την συγκεκριμένη ημέρα.

Τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες σήμερα, ανήμερα των Θεοφανίων, όπως τα αναφέρει και στην εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος, είναι τα εξής:

Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών
Ενας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων
Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα
Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα
Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε ρητές εντολές στους εφημέριους των ναών της Αρχιεπισκοπής να τελειώσει η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων μέχρι τις 8:30 το πρωί και να γίνει μόνο μια Λειτουργία.

 

Διακριτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ τα Θεοφάνια έξω από ναούς

Οσον αφορά την τήρηση των μέτρων, η ΕΛ.ΑΣ θα έχει διακριτική παρουσία. Θα υπάρχει ήπια αστυνόμευση έξω από ναούς, ενώ θα ακούγονται ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού, όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές του αρχηγείου της Αστυνομίας.

Οπως τονίζουν, δεν θέλουν λόγω της ημέρας, να υπάρξουν αντιπαραθέσεις με τους πολίτες αλλά περιμένουν από όλους να τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού. Μάλιστα, η ΕΛΑΣ θα είναι σε επαφή με τους ιεράρχες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα τηρούνται από όλες τις πλευρές τα προβλεπόμενα μέτρα.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις